Owocami jako rodzajem pożywienia określane są części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym, zwykle słodkim smaku i zapachu. Owoce stanowią istotną część pożywienia dla ludzi i wielu zwierząt.
Gdy myślimy o najzdrowszych owocach, to najczęściej nasuwają się lokalne jabłka, lub — tropem zawartości witaminy C — na przykład pomarańcze, czy cytryny. Okazuje się jednak, że wcale nie one znalazły się na podium pod względem wartości odżywczych. Króluje wyjątkowy owoc, który w smaku przypomina delikatny budyń.
Luty to miesiąc, który stanowi doskonały moment na przycinanie poszczególnych roślin. Zapewnia to ułatwienie stymulacji wzrostu, poprawia zdrowie i ogólną kondycję krzewów i drzewek. Co więcej, przyczynia się to do zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się chorób i szkodników, które wciąż mogą być aktywne, mimo niskich temperatur. Które rośliny najlepiej przycinać?
To jeden z przysmaków, który bardzo często gości na naszych stołach, jako zdrowa przekąska. Całkiem słusznie, ponieważ faktycznie jest to dobre źródło substancji odżywczych, natomiast warto wiedzieć, że to również owoc rośliny, która została uznana za najbardziej toksyczną roślinę na świecie. Co to za smakołyk?
Jasne jest, że dieta bogata w rośliny jest dla nas korzystna. Istnieje jednak jeden konkretny produkt, w który nasze posiłki powinny obfitować. Ten owoc jest uprawiany na coraz większej powierzchni w Polsce, a w sklepach znajdziemy go przez cały rok. Niektórych ta informacja może zaskoczyć.
Departament rolnictwa USA zlecił przeprowadzenie badań nad zawartością pestycydów w żywności. Dzięki temu dysponujemy świeżymi danymi na temat tego, w jaki sposób ograniczać ich spożycie i jakie praktyki stosować, by narażać się w jak najmniejszym stopniu na konsumpcję pestycydów. Niektóre wnioski mogą zaskakiwać.
Od 1 stycznia 2025 roku w życie weszły zmiany, które dotyczą sprzedaży owoców i warzyw w polskich sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te zmiany to efekt wprowadzenia nowych przepisów przez Komisję Europejską. Ogólne informacje na etykietach zostaną zastąpione szczegółowymi. Zobacz, do jakich wymogów muszą dostosować się sklepy.
Grudzień to czas wzmożonych zakupów i przygotowywania potraw w zbyt dużych ilościach, co często prowadzi do wyrzucania jedzenia - zwraca uwagę Instytut Ochrony Środowiska. Problem marnowania żywności przybiera szczególnie na sile w okresie świątecznym, ale jego skala pozostaje niepokojąca przez cały rok.
Nadchodzące miesiące mogą przynieść dalszy wzrost cen owoców i warzyw - tak przynajmniej ostrzegają analitycy Credit Agricole. Tegoroczne zbiory w Polsce okazały się najsłabsze od lat, co przełoży się na ograniczoną podaż i rosnące koszty dla konsumentów.
Raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito, jasno pokazuje podwyżki cenowe w sklepach detalicznych we wrześniu. Trend wzrostowy utrzymuje się od wielu miesięcy i nic nie wskazuje na to, by codzienne zakupy były tańsze. Wzrost cenowy o dziwo najbardziej uderzył w warzywa i owoce. Jaka jest skala drożyzny?
Wspaniała inicjatywa sieci sklepów Lidl Polska, którzy wyszli z pomocną dłonią do krajowych producentów owoców. W połowie lipca nieopodal Sochaczewa, grad zdewastował plantacje arbuzów. Owoce miały liczne ślady po gradobiciu, a producenci liczyli straty. Dzięki sieci supermarketów, część "poszkodowanych" arbuzów trafiła już do sprzedaży.
