W sklepach mięso podrożeje, rolnicy zostaną z niczym. "Będziemy jeść szczaw"
Rosnące ceny żywności w handlu detalicznym widoczne są gołym okiem. Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że w drugiej połowie bieżącego roku ceny detaliczne mięsa będą dalej wzrastać. Niestety, nie oznacza to wcale, że do kieszeni rolników trafi więcej pieniędzy.
Co ciekawe, ERiGŻ przewiduje, że w 2021 roku zmniejszy się spożycie mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca Polski, osiągając pułap 79 kilogramów.
Ceny detaliczne wzrosną, ale rolnicy na tym nie skorzystają
Za postępujący wzrost cen w sklepach spożywczych odpowiedzialna jest m.in. inflacja, wzrosty kosztów produkcji żywności, a także droższa benzyna.
Choć konsumenci zostawiają coraz więcej pieniędzy w sklepach, to na wyższych cenach produktów detalicznych rolnicy niestety w żaden sposób nie korzystają. Producenci żywności nie kryją swojego rozżalenia i otwarcie przyznają, że cały zysk z produkcji otrzymują pośrednicy.
Podczas jednej z dyskusji w mediach społecznościowych na temat cen internautka stwierdziła:
Inna osoba, komentując sprawę na jednej z popularnych stron o tematyce biznesowej, stwierdziła gorzko:
Szczegóły prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Jak podaje money.pl, na przestrzeni ostatnich lat zauważalny jest w Polsce spadek produkcji mięsa czerwonego.
Źródłem opisywanej sytuacji jest z pewnością coraz mniejsza opłacalność prowadzenia hodowli zwierząt, a także dodatkowe problemy, wśród których jest afrykański pomór świń.
Odnosząc się do sytuacji na rynku detalicznym, zgodnie z danymi przekazanymi przez IERiGŻ w kwietniu 2021 roku uśrednione ceny mięsa (i wszelkich innych wyrobów mięsnych) były droższe o 4,2% wobec cen z grudnia 2020 roku.
Największy wzrost cenowy obserwowalny jest w przypadku drobiu - wyniósł on aż 17,4%. W handlu detalicznym wieprzowina podrożała o 5,2%, a wołowina o 2,5%.
Najmniejszy wzrost wartości rynkowej klienci odczuli w przypadku podrobów, których cena wzrosła o 2%.
Poza rosnącymi cenami za wspomniane produkty, w polskim społeczeństwie zaczyna się obserwować nieco mniejsze spożycie mięsa.
Czy oznacza to, że rolnicy hodujący zwierzęta znajdą się wkrótce w jeszcze trudniejszej sytuacji niż dotychczas? W wielości danych i nieprzewidywalności rynku trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie - miejmy jednak nadzieję, że bez względu na sytuację rolnikom uda się utrzymać swoje gospodarstwa w dobrej kondycji finansowej.
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Rolnik przyłapany na gorącym uczynku. Nielegalnie zakopał tysiące ptaków
-
W bunkrze grzybiarze znaleźli jelonka. Strażacy ruszyli na ratunek
-
Koszmarne zniszczenia na polach. Agrounia: "Rolnicy nie mogli się ubezpieczać"
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: Facebook, money.pl