Czechy: polskie mięso nafaszerowane antybiotykiem. 60-krotne przekroczenie norm
W ostatnim czasie sieć sklepów Lid w Czechach zdecydowała o wycofaniu 17,5 tony polskiej wieprzowiny z obrotu - powodem było wykrycie w towarze antybiotyku, którego ilość 60-krotnie przekroczyła dopuszczalne normy.
Sprawa wywołała w czeskich mediach niemałe poruszenie. Znalezionym antybiotykiem okazała się być amoksycylina z grupy penicylin.
Skandal w Czechach: polskie mięso wieprzowe nafaszerowane antybiotykiem
W ostatnich dniach czeskie media zelektryzowała wiadomość o polskiej wieprzowinie, w której wykryto antybiotyk, którego ilość przekroczyła dopuszczalne normy aż 60 razy.
Sytuacja miała miejsce w sieci sklepów Lid - towar był przetransportowany do magazynów 3 października, a przetwarzać je miała w Czechach firma Maso Uzeniny Polička.
Dzięki badaniom importowanej wieprzowiny wkrótce wyszło na jaw, że przywiezione mięso nie spełnia wymaganych norm - wykryto w nim amoksycylinę, antybiotyk z grupy penicylin. Choć substancja nie cechuje się dużą toksycznością, to może wywołać groźne reakcje alergiczne.
Nie tylko wieprzowina
Jak przekazuje portal money.pl, rzecznik czeskiej Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS) Petr Majer zaznaczył, że osoby, które zdążyły kupić już mielone mięso wieprzowe z Polski, nie powinny go spożywać. Konsumenci mają możliwość oddania wadliwego towaru do sklepu.
Warto podkreślić, że przekroczenie dopuszczalnych norm nie miało charakteru symbolicznego - dopuszczalna ilość amoksycyliny w próbce materiału wynosi 50 µg/kg - polskie mięso przekroczyło tę wartość 60-krotnie.
Niestety, Czesi nie po raz pierwszy doświadczają nieprzyjemnej sytuacji związanej z żywnością importowaną z Polski - latem bieżącego roku czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna informowała o produktach Milka, zawierających niewielkie ilości kancerogennego tlenku etylenu.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
-
Ogłoszono siedem propozycji dla rolników w ramach Polskiego Ładu
-
Agrounia będzie blokować zakłady nawozowe. Akcja rusza 11 października
-
GUS: nowe dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w Polsce
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: money.pl