Niepokój polskich producentów buraka cukrowego. Problemem Zielony Ład
Założenia europejskiego Zielonego Ładu są sporym zmartwieniem dla producentów buraków cukrowych w Polsce. Neutralność klimatyczna zakładająca, że do 2050 roku rolnicy będą musieli ograniczyć wszystkie środki ochrony roślin o połowę a nawozy o 20% staje się realnym zagrożeniem również dla upraw rodzimego buraka cukrowego.
Czym jest Zielony Ład?
Europejski Zielony Ład (ang. European Green Deal) to nic innego jak powstały w Brukseli pakiet inicjatyw politycznych, który ma wprowadzić do 2050 roku totalną transformację ekologiczną w krajach członkowskich Unii Europejskiej.
Osiągnięcie neutralności klimatycznej, ma nastąpić po przekształceniu UE w innowacyjną i konkurencyjną gospodarkę, która:
- w 2050 roku osiągnie zerowy poziom emisji gazów cieplarnianych netto,
- w której nastąpi oddzielenie wzrostu gospodarczego od zużywania zasobów,
- w której żadna osoba ani żaden region nie pozostaną w tyle.
Zielony Ład vs producenci buraka cukrowego
Przyjęcie założeń Zielonego Ładu i nałożenie przymusu ograniczenia środków ochrony roślin i nawozów do 2050 roku, jest radykalnym przedsięwzięciem dla wszelkich upraw, w tym także dla buraka cukrowego.
Drastyczne ograniczanie środków ochrony roślin i nawozów nie pozwoli na dalszą uprawę buraka cukrowego - uważa dyrektor biura Związku Producentów Cukru Michał Gawryszczak
Producenci polskiego buraka cukrowego uważają, że konieczna jest weryfikacja zapisów Zielonego Ładu, inaczej produkcja cukru nie będzie w Polsce opłacalna.
Skąd takie wnioski? Otóż, według Gawryszczaka każdy środek ochrony roślin ma bezpośrednie przełożenie na plon. W kolejnych latach istnieje duże prawdopodobieństwo, że przy takich samych nakładach finansowych i pracy przy uprawach, może się okazać, że plon jest znacznie mniejszy. To niestety może spowodować, że rolnik zrezygnuje z uprawy roślin z prostego powodu - braku opłacalności.
Nadzieja w rolniczych protestach
Na dobre plonowanie buraka potrzeba zapracować. Specjaliści wskazują na wpływ takich czynników na udany zbiór buraków cukrowych, jak:
- stosowanie nawozów organicznych
- orka wykonana przy właściwej wilgotności gleby
- siew w odpowiednim terminie
- trafiony dobór insektycydów i fungicydów
- zastosowanie właściwych odmian
Według założeń Zielonego Ładu, ograniczona ilość nawozów i pestycydów może przyczynić się do osiągnięcia neutralności klimatycznej, a wszystko po to, by pochłanianie gazów CO2 było równe ich emisji.
Eksperci są zdania, europejscy producenci cukru zredukowali około 60% emisji CO2 (w ciągu 30 ostatnich lat), natomiast pozostałe 40% da się osiągnąć, ale będzie to niezmiernie trudne do wykonania.
Dlatego Związek Producentów Cukru w Polsce pokłada nadzieję w tym, że Komisja Europejska ugnie się pod rolniczymi protestami i zmieni swoje założenia.
Może to nie będzie 50 proc. redukcji środków ochrony roślin, ale może na przykład 25 proc. - pokłada nadzieję dyrektor Związku Producentów Cukru
Opierając się na danych ZPC wynika, że w sezonie 2023/2024 w Polsce wyprodukowano 2 341 375 ton cukru, czyli o 30% więcej niż w kampanii z 2017/2018 roku.