RolnikInfo.pl Wiadomości Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Jajka natychmiast znikną z półek: "choroba uaktywni się do 7 dni"
Fot. Getty Images Pro/Canva

Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Jajka natychmiast znikną z półek: "choroba uaktywni się do 7 dni"

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Marcelina Gancarz

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek od popularnej marki. Na skorupkach wykryto obecność groźnej bakterii, produkt został wycofany z obrotu.

Podczas kontroli wykryto groźną bakterię

Podczas kontroli przeprowadzonej we wtorek 28 stycznia w jednym z polskich zakładów pakowania jaj odkryto produkt zanieczyszczony pałeczkami salmonelli. Jaja zostały natychmiast wycofana z obrotu, a GIS wydał pilny komunikat skierowany do osób, które mogły nabyć skażone jajka.

Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.png
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj, fot. gov.pl

W 1 z 5 próbek z Zakładu Pakowania Jaj, A.A. Kałużni w Pszczynie Dolnej wykryto pałeczki Salmonelli. W związku z tym wydano zakaz wprowadzania na rynek jajek pochodzących z tych kurników. Skażeniu mogło ulec 90697 sztuk.

Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? KE nie pozostawia złudzeń, wydała rozporządzenie
Zapomniany wirus przy granicy z Polską. Mleczarnie toną w mleku, rolnicy liczą straty

Komunikat sanepidu

Bakteria Salmonelli może znajdować się w jajkach sprzedawanych pod marką “10 świeżych jaj”. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. GIS podał informacje dotyczące przedmiotu ostrzeżenia:

  • Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
  • Numer partii: A3PL08121309
  • Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
jajka z Salmonellą.png
partia jajek skażona Salmonellą, fot. gov.pl

Spożycie jajek z tej partii, zwłaszcza bez wcześniejszej odpowiedniej obróbki termicznej może skutkować zatruciem pokarmowym. W przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem .

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? KE nie pozostawia złudzeń, wydała rozporządzenie

Objawy zatrucia Salmonellą

Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą mogą nastąpić już po 6 godzinach od spożycia produktu zakażonego pałeczkami bakterii. Choroba uaktywnia się maksymalnie do 7 dni. Objawy, które mogą się pojawić to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty.

Zatrucie jest szczególnie groźne dla dzieci, osób starszych oraz z obniżoną odpornością, ponieważ może u nich rozwinąć się tzw. postać pozajelitowa. Wtedy Salmonelloza przejawia się powstawaniem ropni, zapaleniem dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicą.

Łagodniejsze przypadki leczy się nawadnianiem, w przypadku cięższego ataku choroby stosuje się antybiotykoterapię.

Grypa ptaków nie odpuszcza. Stwierdzono kolejne ogniska choroby
Kryzys w branży wymusił drastyczne decyzje. Rolnicy zmuszeni zabijać całe stada
Obserwuj nas w
autor
Marcelina Gancarz
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś