Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Prawdziwe bogactwo witamin. Po jakie owoce sezonowe warto teraz sięgnąć?
Justyna  Nachman
Justyna Nachman 23.08.2023 19:03

Prawdziwe bogactwo witamin. Po jakie owoce sezonowe warto teraz sięgnąć?

Borówki
Domena publiczna

Obecna pora roku zapewnia nam ogrom możliwości zadbania o zdrowie własne i swoich bliskich. Czym charakteryzują się i na co wpływają dostępne obecnie owoce sezonowe?

Jesteś tym co jesz, więc wybieraj mądrze

Zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia i dobrego samopoczucia. Dla wielu może wydawać się to zbyt trudne i skomplikowane, jednak wystarczy jedynie wprowadzić drobne nawyki do naszej codziennej rutyny. 

Warto skorzystać w tym czasie z dobrodziejstw jakie serwuje nam matka natura. Każdy owoc charakteryzuje się różnymi substancjami odżywczymi i witaminami, jednak jego działanie może wpływać na różne partie naszego ciała w zależności od gatunku owoców.  

Najzdrowsze dla serca i jelit

Borówki to jedne z tych owoców, które zasługują na miano "super foods". Są bogate w witaminy A, B, C, E, a także minerały takie jak potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Zawierają również znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych owoców pomoże obniżyć ryzyko rozwoju takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa czy udar mózgu

Obecne w borówkach antocyjany, mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, chroniąc ją przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.

Ochrona przed infekcjami

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem witaminy C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Jagoda ta, znana również jako haskap charakteryzuje się silnym działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwcukrzycowym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Ponadto wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Opóźnianie procesu starzenia

Spożywanie surowych winogron oraz przetworów na ich bazie, może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju zakrzepicy, zawału serca, miażdżycy, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych.

Winogrona są niezwykle bogate w antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a dzięki temu w dużym uproszczeniu opóźniają proces starzenia. Dodatkowo winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i zalegających resztek pokarmowych oraz poprawiają florę jelitową i zwalczają zaparcia.

Należy pamiętać, że chociaż zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa utrzymania naszego organizmu w dobrym zdrowiu, to w przypadku wystąpienia jakiejkolwiek z chorób opisanych powyżej, nie może nam ona zastąpić odpowiedniego leczenia ustalonego przez lekarza prowadzącego, a być jedynie jego uzupełnieniem.   

Tagi: Owoce