Wyciek amoniaku w zakładzie mleczarskim. Cały obiekt pilnie ewakuowany
Polski zakład mleczarski został sparaliżowany po tym jak zauważono wyciek amoniaku. Ze względu na potencjalne zagrożenie zarządzono pilną ewakuację całego zakładu. Interweniowała straż pożarna.
Wyciek amoniaku w mleczarni
We wtorek 4 lutego w łódzkiej mleczarni doszło do wycieku amoniaku. Sytuacja była niebezpieczna z uwagi na fakt, że amoniak działa drażniąco na błony śluzowe i skórę, natomiast jego większe stężenie w powietrzu może wywołać nawet porażenie ośrodkowego układu nerwowego. Amoniak w zakładach mleczarskich jest najczęściej wykorzystywany w instalacjach chłodniczych.
Na miejsce została wezwana straż pożarna oraz jednostka chemiczna, a wszyscy pracownicy musieli opuścić budynek i przeczekać akcję ratunkową w podstawionym autobusie. W tym czasie praca zakładu została wstrzymana.
Zagrożenie w łódzkiej mleczarni
Do zdarzenia doszło około godziny 16:30 w zakładach mleczarskich przy ulicy Omłotowej w na łódzkim Polesiu. Wyciek nastąpił podczas przeprowadzania prac konserwacyjnych, polegających na przepinaniu zbiorników z amoniakiem.
Po tym jak zauważono wyciek, praca mleczarni została wstrzymana, a na miejscu pojawiło się 10 zastępów straży pożarnej oraz jedna jednostka chemiczna. Z budynku ewakuowano 34 osoby, gdyż istniało ryzyko zatrucia. Prace ratunkowe w takich przypadkach polegają na uruchomieniu wentylacji awaryjnej, odcięciu dopływu amoniaku do tej części instalacji, z której nastąpił wyciek oraz neutralizacji powstałej pary przy użyciu mgły wodnej lub preparatów chemicznych.
Niestety takie zdarzenia nie należą do rzadkości w branży spożywczej. Strażacy w ciągu roku wielokrotnie są wzywani do podobnych przypadków.
Problem polskich mleczarni
Sytuacja została opanowana około godziny 18:00. Z najnowszych ustaleń wynika, że nikt nie ucierpiał na skutek wycieku. Wszystko dzięki sprawnie zorganizowanej akcji ratunkowej.
Łódzki zakład mleczarski nie jest jedynym, któremu przydarzył się incydent z amoniakiem. Tym razem obyło się bez poszkodowanych, jednak do podobnych wypadków dochodzi nawet kilka razy w roku. Awarie związane z niekontrolowanym uwolnieniem amoniaku wykorzystywanego w instalacjach chłodniczych są zagrożeniem dla pracowników oraz najbliższego środowiska. Z tego powodu, miejsca, które wykorzystują takie systemy, muszą spełniać dodatkowe wymagania dotyczące bhp, co zarządziło Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.