Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Wybieramy bezpieczną żywność. Rusza specjalna kampania
Magdalena Maffioli
Magdalena Maffioli 23.05.2023 11:00

Wybieramy bezpieczną żywność. Rusza specjalna kampania

warzywa
unsplash.com

Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w 2023 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zdecydował się na uruchomienie kampanii “Wybieraj bezpieczną żywność” w szesnastu krajach Unii Europejskiej. 

Kampania “Wybieraj bezpieczną żywność”

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. EFSA) po sukcesie kampanii “Wybieraj zdrową żywność” dwa lata temu i w roku poprzednim, zdecydował się na jej ponowne uruchomienie w 2023 roku. Ze względu na dobre przyjęcie działań kampanijnych zdecydowano się także na rozszerzenie kampanii na szesnaście krajów Unii Europejskiej: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Grecja, Irlandia, Włochy, Łotwa, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia i Macedonia Północna. 

Rozpoczęcie kampanii #EUChooseSafeFood jest początkiem serii inicjatyw, które będą wdrażane na poziomie UE i krajowym w szesnastu państwach Europy. W najbliższych tygodniach i miesiącach rządy oraz instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w całej Unii Europejskiej przystąpią do realizacji planowanych działań i organizacji wydarzeń, które skierowane będą do społeczności w ich własnych krajach, pod hasłem #EUChooseSafeFood.

Jaki jest cel inicjatywy EFSA?

Głównym celem tej inicjatywy jest nadal wspieranie mieszkańców Europy w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupu żywności. Kampania zapewnia konsumentom dostęp do praktycznych i łatwo zrozumiałych informacji, które są pomocne podczas wyboru i spożywania żywności. Obejmują one wsparcie w czytaniu etykiet, informacje dotyczące korzyści i sensowności stosowania suplementów diety oraz wskazówki dotyczące przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych.

Głównymi adresatami kampanii są mieszkańcy i obywatele Europy w wieku od 25 do 45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem młodych rodziców i osób zainteresowanych bezpieczeństwem żywności i nauką. Treści prezentowane w ramach kampanii będą skupiać się na roli europejskich naukowców w ocenie bezpieczeństwa żywności, którzy współpracują ze sobą, aby chronić konsumentów przed potencjalnymi zagrożeniami związanymi z żywnością.

Główny Inspektorat Sanitarny wkracza do akcji

Główny Inspektorat Sanitarny po raz trzeci angażuje się w realizację kampanii  “Wybieraj bezpieczną żywność”. Pracownicy terenowych jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzą edukacyjne inicjatywy skierowane do lokalnej społeczności, oprócz powszechnie dostępnych materiałów kampanijnych w przestrzeni internetowej. W ramach tych działań pracownicy wyjaśnią znaczenie suplementów diety, udzielą praktycznych wskazówek dotyczących wyboru żywności i zasad, które należy przestrzegać w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.