Od 30.08 UE wprowadza nowe limity dla ilości kadmu i ołowiu w żywności
Od 30 i 31 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wprowadza nowe limity dla zawartości kadmu i ołowiu w żywności. W praktyce oznacza to obniżenie dopuszczalnej ilości związków rakotwórczych w produktach spożywczych.
Działanie to jest skorelowane z unijną polityką promowania i zwiększania dostępności zdrowej żywności w krajach Europy.
Unia Europejska wprowadza nowe limity dla kadmu i ołowiu w żywności
Zmiana unijnych przepisów jest z pewnością dobrą informacją dla milionów Europejczyków: od 30 sierpnia zmniejszona zostaje dopuszczalna ilość ołowiu, a od 31 sierpnia ilość kadmu w pożywieniu sprzedawanym w sklepach spożywczych.
Wymienione substancje mogą przyczynić się do powstawania poważnych schorzeń, a surowsze restrykcje nakładane na producentów żywności mają szansę wspomóc walkę z rakiem w Europie.
Celem zarządzenia Unii Europejskiej jest nie tylko walka z powszechnymi chorobami, lecz również popularyzowanie dostępności zdrowej żywności.
W wyniku zmian prawnych ilość szkodliwych substancji zmaleje m.in. w żywności dla niemowląt i małych dzieci, przyprawach, soli i produktach na bazie grzybów.
Część podmiotów produkujących żywność będzie zobowiązana do wprowadzenia zmian już od 30 i 31 sierpnia 2021 roku; niektóre będzie obowiązywał pewien okres przejściowy.
Związki rakotwórcze w żywności
Choć żywność powinna być źródłem zdrowia, to we współczesnym świecie ideał ten nie zawsze realizuje się w praktyce codziennego życia.
Ołów jest pierwiastkiem powszechnie występującym w przyprawach, soli, a nawet gotowej żywności dla niemowląt.
Jego nadmiarowe spożycie doprowadza u najmłodszych do neurotoksyczności rozwojowej, a u dorosłych - do nefrotoksyczności i chorób sercowo-naczyniowych.
Kadm jest z kolei metalem ciężkim, który znaleźć można w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, mięsie i ziemniakach.
Obecność kadmu w organizmie może doprowadzić do chorób takich jak nowotwory piersi, płuc, pęcherza moczowego i endometrium.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
-
Nocny pożar w gospodarstwie. Płomienie strawiły dobytek rolników
-
62-latek pracował na polu. Został przygnieciony przez ciągnik
-
Rolnicy kupili wadliwy ciągnik za 300 tys. złotych. Firma uchyla się od odpowiedzialności
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: agronews.com.pl