Na pewno wkładasz to do koszyczka. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest trujące
Już za kilka dni tłumy Polaków pójdą do świątyń, aby poświęcić pokarmy z okazji Wielkanocy. Koszyki już są przyozdabiane, a zakupy wypełniają lodówki. Niemal każdy element, który znajdzie się w święconce, ma swoje wyjątkowe znaczenie. Nie każdy wie, że ten symbol życia i wieczności jest trujący. Może być bardzo szkodliwy szczególnie dla dzieci.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami
Wielkanoc w Polsce to nie tylko wydarzenia religijne, ale też mnóstwo ludowych tradycji i zwyczajów, które mają swoje korzenie jeszcze w czasach przedchrześcijańskich, a dziś są pięknie wplecione w świąteczny klimat . Warto jednak pamiętać, że wizyty w świątyni są dla wielu osób nieodłącznym elementem celebracji, w tym szczególnie wyróżnia się jedna, do której dochodzi w Wielką Sobotę .
To wtedy wybieramy się do kościołów z wypełnionymi po brzegi koszyczkami, aby poświęcić pokarmy, które następnego dnia pojawią się na świątecznym stole . To ważny element tradycji wielkanocnej w Polsce, którego nie sposób pominąć. Również w Wielką Sobotę w niektórych wsiach rozpala się ogniska przy kościele — ogień ten symbolizował nowe życie, wiosnę . Zdarzało się, że ludzie zabierali kawałek żaru do domu i od niego rozpalali domowy ogień.

Już w niedzielny poranek rozpoczyna się śniadanie wielkanocne. Wszystko poprzedzone jest dzieleniem się święconką — jak opłatkiem w Wigilię. Na stole królują jajka, biała kiełbasa, pasztety, baby i mazurki. Wszystko tłuste, syte i symboliczne. To, co znajdzie się w koszyczku wielkanocnym, jest bardzo istotne z perspektywy duchowej. Nie każdy jednak wie, że jeden ze stałych elementów jest trujący .
To wkładamy do wielkanocnego koszyczka
Koszyczek wielkanocny, czyli święconka, to jeden z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych zwyczajów wielkanocnych w Polsce . Zawartość koszyka nie jest przypadkowa — każdy element ma symboliczne znaczenie, zakorzenione zarówno w tradycji chrześcijańskiej, jak i ludowej . Zazwyczaj w środku znajdzie się przede wszystkim:
- jajko — symbol życia, odrodzenia i zmartwychwstania, najważniejszy element święconki, najczęściej ugotowane na twardo.
- chleb — symbol ciała Chrystusa i codziennego pożywienia, wkładany do koszyka jako znak gościnności, sytości i Bożego błogosławieństwa,
- wędliny — symbol dostatku, dobrobytu i zwycięstwa nad postem, najczęściej kiełbasa wieprzowa, choć pojawiają się też szynki, pasztety albo kawałki boczku,
- chrzan — symbol siły i męki, jego ostry smak ma przypominać cierpienie Chrystusa, ale też dawać siłę i chronić przed chorobami,
- masło — symbol dobrobytu i łagodności, dawniej uważano, że masło, jako tłuszcz i symbol tłustego jedzenia, przynosi szczęście i obfitość,
- sól — symbol oczyszczenia i trwałości, tradycji chrześcijańskiej sól „chroni przed zepsuciem”, ale też nadaje smak,
- baranek — symbol Chrystusa Zmartwychwstałego, występuje w różnych formach: cukrowy, z masła, ciasta, czekolady albo plastiku.

To tylko część elementów, które znajdują się w koszyczku wielkanocnym. Niektóre z nich zależą od regionu, inne na stałe wpisały się w tradycję. Poza żywnością wiele osób stara się również przystroić swoje koszyki , które najczęściej są wiklinowe, przykryte białą serwetką oraz ozdobione wiosennymi roślinami. Okazuje się jednak, że jedna z najczęściej wykorzystywanych w tym celu jest trująca . Warto na nią uważać.
Zobacz: Już teraz posadź tę roślinę. W sezonie zaleje ogród kolorowymi “pomponami”
Ten element wielkanocnego koszyczka jest trujący
Rośliny w koszyczku wielkanocnym pełnią przede wszystkim funkcję symboliczną — oznaczają nowe życie i wiosnę — i ozdobną, a każda z nich ma swoją historię i znaczenie. To one sprawiają, że święconka wygląda świeżo, wiosennie i radośnie. To między innymi bazie, które pojawiają się zwłaszcza w regionach południowych i wschodnich czy borówka — którą wkłada się luzem albo oplecioną wokół obręczy koszyczka.
Jednak największą popularnością od lat cieszy się bukszpan, czyli gęsty krzew liściasty z rodziny bukszpanowatych, który naturalnie występuje w południowej i zachodniej Europie oraz Azji Mniejszej . W tradycji wielkanocnej symbolizuje wieczność, życie i nadzieję, kojarzy się z trwałością i nieśmiertelnością duszy.

Okazuje się jednak, że bukszpan zawiera szkodliwe alkaloidy, które są trujące dla człowieka . Co istotne, znajdziemy je we wszystkich częściach rośliny , również w korzeniach. Warto jednak pamiętać, że możemy spokojnie go dotykać oraz wykorzystać do ozdobienia wielkanocnego koszyka. Problem zaczyna się wówczas, gdy niechcący go zjemy . Należy pilnować, aby żaden element bukszpanu nie znalazł się w żywności włożonej do koszyka, a także chronić przed nim dzieci. To one są w największej grupie ryzyka, jeśli chodzi o zatrucie tą rośliną.
Zatrucie bukszpanem może objawiać się na różne sposoby – najczęściej pojawiają się nudności, biegunka i uczucie zimna (dreszcze). W poważniejszych przypadkach mogą wystąpić trudności z oddychaniem, a nawet chwilowe porażenie mięśni. Jeśli istnieje podejrzenie, że dziecko połknęło kawałek tej rośliny, trzeba jak najszybciej udać się do lekarza . Specjalista przeprowadzi odpowiednie badania i może podjąć decyzję o wykonaniu płukania żołądka. Choć sytuacje takie są wyjątkowo rzadkie, zawsze warto zachować ostrożność .