Zamiast wyrzucać skórkę banana, wykorzystaj ją w ogrodzie. To zbawienie dla kwiatów i warzyw
Banany to popularne owoce, które są chętnie konsumowane w polskich domach. Okazuje się, że wykorzystać można nie tylko ich środek, ale i skórkę, która jest niejadalna dla człowieka. Jeśli w odpowiedni sposób użyjesz ją w ogrodzie, mogą skorzystać na tym zarówno kwiaty jak i warzywa.
Banany nie tylko dla ludzi
Banany kupujemy zwłaszcza z myślą o sobie, bowiem można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i od lat są jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce. Przed zjedzeniem ich należy obrać skórkę, która najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że można użyć jej w zaskakujący sposób .
Skórka banana nie jest nieużyteczna . W umiejętny sposób można wydobyć z niej poszczególne właściwości. Część z nich idealnie sprawdzi się w ogrodzie. Patent, jaki opiszemy poniżej, sprawi, że podarujesz swoim kwiatom i warzywom, więcej niż myślisz .
Nie wyrzucaj pociemniałych bananów
Banany mają to do siebie, że potrafią szybko pociemnieć. Wtedy ich widok niektórych odrzuca na tyle, że postanawiają wyrzucić je prosto do kosza, zamiast wykorzystać w inny sposób. Okazuje się, że choć do zjedzenia się nie nadają, mają inne zastosowanie, o którym możesz nie wiedzieć. Dokładnie tak jak w przypadku ich skórek po obraniu.
Wystarczy, że wykorzystasz je w odpowiedni sposób, a rośliny w ogrodzie zyskają prawdziwe doładowanie. Jednak aby tak się stało, musisz wiedzieć, jak właściwie przygotować miksturę z bananów , za którą kwiaty i warzywa będą ci wdzięczne. Nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy odrobina chęci.

Nawóz z bananów
Zarówno skórki bananów, jak i te pociemniałe owoce znajdą swoje przeznaczenie w ogrodzie . Posiadają fosfor i potas, które doskonale wpływają na rośliny. Aby przygotować z nich nawóz, nie potrzeba wiele wysiłku. Wystarczy, że weźmiesz 2-3 skórki i włożysz do wiaderka lub pojemnika i zalejesz litrem ciepłej wody . W przypadku pociemniałego owocu postępuj tak samo.
Tak przygotowaną miksturę odstaw w ciemne miejsce. Po ok. 24-48 godzinach wyjmij skórki lub owoce. Pozostałą w naczyniu wodą możesz podlewać zarówno warzywa, jak i kwiaty ogrodowe, ale również te domowe . Nawóz nie tylko dostarczy roślinom składników odżywczych, ale także sprawi, że gleba będzie miała lepszą strukturę.