GUS: nowe dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w Polsce
Jesień i początek czwartego kwartału 2021 roku staje się czasem wstępnych podsumowań rolniczego sezonu i zebranych plonów. Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego nie mają pozytywnych wieści dla producentów warzyw gruntowych: plony wyniosły w tym roku niecałe 3,9 milionów ton.
W praktyce oznacza to, że dotychczasowy ilość zebranych warzyw gruntowych jest o 2% niższa wobec wyniku z analogicznego okresu sprzed roku.
GUS: warzyw gruntowych jest mniej niż przed rokiem
Rolnikom nie trzeba przypominać trudów wiosny obfitującej w przymrozki, późniejszej suszy, nawalnych deszczy, wody stojącej na polach i wyjątkowo kapryśnego sierpnia. Produkcja roślin i zbóż w tym roku była obarczona wieloma trudnościami, których źródłem były głównie niekorzystne zjawiska pogodowe.
Nic zatem dziwnego, że tegoroczne plony warzyw gruntowych są niższe, niż życzyliby sobie tego rolnicy.
Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego przedstawili dane, według których plony warzyw gruntowych z 2021 roku wyniosły prawie 3,9 milionów ton. Choć liczba jest pokaźna, to w porównaniu do ubiegłego roku zdecydowanie nie brzmi optymistycznie - w 2020 roku rolnikom udało się zebrać o 2% więcej warzyw.
Krótszy okres wegetacyjny i kapryśna aura
To, jak duże będą całkowite plony warzyw gruntowych w bieżącym roku, pokażą kolejne tygodnie.
Eksperci GUS wskazują, że źródłem słabszych wyników tegorocznych plonów był m.in. krótszy okres wegetacyjny, który opóźnił rozwój roślin. Winę za opisywany stan rzeczy ponosiły wiosenne niskie temperatury.
Co ciekawe, w niektórych rejonach kraju okres wegetacyjny rozpoczął się aż trzy tygodnie później w porównaniu do wieloletniej średniej.
Duża ilość deszczu w trakcie lata miała dobry wpływ na rozwój masy korzeniowej selerów, buraków, marchwi i pietruszki , jednakże tworzyła niekorzystne warunki do wzrostu ogórków gruntowych, papryki i pomidorów.
Obfite opady atmosferyczny sprawiły, że wielu rolników nie miało szansy dosuszyć cebuli przed zbiorami, co negatywnie wpłynęło na jakość warzyw. Duże dobowe wahania temperatury doprowadzały do częstego pękania główek kapusty , a długotrwała wilgotność sprzyjała występowaniu chorób grzybowych.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
-
Nieszczęśliwy rozładunek ziemniaków. Rolniczka trafiła do szpitala
-
Sejm przegłosował ustawę ws. większego zwrotu akcyzy dla rolników
-
Wspólna polityka rolna UE: czym jest, jakie są jej filary i cele?
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: sadyogrody.pl