Połowa sierpnia w kalendarzu, a na rynku hurtowym pojawia się już aronia. Komu zależy, aby przygotować jak najwcześniej przetwory z tych czarnych kuleczek, już mogę kupić ją na giełdzie, ale i na targowiskach. Nie wiecie, jak pozbyć się gorzkiego smaku aronii? To proste!
Mariusz Pudzianowski, znany wszystkim strongman od wielu lat prowadzi kilka różnych biznesów. Przedsiębiorca z Białej Rawskiej oprócz bycia sławnym sportowcem, skupia się na swoim sadzie, gdzie od kilku dni trwają zbiory wiśni. Pudzian jak prawdziwy sadownik prowadzi kombajn do owoców, nawet w czasie największych upałów. Jak sam przyznał, przez kilka lat dopracowywał swoje maszyny, aby nie zostawiały żadnej wiśni na i pod drzewkiem. Dumny z siebie siłacz, pokazuje swoje dokonania w mediach społecznościowych.
Jak w przypadku wielu drzew i krzewów owocowych, tak i borówka amerykańska obrodziła w tym roku wyjątkowo wcześnie. Sprzyjała jej wiosenna aura, choć przez przymrozki plantatorzy obawiali się o plonowanie. Obecnie na plantacjach trwają zbiory takich odmian jak: Bluecrop, Sierra, Nelson czy Toro. W jakich cenach producenci oferują borówkę? Jest taniej niż na początku sezonu.
Szaleństwo jagodowe rozpoczęło się na dobre. Chętnych na dodatkowy zarobek nie brakuje, zwłaszcza, że ceny za litrowy słoik są wysokie. Praca ta jest jednak żmudna i czasochłonna, dlatego zbieracze idą na łatwiznę i korzystają z grzebieni i zbieraczek. Taka praktyka jest jednak nielegalna i może zaowocować nie zyskiem, a stratą pieniędzy. Jakie mandaty grożą za używanie do zbioru jagód narzędzi?
Porzeczkowy sezon rozkręca się na dobre. Czerwone i czarne drobne kuleczki, jak inne letnie owoce pojawiły się dosyć wcześnie w sprzedaży. Początkowo porzeczek na giełdzie było niewiele, teraz jednak przyjmowane są nawet w skupach. Przyjrzymy się cenom porzeczek oferowanych w hurcie na polskich giełdach oraz cenom w skupach.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ujawniła niedawno kolejne oszustwa handlarzy, tym razem na krakowskim targowisku. Inspektorzy odkryli handel borówkami, które pochodziły z Rumunii, a jednak ich oznaczenie wskazywało na polskie pochodzenie. Mowa o setkach kilogramach owoców. Takich precedensów przybywa z każdym dniem.
Wielkimi krokami nadchodzi sezon na jagody. Pierwsze oferty sprzedaży leśnych owoców już się pojawiają, a ceny za słoik litrowy przekraczają kilkadziesiąt złotych, do czego z resztą jesteśmy przyzwyczajeni. Bywają jednak takie oferty handlowe, obok których ciężko przejść bez przecierania oczu ze zdumienia. Fotografię takiego cennika jagody opublikował niedawno znany bloger kulinarny Michał Korkosz.
Będąc na leśnym łonie natury, niekiedy nie potrafimy się oprzeć przyjemności jaką jest zjedzenie jagody czy poziomki prosto z krzaczka. Nie zdajemy sobie wówczas sprawy, że ta przyjemność może nas kosztować zarażenie się groźnym pasożytem, a w rezultacie chorobą, której pierwsze objawy kliniczne zauważalne są nawet po około 15 latach. W związku z tym Lasy Państwowe apelują do miłośników owoców leśnych, by " pamiętali o ważnej i prostej rzeczy".
Sezon na polskie czereśnie w pełni. Owoców na targach przybywa, co stwarza niesamowitą konkurencję dla handlarzy. Najwięcej jednak nie polskich, a rumuńskich czereśni spotkać można na giełdzie. Najgorzej jest na krakowskich Rybitwach. Zagraniczne owoce sprzedawane są po niższych cenach niż polskie, dlatego rolnicy wystosowali apel do rządu, by ukrócić precedens nieuczciwej konkurencji.
