Drób – zbiorcze określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja, pióro oraz w celach dekoracyjnych. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie i perliczki.
Według ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego, Ukraina zbliża się do wyczerpania przyznanego limitu eksportu drobiu do Unii Europejskiej. Po przekroczeniu tego progu, UE może rozważyć przywrócenie ceł na ukraiński drób.
Ministerstwo Klimatu i Środowiska zapowiada zmiany w regulacjach dotyczących uciążliwości zapachowej. Nowe przepisy, bazujące na nowoczesnych rozwiązaniach technicznych i najlepszych dostępnych technikach pomiarowych, mają na celu "skonstruowanie kompleksowego rozwiązania, regulującego zjawisko uciążliwości odorowych".
Polscy producenci drobiu po pięcioletniej przerwie, ponownie będą mogli eksportować drób do Chin. Długoletnie przerwa wynikała z pojawienia się w kraju ognisk ptasiej grypy. Trwające od 22 czerwca wizyty polskiego Prezydenta Andrzeja Dudy w Chinach, odniosły sukces. Prezydent wraz z Przewodniczącym ChRL Xi Jingpingiem podpisali kilka istotnych dla Polski obustronnych porozumień.
Rozpoczęła się wysyłka "Deklaracji strat w związku z wystąpieniem w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków". Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wyśle listy z deklaracją do producentów drobiu, którzy w czasie występowania w kraju wysoce zjadliwej grypy ptaków, czyli w okresie od 9 sierpnia 2021 roku do 3 sierpnia 2023 roku prowadzili gospodarstwa. Co znajduje się w deklaracji? Co należy zrobić z tą deklaracją? Zostańcie z nami.
Makabryczny pożar miał miejsce wczorajszej nocy. Pod Lublińcem spłonęła jedna z piętnastu hal, w której znajdowało się około 20 tys. drobiu. Niestety zwierząt nie udało się uratować. W akcji gaśniczej brało udział 12 zastępów straży. Pożar udało się ugasić tuż nad ranem.
Rosół z wiejskiej kury na niedzielny obiad? To już tradycja dla każdego mieszkańca wsi. Od dawna wiadomo, że drób z własnej hodowli smakuje najlepiej, ale czy ubijanie zwierząt dla swojej potrzeby jest w Polsce całkowicie legalne?
Maksymalne wykorzystanie surowców w procesie produkcji żywności i ograniczenie do minimum odpadów to przyszłość przemysłu spożywczego. Fiński start-up ma na to swój pomysł.
Znane polskie osobistości zaapelowały o zmiany warunków chowu na fermach drobiu. Znana sieć sklepów odniosła się do kampanii, która w krótkim czasie obiegła polskie media.
Poznanie języka emocjonalnego kur przy pomocy sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego. Naukowcy oznajmiają, że opracowali system służący do interpretacji stanów emocjonalnych kur. Ma to znacznie polepszyć dobrostan tych zwierząt, poprzez zdecydowanie większą empatię ludzi zajmujących się nimi na co dzień.
Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, przewodnicząca Komisji Europejskiej, Ursula von der Leyen, ogłosiła, że KE nie zamierza zmieniać prawa dotyczącego klatkowego chowu kur w Unii Europejskiej. Decyzja ta może wpłynąć na tempo transformacji w sektorze produkcji jaj, ale – co warto podkreślić – nie zatrzyma całkowicie stopniowego procesu eliminacji tego rodzaju hodowli.
Po zakończeniu okresu obowiązywania ograniczeń na terenie Podlasia związanych z chorobą rzekomy pomór drobiu, wojewoda wydał decyzję o zniesieniu wyznaczonych obszarów zagrożonych i zapowietrzonych. Niemniej jednak, nadal obowiązuje tam konieczność szczepień kur i indyków przeciwko tej chorobie. Władze weterynaryjne apelują o spełnienie tego obowiązku, aby zapewnić zdrowie drobiu oraz stabilność chowu zwierząt w regionie.
Austriackie media poinformowały o śmierci mężczyzny oraz zatruciu 27 osób po spożyciu mięsa kurczaka pochodzącego z Polski. Sprawa jest badana przez Ministerstwo Zdrowia, Austriacką Agencję ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) i lokalne władze landowe.
Uciążliwa choroba spędzająca sen z powiek hodowcom drobiu w Polsce, wreszcie została pokonana. Główny Lekarz przekazał informację o wydaniu deklaracji przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (WOAH).
Wirus ptasiej grypy (H5N1) stale ewoluuje, a jego skutki stają się coraz bardziej dotkliwe. Ptasią grypą zagrożony jest nie tylko drób hodowlany, ale również dzikie ptactwo i ssaki. Alarmująca sytuacja ma wpływ na koszt produktów spożywczych oraz stan środowiska naturalnego.
