RolnikInfo.pl
warzywa gruntowe

unsplash.com / fot. N. Skov

GUS: nowe dane dotyczące produkcji warzyw gruntowych w Polsce

4 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Jesień i początek czwartego kwartału 2021 roku staje się czasem wstępnych podsumowań rolniczego sezonu i zebranych plonów. Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego nie mają pozytywnych wieści dla producentów warzyw gruntowych: plony wyniosły w tym roku niecałe 3,9 milionów ton.

W praktyce oznacza to, że dotychczasowy ilość zebranych warzyw gruntowych jest o 2% niższa wobec wyniku z analogicznego okresu sprzed roku.

GUS: warzyw gruntowych jest mniej niż przed rokiem

Rolnikom nie trzeba przypominać trudów wiosny obfitującej w przymrozki, późniejszej suszy, nawalnych deszczy, wody stojącej na polach i wyjątkowo kapryśnego sierpnia. Produkcja roślin i zbóż w tym roku była obarczona wieloma trudnościami, których źródłem były głównie niekorzystne zjawiska pogodowe.

Nic zatem dziwnego, że tegoroczne plony warzyw gruntowych są niższe, niż życzyliby sobie tego rolnicy.

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego przedstawili dane, według których plony warzyw gruntowych z 2021 roku wyniosły prawie 3,9 milionów ton. Choć liczba jest pokaźna, to w porównaniu do ubiegłego roku zdecydowanie nie brzmi optymistycznie - w 2020 roku rolnikom udało się zebrać o 2% więcej warzyw.

agrounia puda

Kłótnia na spotkaniu ministra rolnictwa z Agrounią. Puda: "Z wami się trudno rozmawia"

CZYTAJ DALEJ

Krótszy okres wegetacyjny i kapryśna aura

To, jak duże będą całkowite plony warzyw gruntowych w bieżącym roku, pokażą kolejne tygodnie.

Eksperci GUS wskazują, że źródłem słabszych wyników tegorocznych plonów był m.in. krótszy okres wegetacyjny, który opóźnił rozwój roślin. Winę za opisywany stan rzeczy ponosiły wiosenne niskie temperatury.

Co ciekawe, w niektórych rejonach kraju okres wegetacyjny rozpoczął się aż trzy tygodnie później w porównaniu do wieloletniej średniej.

Duża ilość deszczu w trakcie lata miała dobry wpływ na rozwój masy korzeniowej selerów, buraków, marchwi i pietruszki, jednakże tworzyła niekorzystne warunki do wzrostu ogórków gruntowych, papryki i pomidorów.

Obfite opady atmosferyczny sprawiły, że wielu rolników nie miało szansy dosuszyć cebuli przed zbiorami, co negatywnie wpłynęło na jakość warzyw. Duże dobowe wahania temperatury doprowadzały do częstego pękania główek kapusty, a długotrwała wilgotność sprzyjała występowaniu chorób grzybowych.

Jak dobrze znasz losy gwiazd "Rolnicy. Podlasie"? Odpowiedź na piąte pytanie znają tylko prawdziwi fani

Pytanie 1 z 6

Serial Rolnicy. Podlasie emitowany jest od:

Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:

  • Nieszczęśliwy rozładunek ziemniaków. Rolniczka trafiła do szpitala

  • Sejm przegłosował ustawę ws. większego zwrotu akcyzy dla rolników

  • Wspólna polityka rolna UE: czym jest, jakie są jej filary i cele?

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: sadyogrody.pl

Magdalena WięckowskaAutor

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: magdalena.wieckowska@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

kampania cukrownicza

Uprawy

Kampania cukrownicza ruszyła. Obiecujące prognozy ws. produkcji cukru

Czytaj więcej >
pestycydy

Uprawy

Kolejne pestycydy wycofane z rynku. Lista dostępnych środków coraz krótsza

Czytaj więcej >
wykopki ziemniaki

Uprawy

Trwają wykopki ziemniaków. Niekorzystne wieści z pól

Czytaj więcej >
sad jabłka

Uprawy

Rolnicy pracowali na platformie w sadzie. Ciągnik wjechał na gałąź

Czytaj więcej >
pszczelarz pasieka

Uprawy

Warmińsko-mazurskie: straż graniczna wykryła nielegalny proceder w pasiece

Czytaj więcej >
pestycydy

Uprawy

Naukowcy zbadali jeden z pestycydów. Substancja wpływa na masę ciała

Czytaj więcej >