Kiedy zasiać rzeżuchę, by wyrosła na Wielkanoc? Nadchodzi czas wysiewu
Ta jednoroczna roślina pochodząca z rodziny kapustowatych, to bogate źródło witamin i minerałów. Od lat jest chętnie uprawiana, zwłaszcza przed Świętami Wielkanocnymi. Stosuje się ją jako dodatek do potraw, choć również jako afrodyzjak. Podpowiemy, jak i kiedy należy posadzić rzeżuchę, aby wyrosła na tegoroczną Wielkanoc.
Rzeżucha. Czym jest i jakie ma działanie
Rzeżucha siewna to niepozorna ale i pikantna roślina , która pochodzi z rodzinny kapustowatych . Prawidłowa nazwa tego dodatku do potraw to pieprzyca siewna (łac. Lepidium sativum).
Rzeżuchę stosowano już w starożytności, co ciekawe była używana jako afrodyzjak, natomiast w medycynie ludowej pomagała zwalczać owrzodzenia skóry, pozbywać się pasożytów bytujących w jelitach a nawet dezynfekowała jamę ustną.
W tej małej, jednorocznej roślinie znajduje się wiele właściwości odżywczych, takich jak: białko, węglowodany, witaminy z grupy A, E, K, C, B6, B2, B1, wapń, potas, żelazo i wiele innych.
Rzeżucha za sprawą witamin i minerałów ma również działania prozdrowotne, m.in. działa moczopędnie, antyoksydacyjnie, detoksykacyjnie, odkażająco, wspiera odchudzanie i przeczyszcza.
Jak zabrać się za sadzenie rzeżuchy?
Posadzenie rzeżuchy nie wymaga specjalnego wykształcenia i zapewne nie sprawi problemu nawet laikowi. Czego potrzebujemy do wysiania rzeżuchy?
- nasion rzeżuchy;
- dowolnego naczynia;
- wody;
- do wyboru: wata, bibuła lub lignina.
Do wybranego przez siebie naczynia (najlepiej płytkiego, gdyż rzeżucha dorasta do maksymalnie 5 cm wysokości ) należy wsypać nasiona rośliny , zalać je wodą tak, aby przykryła wszystkie nasiona i odstawić na kilka godzin, aby stały się klejące. "Zaśluzowane" nasiona łatwiej rozprowadzają się po podłożu.
Następnie naczynie należy wyłożyć zwilżoną ligniną, watą lub ewentualnie bibułą. Nasiona trzeba ułożyć w naczyniu i ustawić w jasnym i ciepłym miejscu. Nie można zapomnieć też o codziennym zwilżaniu kiełków rzeżuchy.
Kiedy rzeżucha jest gotowa do spożycia?
Rzeżuchę najczęściej i najchętniej wysiewamy właśnie przed Wielkanocą, jako symbol i świąteczną ozdobę na stół. Zwykle rzeżucha jest gotowa do zbioru od 7-10 dni po zasiewie, gdy jej wysokość osiągnie 5-7 cm. W tym roku Wielkanoc wypada 31 marca , zatem najlepszym terminem do zasiewu rzeżuchy będzie 21 lub 22 marca .
Ściętą nożyczkami tuż przy podłożu rzeżuchę, śmiało można użyć w stanie surowym, jako przyprawę do zup, sosów, sałatek, serów lub zwyczajnie położyć na kanapkę.