Czy kwestia tranzytu ukraińskich produktów rolno-spożywczych do państw trzecich została rozwiązana? Sprawdź, jak zakończyły się rozmowy pomiędzy szefem polskiego resortu rolnictwa Robertem Telusem a ministrem polityki rolnej i żywności Ukrainy Mykołą Solskim.
13 lipca 2023 roku Ukraina ogłosiła zakaz importu jaj wylęgowych, żywego drobiu oraz produktów drobiarskich pochodzących z Polski w związku z wykryciem rzekomego pomoru drobiu w Polsce. Decyzja ta spowodowała zatrzymanie transportów piskląt kurzych brojlerów i konieczność utylizacji kilkuset tysięcy piskląt. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz alarmuje o poważnych konsekwencjach tej sytuacji.
Australijscy producenci jaj wyrażają zaniepokojenie planami wprowadzenia zakazu produkcji jaj klatkowych od 2036 roku. Wielu hodowców uważa, że rząd działa zbyt pochopnie, nie uwzględniając skutków ekonomicznych i trudności inwestycyjnych rolników. Branża drobiarska podkreśla, że systemy wolierowe, choć mają swoje zalety, stwarzają również nowe wyzwania i wiążą się z wyższymi kosztami produkcji.
Po 49 latach przerwy w Polsce pojawił się rzekomy pomór drobiu, zwany też chorobą Newcastle. Wirus ten może być dla zwierząt bardziej niebezpieczny niż ptasia grypa, a w najbardziej zjadliwej odmianie prowadzić do blisko 100-procentowej śmiertelności. Ognisko choroby zostało potwierdzone na fermie drobiu w Topilcu, gdzie trzeba było zlikwidować 40 tysięcy sztuk ptactwa.
Brazylijska branża drobiarska jest dobrze znana ze swojej produkcji i eksportu kurczaków, jednak ostatnie dane wskazują, że eksport jaj konsumpcyjnych również zyskuje na znaczeniu. Według Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego (ABPA), w ciągu pięciu miesięcy 2023 roku wartość eksportu brazylijskich jaj przekroczyła całoroczny wynik z roku 2022. Czy rosnący eksport jaj z Brazylii stanowi zagrożenie dla polskiego rynku?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) zorganizowało 5 lipca 2023 r. specjalną konferencję prasową poświęconą zakażeniom kotów wirusem H5N1. W trakcie spotkania eksperci stanowczo zapewnili, że nie ma żadnego zagrożenia związanego z obecnością wirusa grypy ptaków w mięsie drobiowym.
Jak poinformował Główny Inspektorat Weterynarii, odnotowano nowe ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce. W związku z pojawieniem się ogniska choroby, na terytorium Polski nie będzie można ustalić strefy wolnej od HPAI.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opublikowała niedawno wstępne podsumowanie naboru wniosków dla hodowców drobiu. Sprawdź, jaką popularnością cieszyły się poszczególne kategorie wniosków.
Od niedawna rolnicy hodujący brojlery kurze i indyki mogą korzystać z nowego kalkulatora emisji gazów dla produkcji drobiu. Narzędzie zostało uruchomione przez bank BNP Paribas na platformie Agronomist.pl.
Główny Lekarz Weterynarii na portalu Głównego Inspektoratu Weterynarii poinformował o złożeniu deklaracji do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH) o odzyskaniu statusu Polski jako kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. Decyzja ta została podjęta z dniem 25 czerwca 2023 roku.
Cieszący się coraz większym zainteresowaniem sektor mięsa produkowanego w hodowli komórkowej doczekał się kolejnego przełomowego kroku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż kurczaka hodowanego w laboratorium, otwierając tym samym drogę dla konsumentów, którzy będą mogli samodzielnie go wypróbować. Pozwolenie na taką produkcję otrzymały dwa startupy: Good Meat oraz Upside Foods.
Hodowcy drobiu powinni być świadomi, że posiadanie określonej liczby kur może skutkować koniecznością opłacenia specjalnego podatku. Chociaż oficjalnie nie nazywa się go "podatkiem od kur", jest to jednak podatek gruntowy od przychodów z hodowli, chowu lub wylęgu drobiu. Sprawdźmy, jakie są limity dotyczące ilości ptaków oraz jak wysokie są stawki tego podatku.
Rząd wprowadza nowe środki wspierania rynku drobiowego w Polsce, aby pomóc rolnikom w pokryciu strat spowodowanych wysoce zjadliwą grypą ptaków. Producentów rolnych, którzy ponieśli straty w produkcji drobiu w latach 2019-2021, zachęca się do składania wniosków o wsparcie finansowe w terminie od 9 do 30 czerwca 2023 roku.
Wydajność jaj kurzych jest jednym z najważniejszych aspektów hodowli drobiu. Wpływa na to wiele czynników, m.in. genetyka, żywienie, warunki hodowlane oraz sposób utrzymania kurnika. W niniejszym artykule omówimy, jakie czynniki mają największy wpływ na wydajność jaj kurzych.