RolnikInfo.pl Ceny W sklepach mięso podrożeje, rolnicy zostaną z niczym. "Będziemy jeść szczaw"
unsplash.com / fot. Hasmik Ghazaryan Olson

W sklepach mięso podrożeje, rolnicy zostaną z niczym. "Będziemy jeść szczaw"

19 marca 2022

Rosnące ceny żywności w handlu detalicznym widoczne są gołym okiem. Prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że w drugiej połowie bieżącego roku ceny detaliczne mięsa będą dalej wzrastać. Niestety, nie oznacza to wcale, że do kieszeni rolników trafi więcej pieniędzy.

Co ciekawe, ERiGŻ przewiduje, że w 2021 roku zmniejszy się spożycie mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca Polski, osiągając pułap 79 kilogramów.

Ceny detaliczne wzrosną, ale rolnicy na tym nie skorzystają

Za postępujący wzrost cen w sklepach spożywczych odpowiedzialna jest m.in. inflacja, wzrosty kosztów produkcji żywności, a także droższa benzyna.

Choć konsumenci zostawiają coraz więcej pieniędzy w sklepach, to na wyższych cenach produktów detalicznych rolnicy niestety w żaden sposób nie korzystają. Producenci żywności nie kryją swojego rozżalenia i otwarcie przyznają, że cały zysk z produkcji otrzymują pośrednicy.

Podczas jednej z dyskusji w mediach społecznościowych na temat cen internautka stwierdziła:

>

Inna osoba, komentując sprawę na jednej z popularnych stron o tematyce biznesowej, stwierdziła gorzko:

>

Szczegóły prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Jak podaje money.pl, na przestrzeni ostatnich lat zauważalny jest w Polsce spadek produkcji mięsa czerwonego.

Źródłem opisywanej sytuacji jest z pewnością coraz mniejsza opłacalność prowadzenia hodowli zwierząt, a także dodatkowe problemy, wśród których jest afrykański pomór świń.

Odnosząc się do sytuacji na rynku detalicznym, zgodnie z danymi przekazanymi przez IERiGŻ w kwietniu 2021 roku uśrednione ceny mięsa (i wszelkich innych wyrobów mięsnych) były droższe o 4,2% wobec cen z grudnia 2020 roku.

Największy wzrost cenowy obserwowalny jest w przypadku drobiu - wyniósł on aż 17,4%. W handlu detalicznym wieprzowina podrożała o 5,2%, a wołowina o 2,5%.

Najmniejszy wzrost wartości rynkowej klienci odczuli w przypadku podrobów, których cena wzrosła o 2%.

Poza rosnącymi cenami za wspomniane produkty, w polskim społeczeństwie zaczyna się obserwować nieco mniejsze spożycie mięsa.

Czy oznacza to, że rolnicy hodujący zwierzęta znajdą się wkrótce w jeszcze trudniejszej sytuacji niż dotychczas? W wielości danych i nieprzewidywalności rynku trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie - miejmy jednak nadzieję, że bez względu na sytuację rolnikom uda się utrzymać swoje gospodarstwa w dobrej kondycji finansowej.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: Facebook, money.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś