RolnikInfo.pl
drób

unsplash.com / fot. Brian Chan

Brytyjczycy nie chcą polskiego drobiu. Salmonellą zatruło się już kilkaset osób

22 Lutego 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Kilkaset osób w Wielkiej Brytanii doznało poważnego zatrucia bakteriami salmonelli. Brytyjska Food Standards Agency (and. Agencja Standardów Żywienia) podejrzewa, iż sprawa ma związek ze spożyciem drobiu importowanego z Polski.

Wskutek zatrucia, które dotknęło aż kilkaset osób, brytyjskie władze zdecydowały się wycofać ze sprzedaży trzy produkty drobiowe, w skład których wchodzi mięso drobiowe z Polski. Sprawa jest wyjaśniana, lecz wiele wskazuje na to, że bakterie salmonelli znajdowały się w mięsie sprowadzanym z kraju nad Wisłą.

Drób z Polski i salmonella w Wielkiej Brytanii

Wskutek zatrucia salmonellą ucierpiało kilkaset osób. Jak podaje Daily Mail, drób, który trafił do Wielkiej Brytanii, był już w postaci przetworzonej i sprzedawany jako kawałki kurczaka w panierce i gotowe kotlety z piersi kurczaka.

Produkty trafiły do sklepów spożywczych na terenie całej Wielkiej Brytanii. Według Daily Mail zatrucie salmonellą odnotowano u 480 osób, a trzy z nich wymagały hospitalizacji.

Panierowane kawałki kurczaka, czyli tzw. nuggetsy są produktem często wybieranym przez rodziców dla swoich dzieci. Spośród całej grupy chorych na salmonellę, aż 44% jest poniżej szesnastego roku życia - podaje brytyjska strona internetowa.

Zagrożenie salmonellą

Brytyjskie media donoszą, iż organy nadzorujące publiczny sektor zdrowia odnotowały pięć przypadków śmierci, do których mogło przyczynić się zakażenie salmonellą.

Jak dodają, sprawa nie jest obecnie do końca wyjaśniona i nie wiadomo, czy salmonella była głównym (czy też dodatkowym) czynnikiem, który zaowocował tak tragicznym finałem.

Daily Mail napisało na swojej stronie internetowej:

Pewna liczba krajów europejskich, włączając w to Irlandię, odnotowała prawie 100 alertów dotyczących salmonelli w chłodzonym i mrożonym drobiu z Polski od początku zeszłego roku. Możliwe, że setki - lub nawet tysiące - przypadków tej choroby pojawiło się na naszym kontynencie w ciągu ubiegłego roku.

Służby zaapelowały do mieszkańców Wielkiej Brytanii o ostrożność, a także zwrócenie uwagi na odpowiednie przechowywanie kupowanego mięsa i produktów mięsnych. 

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: dailymail.co.uk

Magdalena WięckowskaAutor

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: magdalena.wieckowska@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

wieprzowina

Wiadomości

Czechy: polskie mięso nafaszerowane antybiotykiem. 60-krotne przekroczenie norm

Czytaj więcej >
agrounia kołodziejczak nawozy

Wiadomości

Agrounia będzie blokować zakłady nawozowe. Akcja rusza 11 października

Czytaj więcej >
polski ład kaczyński

Wiadomości

Ogłoszono siedem propozycji dla rolników w ramach Polskiego Ładu

Czytaj więcej >
premier mateusz morawiecki

Wiadomości

Wzrosty cen energii. Premier Mateusz Morawiecki zabrał głos na spotkaniu państw UE

Czytaj więcej >
fermy norek

Wiadomości

Wyniki śledztwa ws. ferm norek. Padły poważne oskarżenia

Czytaj więcej >
owoce warzywa

Wiadomości

Plastikowe opakowania warzyw i owoców odejdą do lamusa? Jest interpelacja poselska

Czytaj więcej >