To czas, żeby zasadzić "cebulę czarownic". Świetnie smakuje i jest prawdziwą bombą witamin
Roślina, nazywana niegdyś „cebulą czarownic” lub „cygańskim czosnkiem” powraca do łask. Niesłusznie o niej zapomnieliśmy, stanowi cenne źródło wielu witamin, a jednocześnie nadaje potrawom wyjątkowego, wyrazistego aromatu i smaku. Właśnie rozpoczyna się sezon na jej sadzenie, warto wykorzystać ten fakt i wprowadzić do ogrodu ten zdrowy i smaczny element.
Wiosna nieśmiało zagląda do naszych ogrodów
Wchodzimy już w marzec, co oznacza, że nasze przydomowe ogrody coraz bardziej będą się zazieleniały i tętniły życiem. Już na wczesnym etapie wiosny warto pomyśleć i rozplanować, o jakie rośliny należy zadbać w odpowiednim terminie, oraz jakie nowe elementy warto wprowadzić do przestrzeni, aby móc nie tylko cieszyć oko, ale również wykorzystywać dary natury, które otrzymamy, szczególnie w kuchni.

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się niepozorna roślina, która sprawdza się idealnie jako prozdrowotny element w diecie i niezaprzeczalnie dostarcza walorów smakowych wytrawnym potrawom. Jakie dobro skrywa enigmatyczna nazwa, jaką jest „cebula czarownic”? Określenie, chociaż nietypowe, jest z pewnością adekwatne. Ta roślina dodaje magii w ogrodzie.
Rozpoczyna się sezon na wyjątkowo zdrową roślinę - warto ją mieć!
Zielony dywan, który wraz z początkiem wiosny zaczyna coraz okazalej prezentować się w zacienionych lasach to najpewniej czosnek niedźwiedzi, zwany również cygańskim lub cebulą czarownic. Wyjątkowo bujnie rośnie na wilgotnych, przepuszczalnych glebach bogatych w próchnicę. Należy zachować czujność, bo liście czosnku niedźwiedziego przypominają nieco liście konwalii – są długie, zielone i lancetowate. A konwalia jest silnie trująca!
Liście czosnku niedźwiedziego w dotyku są miękkie, a gdy się je rozciera – wydobywa się zapach przypominający czosnek pospolity. W maju i czerwcu roślina zakwita białymi kwiatami, które przybierają formę baldachimów. Przekwita zazwyczaj w czerwcu, a liście zaczynają żółknąć i zanikają, by kolejnej wiosny wzrosnąć na nowo.
Choć w lasach można spotkać gęste skupiska tej rośliny, to warto wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi jest objęty ochroną częściową. To oznacza, że nie zawsze i nie wszędzie będziemy mogli go zebrać. W Polsce zbiór ręczny jest dostępny na terenie trzech województw: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego. Nie ma natomiast żadnych przeciwwskazań, aby tę roślinę uprawiać we własnym ogrodzie i korzystać z jej walorów.
Uprawa w ogrodzie jest bezpieczniejszą opcją, bo wiemy, po jaką roślinę sięgamy – czosnek niedźwiedzi wygląda charakterystycznie, ale można go łatwo pomylić z gatunkami, które oprócz tego, że nie są jadalne, mogą być również trujące dla człowieka. Czosnek niedźwiedzi pojawia się wczesną wiosną, jednak wiele zależy od warunków klimatycznych. Zazwyczaj jednak pokazuje się w marcu lub kwietniu, kiedy stopnieje śnieg. To jedna z pierwszych roślin, którą można spotkać w lesie po zimie.
To najlepsze sposoby, aby wykorzystać walory "cygańskiego czosnku"
Czosnek niedźwiedzi można zasadzić w ogrodzie, ale nie tylko – wyrośnie również w doniczce na balkonie czy tarasie. Oprócz tego, że można go jeść, będzie też ciekawie wyglądał jako ozdoba. Uprawa nie jest trudna, a plon nawet bez większych starań może być obfity. Czosnek niedźwiedzi można zasadzić z cebulek wczesną jesienią, bądź nasion, późną jesienią
Roślina lubi cień lub półcień, najlepiej czuje się pod drzewami lub krzewami liściastymi, które zrzucają liście. Służy im żyzna, próchnicza, wilgotna, przepuszczająca wodę gleba o obojętnym lub lekko zasadowym pH. Ziemia, w której ma zostać posadzony czosnek, powinna zostać dokładnie wyplewiona i pozbawiona chwastów. Czosnek niedźwiedzi warto od czasu do czasu podlać, gównie w czasie suszy, kiedy potrzebuje więcej wody. Przesuszone liście i kwiaty trzeba usuwać.
Czosnek niedźwiedzi posiada wyjątkowo wiele zdrowotnych właściwości. To genialne źródło wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Choć działaniem może przypominać czosnek pospolity, to zdecydowanie korzystniej działa na wątrobę i nie pozostawia intensywnego, charakterystycznego zapachu i posmaku w ustach.
Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę C, działa pozytywnie na układ odpornościowy. Zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę A. Regularnie spożywany, może działać pozytywnie na wzrok, skórę oraz układ nerwowy. Ponadto jest źródłem między innymi wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Co więcej, wpływa na kondycję kości, zębów, prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowie mięśni. Czosnek niedźwiedzi zawiera również związki siarki, które mogą wpłynąć pozytywnie na układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
W kuchni czosnek niedźwiedzi najlepiej sprawdza się w towarzystwie wieprzowiny, baraniny, drobiu i dziczyzny. W postaci suszonej wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Warto pamiętać, że świeżą jak i suszoną roślinę dodawać najlepiej pod koniec gotowania.