RolnikInfo.pl Wiadomości Polski drób z salmonellą. Bułgarskie władze kazały zniszczyć produkt
pixabay.com / fot. Bernhard1960

Polski drób z salmonellą. Bułgarskie władze kazały zniszczyć produkt

19 marca 2022

Obecnie wiadomo, że 9,9 ton drobiu z Polski będzie musiało być zniszczonych. Jak podaje Agencja Bezpieczeństwa Żywności w Bułgarii, problem z polskim drobiem z salmonellą pojawia się regularnie od kilku lat.

Polski drób z salmonellą w Bułgarii

Kiedy jeszcze jakiś czas temu pisaliśmy o produktach drobiowych z Polski, które okazały się być zakażone salmonellą i sprzedawane na terenie Wielkiej Brytanii, wiele osób twierdziło, że jest to przypadek, do którego może niekiedy dojść w branży spożywczej. Szczegóły sprawy przedstawiamy w naszym tekście zatytułowanym Brytyjczycy nie chcą polskiego drobiu. Salmonellą zatruło się już kilkaset osób.

Zarzuty, które kierują bułgarskie służby wobec polskiego drobiu są jednak dużo poważniejsze - tamtejsza Agencja Bezpieczeństwa Żywności utrzymuje, że mięso z salmonellą wykrywa się w mięsie z Polski od kilku lat, a sytuacja z ostatnich dni nie jest wcale wyjątkowa.

Sprawa dotyczy 9,9 ton mrożonych ud z kurczaka - podaje strona bnr.bg. W tym roku jest to pierwszy przypadek żywności z Polski zainfekowanej salmonellą, która została wykryta w Bułgarii.

Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:

[ EMBED-5 ]

Wedle informacji bułgarskiego Narodowego Radia Veselina Milanova w 2019 roku do krajowych sklepów trafiło ponad 100 ton polskiego mięsa z salmonellą. Niestety, sytuacja nie poprawiła się w 2020 roku, kiedy to w maju poinformowano o 20 tonach skażonego mięsa z Polski - inspektorzy Agencji Bezpieczeństwa Żywności w Bułgarii reagują jednak szybciej i zakażone mięso nie trafia teraz zazwyczaj na sklepowe półki.

Jak podaje portal agropolska.pl, Bułgaria poinformowała zarówno władze w Polsce, jak i System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) z ramienia Unii Europejskiej. Na razie nie wiadomo, czy za wielokrotne wysyłanie skażonego mięsa strona polska poniesie dalsze konsekwencje.

Niebezpieczna salmonella

Salmonella jest tak naprawdę potoczną, alternatywną nazwą dla choroby o nazwie salmonelloza, wywoływanej przez bakterie Salmonella. W sytuacji, gdy spożyje się produkt skażony bakteriami, pierwsze objawy choroby mogą pojawić się w ciągu 6 do 72 godzin po posiłku.

Salmonellozę można rozpoznać po charakterystycznych objawach, jakimi są: gorączka, biegunka, wymioty i nudności, a także ból brzucha. Choroba, choć uciążliwa, u dorosłych, zdrowych osób, mija bez dodatkowego leczenia.

Problem pojawia się, gdy bakterie dostaną się do organizmu seniora lub dziecka - wymienione osoby są bowiem wyjątkowo wrażliwe na odwodnienie, co może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Salmonellozą można zarazić się wskutek spożywania skażonych jaj, mięsa i mleka , jednakże istnieje ryzyko zarażenia również poprzez spożycie roślin nawożonych obornikiem pochodzącym od chorych zwierząt.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: bnr.bg, agropolska.pl, polishnews.co.uk

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś