Córka pszczelarza, pani Justyna Ruczyńska, zorganizowała internetową zbiórkę pieniędzy, gdzie stara się zgromadzić fundusze na odbudowanie wymarłej populacji pszczół swojego ojca. Pomoc dla pszczelarzaChoć pszczelarstwo jest wymagającą i trudną dziedziną, to istnieją osoby, które bez dbania o zdrowie i dobrostan pszczół nie wyobrażają sobie życia. Pasjonatem miododajnych owadów jest bez wątpienia ojciec pani Justyny Ruczyńskiej, który pszczelarstwem zajmuje się od ponad trzydziestu lat. W jego imieniu córka zorganizowała zbiórkę pieniędzy, która ma pomóc w odbudowaniu populacji pszczół. Co tak naprawdę wydarzyło się w pasiece? Niestety, na obecną chwilę wiadomo tylko, że owady z dnia na dzień i bez wcześniejszych niepokojących oznak wymarły. Jak możemy przeczytać w opisie zbiórki, pszczelarz posiadał aż sto rodzin pszczelich. Nie przeżyła żadna z nich. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-3]Jak opowiada pani Justyna o swoim ojcu - pszczoły były i pozostaną nieodłączną częścią jego życia. By jednak odbudowa tak dużej pasieki była możliwa, potrzebna jest mobilizacja wielu ludzi, którym los pszczół nie pozostaje obojętny.
PFHBiPM podaje na swojej stronie internetowej, że czynnikiem, który wpływa na wysoką wartość serowarską, jest genotyp krowy, który ma bezpośredni wpływ na tempo krzepnięcia mleka. Polskie krowy ponad średnią światowąPolska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na swojej witrynie internetowej podzieliła się wiadomością, która powinna ucieszyć każdego hodowcę bydła mlecznego w naszym kraju. Dotyczy ona bardzo dobrych wyników genetycznych polskich krów na tle światowej populacji tych zwierząt. Jednym z najbardziej popularnych produktów mlecznych są sery, których rodzajów na świecie występuje niezliczona ilość. Ogromne znaczenie dla produkcji sera mają zawarte w krowim mleku białka kazeinowe. Stanowią one 80% wszystkich białek mleka. Wśród nich wyróżnić możemy frakcję kappa-kazeiny, która odpowiedzialna jest za początek procesu krzepnięcia mleka. To, w jaki sposób zbudowana jest kappa-kazeina w krowim mleku, zależy - rzecz jasna - od genów zwierzęcia. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-3]Wśród krów możemy wyróżnić genotyp BB (o najwyższej wartości) oraz AB, które decydują o tym, jak szybko mleko krowy ulega krzepnięciu. Jak podaje PFHBiPM, w światowej populacji krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej odsetek genotypu BB wynosi tylko 1-2%.Zgodnie z badaniami Laboratorium Genetyki Bydła PFHBiPM z 2020 roku (na podstawie 9000 zwierząt w Polsce) wartość ta wyniosła aż 20,16%. Genotyp AB odnotowano u 40,73% krów.
Czy pies może jeść śnieg? Właściciele zwierząt często sądzą, że jedzenie śniegu jest sposobem pupila na zaspokojenie pragnienia w trakcie zimowego spaceru. Zazwyczaj jednak powody tego postępowania są zupełnie inne. Podobnie jak małe dziecko, które po raz pierwszy widzi śnieg, pies także jest podekscytowany tym zjawiskiem. Z emocjami radzi sobie gryząc go, lub ryjąc w nim pyskiem.