W ubiegłym roku, polski producent mrożonych owoców i warzyw z siedzibą w Kaliszu, został przejęty przez ukraińską spółkę Three Bears. Nowy właściciel zapowiadał modernizację i rozwój Calfrostu, niestety sprawy potoczyły się inaczej. Zakład ma zwolnić wszystkich pracowników fabryki mrożonek, w sumie ponad 50 osób, z czego kilkoro z nich było związanych z zakładem około 30 lat.
Pogoda w tym roku zdecydowanie działa na niekorzyść sadowników. Wielu z nich straciło całe swe zbiory, a wszystko przez kwietniowe przymrozki i niedawne opady gradu. Straty są ogromne, a sadownicy oczekują godziwej pomocy od rządu. Apelują o tzw. wakacje kredytowe, by móc odtworzyć swoje plantacje.
Już w chwili wystąpienia pierwszych kwietniowych przymrozków producenci rolni i sadownicy nie mieli wątpliwości. To będzie ciężki rok, nie tylko dla nich, ale także dla konsumentów. Choć teraz tego nie odczuwamy, to z każdym kolejnym miesiącem zauważymy, że krajowych owoców i warzyw będzie mało. Czy zwiększy się popyt na importowane artykuły rolno-spożywcze? Jak niska podaż wpłynie na ceny płodów rolnych?
Właśnie pojawiła się nowa gazetka Biedronki, a w niej świeże owoce i warzywa w rewelacyjnych cenach. Najnowsza oferta obowiązuje od dziś 16.05.2024 r. aż do soboty 18.05.2024r. Już teraz warto odwiedzić sklepy Biedronki.
Niewątpliwie truskawki są najmocniej wyczekiwanymi owocami w maju. Kiedy tylko pojawią się na polskich targach, nie można przejść obok nich obojętnie. Niestety, w tych czerwonych bombach witaminowych kryją się niebezpieczne dla zdrowia zagrożenia. Jednym z nich jest szara pleśń, która pojawia się na owocach miękkich. Zjedzenie takiego owocu prowadzi do konsekwencji zdrowotnych.
Pojawienie się w sklepach i na bazarach licznych ilości truskawek, chyba już nie zdziwi nikogo. Pierwsze owoce pojawiają się właśnie w okolicach maja i zawsze na początku sezonu ceny bywają wygórowane. Jednak klienci spragnieni krajowych truskawek, nie wracają uwagi ani na wysokie ceny ani na kraj pochodzenia. Właśnie to wykorzystują oszuści, którzy "obce" sprzedają jako polskie. Inspektorzy handlowi przyjrzeli się sprawie.
Lidl przygotował ciekawą ofertę, która będzie obowiązywać już od poniedziałku 13 maja. Sieć deklaruje, że aż 1000 produktów będzie można kupić taniej niż w zeszłym roku. Nowa gazetka obfituje w atrakcyjne okazje.
W upalne, letnie dni szukamy każdej możliwej alternatywy, by ugasić swe pragnienie. Najlepszy owoc, który pomoże nam przetrwać wysokie temperatury, to właśnie arbuz. Ten egzotyczny owoc składa się głównie z wody, tak więc doskonale nawadnia. Soczyste owoce uprawia się w większości krajów EU, jednak z powodzeniem możemy sami wyhodować swoje arbuzy. Późna wiosna to idealny na to czas.
Wielkimi krokami rusza sezon na pierwsze tegoroczne warzywa i owoce. Klienci kuszeni mnogością dobroci z polskiej ziemi na targach i w sklepach chętnie wyciągają z kieszeni portfele. Jednak, jak się okazuje, coraz częściej krajowe warzywa i owoce tylko "udają", że pochodzą z Polski. Takiej sytuacji doświadczyli dziennikarze “Super Expressu”, którzy udali się na bazar w Konopnicy.