Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Tony grzybów z zatrzymane na granicy. Miały trafić na polski rynek. Służby wydały komunikat
Julia Bogucka
Julia Bogucka 13.08.2025 06:40

Tony grzybów z zatrzymane na granicy. Miały trafić na polski rynek. Służby wydały komunikat

Maślaki
Fot. LianeM/Getty Images/CanvaPro

Kontrole jakości żywności przeprowadzane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od lat ujawniają nieprawidłowości w transportowanych do Polski produktach. Tak stało się i tym razem. 15 ton suszonych grzybów zostało zatrzymanych na granicy i skontrolowanych, a wyniki były wyjątkowo niepokojące. Pojawił się oficjalny komunikat.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prowadzi liczne kontrole

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, znana szerzej jako IJHARS, to instytucja działająca w Polsce od 2003 roku, powołana do nadzoru nad jakością produktów rolno-spożywczych w obrocie handlowym. Jej podstawowym celem jest zapewnienie konsumentom dostępu do artykułów spożywczych spełniających normy jakościowe oraz przeciwdziałanie wprowadzaniu na rynek produktów niezgodnych z obowiązującymi przepisami.

IJHARS odpowiada za kontrolę jakości i bezpieczeństwa żywności, w tym m.in. ocenę zgodności towarów z normami handlowymi oraz przepisami dotyczącymi znakowania produktów. Inspekcja podejmuje działania zarówno wobec producentów, jak i dystrybutorów oraz sprzedawców, monitorując rynek i przeciwdziałając nieuczciwym praktykom handlowym. Wśród jej zadań znajduje się również nadzór nad jakością pasz dla zwierząt oraz ocena surowców rolnych.

kontrola żywności.jpg
Fot. Quality Stock Arts/CanvaPro

Do najważniejszych kompetencji IJHARS należy przeprowadzanie kontroli towarów pod względem ich jakości handlowej, certyfikowanie produktów, a także wydawanie decyzji administracyjnych w sprawach związanych z niezgodnościami towarów z wymaganiami prawnymi. Inspekcja ma również uprawnienia do pobierania próbek produktów do badań laboratoryjnych oraz nakładania sankcji na podmioty naruszające przepisy.

Dzięki działaniom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych konsumenci zyskują pewność, że kupowane przez nich artykuły spożywcze są bezpieczne i odpowiadają standardom jakościowym. Instytucja ta pełni więc ważną rolę w ochronie rynku rolno-spożywczego w Polsce, dbając o uczciwość obrotu i transparentność informacji dla odbiorców.

Nie bez powodu IJHARS przeprowadza liczne kontrole, które kończą się wycofaniem szeregu produktów z polskiego rynku. Teraz mowa o grzybach, które zostały uznane za szkodliwe dla zdrowia.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zatrzymuje transport towarów

Nie tak dawno pojawiały się informacje o interwencjach IJHARS w związku z gigantycznym transportem cynamonu pochodzącego z Wietnamu. Podczas kontroli w gdańskim oddziale wykazano, że w 22 tonach przyprawy wykryto szereg poważnych nieprawidłowości. Mowa była przede wszystkim o zanieczyszczeniach mikrobiologicznych, ale także o nieświeżym zapachu, który mógł świadczyć o nieodpowiednich warunkach przechowywania lub transportu cynamonu. Z tego powodu organ wydał oficjalny komunikat, z którego dowiadujemy się, że towar nie zostanie dopuszczony do obrotu, a decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.

IJHARS w Gdańsku wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii o masie ponad 22 ton cynamonu importowanego z Wietnamu z powodu zatęchłego zapachu, zanieczyszczeń mikrobiologicznych (pleśń i drożdże) oraz innych zanieczyszczeń organicznych. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności — informował pod koniec lipca Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Podobne decyzje w ostatnich tygodniach zostały podjęte choćby w przypadku transportu 100 ton truskawek z Egiptu ze względu na oznaki zepsucia oraz zapleśnienia, ale również 32 ton cebuli z Rosji. W drugim przypadku oprócz złej jakości warzyw odnotowano również próbę przewiezienia w sposób nielegalny blisko 83 tys. paczek papierosów.

Widać więc wyraźnie, że IJHARS działa na pełnych obrotach i stara się wyłapać wszelkie nieprawidłowości związane z wprowadzaniem produktów spożywczych na polski rynek. Teraz okazuje się, że również grzyby mogą nie być bezpieczne. Transport suszonych maślaków został zatrzymany.

Zobacz: "Ząb diabła" pojawił się w polskich lasach. Widok wywołuje gęsią skórkę

IJHARS zatrzymała transport suszonych grzybów

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) od początku 2025 roku aktywnie kontroluje jakość i oznakowanie produktów trafiających na polski rynek. Według podsumowania za pierwsze półrocze, najwięcej partii żywności zatrzymano w związku z niezgodnościami w produktach pochodzących z Chin (12 partii), Ukrainy (11 partii) oraz Turcji (10 partii).

Jak informuje w rozmowie z WP Finanse dr Tomasz Białas, dyrektor Biura Strategii i Kontroli Wewnętrznej w IJHARS, najczęstszymi powodami wstrzymania towarów są błędy na etykietach, niespełnianie wymogów dotyczących produktów ekologicznych oraz wykrycie obecności szkodników.

Ostatnio gdański oddział IJHARS wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu ponad 1578 worków suszonych maślaków w plastrach pochodzących z Peru, co stanowiło ponad 15 ton towaru. Powodem zatrzymania była zbyt wysoka wilgotność grzybów, przekraczająca dopuszczalne normy.

IJHARS w Gdańsku wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski 1578 worków (ponad 15 ton) suszonych maślaków w plastrach z Peru, z powodu przekroczenia dopuszczalnej wartości zawilgocenia grzybów - czytamy.

W związku z tymi problemami grzyby przywiezione z Peru zostały uznane za niejadalne.

To już trzeci zakaz nałożony przez inspekcję w ciągu ostatniego tygodnia. Inspektorzy coraz częściej zgłaszają problemy związane z nieprawidłowym oznakowaniem, a także wykrywają uszkodzenia produktów i intensywny zapach wskazujący na ich zepsucie.

Działania IJHARS mają na celu eliminowanie z rynku artykułów, które nie spełniają norm jakościowych i mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów. Dzięki temu polski rynek żywności jest lepiej chroniony przed niesprawdzonymi i potencjalnie niebezpiecznymi produktami spożywczymi.