jabłka
unsplash.com / fot. Matheus Cenali
Autor Magdalena Więckowska - 2 Lutego 2021

Rewolucyjne nowości z Włoch. Wyhodowano 3 odmiany jabłek o świetnych właściwościach

We Włoszech powstały trzy, niezwykle atrakcyjne dla sadowników i konsumentów odmiany jabłek: Giga, Cosmic Crisp oraz RedPop. Mają być one uprawiane w Południowym Tyrolu.

Nowe odmiany zostały zaprezentowane podczas styczniowego Apple Summit 202 zorganizowanego przez Apple Consortiums VOG oraz Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw Val Venosta VIP.

Nowe odmiany jabłek z Włoch

Odmiany: Giga, Cosmic Crisp oraz RedPop zostały zaprezentowane szerszej publiczności pod koniec stycznia. Co ważne w obliczu obecnych oczekiwań konsumentów, wymienione odmiany jabłek są odpowiednie do upraw ekologicznych.

Jak twierdzą producenci, wyhodowane przez nich jabłka są inne niż pozostałe - dzięki swojej unikatowości mogą zapewnić sobie dobrą pozycję na rynku. Co więcej, ich struktura i smak w znacznym stopniu może zróżnicować rynek jabłek.

Zgodnie z danymi FAOSTAT z 2018 roku Włochy znajdują się na szóstym miejscu wśród światowych producentów tych owoców. Przed nimi znajdują się: Chiny, Stany Zjednoczone, Polska, Turcja i Iran.

Sąsiedzi zgłosili, że rolnik źle traktuje psy. Właściciel nie żałuje trzymania ich na mrozieSąsiedzi zgłosili, że rolnik źle traktuje psy. Właściciel nie żałuje trzymania ich na mrozieCzytaj dalej

Giga, Cosmic Crisp i RedPop

Warto podkreślić, że nowo zaproponowane odmiany mają nie tylko szczególny smak i strukturę miąższu, ale cechują się również aspektami niezwykle istotnymi z punktu widzenia sadowników.

Odmiana Giga jest odporna na popularny wśród jabłoni parch. Efektem takiej odporności będzie oszczędność czasu i pieniędzy - sadownicy nie będą musieli dokonywać tak dużej ilości oprysków jak w przypadku innych, mniej odpornych na parch odmian. Kwestia ta nie pozostaje bez znaczenia dla kondycji środowiska naturalnego.

Smak odmiany Giga jest intensywny, charakteryzuje się jędrnym i chrupkim miąższem. Smak można również określić jako kombinację znajdującą się na pograniczu słodkości i cierpkości.

Zabawnie brzmiąca nazwa odmiany Cosmic Crisp (ang. kosmiczna chrupkość) hodowana jest już nie tylko w Południowym Tyrolu, ale również w Stanach Zjednoczonych. Obecnie trwa proces wprowadzania tej odmiany na inne rynki europejskie.

Jak mówi nazwa, jabłka te cechują się kruchymi i soczystymi owocami. Co ważne z punktu widzenia sadowników, jabłka te cechują się wysoką zdolnością przechowalniczą. Interesujący jest fakt, iż komórki miąższu tej odmiany są około dwukrotnie większe, niż ma to miejsce w przypadku "standardowych" jabłek.

Ostatnia ze wspomnianych odmian, RedPop, podobnie jak Giga, charakteryzuje się zwiększoną odpornością na parcha jabłoni. Co więcej, podobnie jak Cosmic Crisp może być bez szwanku przechowywana przez długi czas. Są to niewielkie jabłka o pięknym, czerwonym kolorze. Ponadto ma bardzo słodki smak.

Czy wymienione trzy odmiany pojawią się w polskich sadach? Obecnie brak informacji na ten temat, lecz biorąc pod uwagę wysoką pozycję Polski na rynku jabłek, nowości mogą zawitać do sadów już niedługo.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: sadnowoczesny.pl

Następny artykuł