GIS – centralny urząd administracji rządowej z siedzibą w Warszawie, funkcjonujący od 1 stycznia 2000. Urzędem kieruje powoływany przez premiera na wniosek ministra zdrowia Główny Inspektor Sanitarny.
Główny Inspektoriat Sanitarny stwierdził przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w czarnej herbacie liściastej. Konsumenci pod żadnym pozorem nie powinni spożywać partii produktów określonych w komunikacie, ponieważ mogą stanowić zagrożenie dla ich zdrowia.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii trzech sosów marki Winiary. Powodem było wykrycie obecności glutenu, który jest niewskazany dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu oraz dla alergików uczulonych na pszenicę. Należysz do którejś z tych dwóch grup i posiadasz takie sosy w domu? Lepiej ich nie spożywaj.
"Brygady tygrysa" nie ustają w poszukiwaniach nieuczciwych sprzedawców. Po giełdach rolnych w Polsce, przyszedł czas na sprawdzenie oznakowania warzyw i owoców, sprzedawanych w supermarketach. Kołodziejczak wszedł z ekipą do warszawskiego Carrefoura i tam doznał szoku. Ziemniaki z Egiptu sprzedawano jako krajowe. Poseł zarzuca podrabianie pochodzenia produktów, market się tłumaczy.
Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w 2023 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zdecydował się na uruchomienie kampanii “Wybieraj bezpieczną żywność” w szesnastu krajach Unii Europejskiej.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak powiadomiono, Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex powiadomił o wycofaniu wyrobów mięsnych. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez firmę, w mieszance przyprawowej znalazł się tlenek etylenu. Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex wycofał partie boczku, golonki i szynki, ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika, który był zanieczyszczony tlenkiem etylenu. - Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona - informuje GIS. Z rynku wycofane zostały następujące produkty:>
GIS podał, iż pierwszy produkt to mięso mielone sprzedawane w sklepach Lidl, a drugi to sznycel drobiowy dostępny w sieci Biedronka. Gis o salmonelli w mięsie drobiowymGłówny Inspektorat Sanitarny podał niepokojącą wiadomość dotyczącą popularnego produktu spożywczego sprzedawanego w sieciach handlowych Lidl i Biedronka: wskutek działań urzędowych w mięsie drobiowym wykryto salmonellę. W pierwszym komunikacie możemy przeczytać: - W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.Serdecznie zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:[EMBED-3]Pomimo tego, że obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zachorowania na salmonellozę, to Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niejedzenie wadliwego produktu: - (...) ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.