Polskie krowy dają mleko o znacznie wyższej wartości serowarskiej wobec średniej światowej
PFHBiPM podaje na swojej stronie internetowej, że czynnikiem, który wpływa na wysoką wartość serowarską, jest genotyp krowy, który ma bezpośredni wpływ na tempo krzepnięcia mleka.
Polskie krowy ponad średnią światową
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na swojej witrynie internetowej podzieliła się wiadomością, która powinna ucieszyć każdego hodowcę bydła mlecznego w naszym kraju. Dotyczy ona bardzo dobrych wyników genetycznych polskich krów na tle światowej populacji tych zwierząt.
Jednym z najbardziej popularnych produktów mlecznych są sery , których rodzajów na świecie występuje niezliczona ilość. Ogromne znaczenie dla produkcji sera mają zawarte w krowim mleku białka kazeinowe.
Stanowią one 80% wszystkich białek mleka. Wśród nich wyróżnić możemy frakcję kappa-kazeiny, która odpowiedzialna jest za początek procesu krzepnięcia mleka. To, w jaki sposób zbudowana jest kappa-kazeina w krowim mleku, zależy - rzecz jasna - od genów zwierzęcia.
Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:
[ EMBED-3 ]
Wśród krów możemy wyróżnić genotyp BB (o najwyższej wartości) oraz AB , które decydują o tym, jak szybko mleko krowy ulega krzepnięciu. Jak podaje PFHBiPM, w światowej populacji krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej odsetek genotypu BB wynosi tylko 1-2%.
Zgodnie z badaniami Laboratorium Genetyki Bydła PFHBiPM z 2020 roku (na podstawie 9000 zwierząt w Polsce) wartość ta wyniosła aż 20,16%. Genotyp AB odnotowano u 40,73% krów.
Lepsze możliwości wytwarzania sera
Dzięki odpowiedniej selekcji genetycznej bydła, polskie krowy odznaczają się mlekiem, które ma bardzo wysoką wartość dla producentów serów. Serowarstwo wymaga bowiem mleka najwyższej jakości i czystości.
Niestety, jeśli krowa cierpi na zapalenie wymion, nie może dać dobrego mleka do wyrobu sera. Powód? Choroby wpływają na zmniejszenie ilości kazeiny, wapnia i fosforu, przez co mleko może nie krzepnąć.
Warto dodać, że w serowarstwie wyróżniamy sery twarogowe, podpuszczkowe, kwasowo-podpuszczkowe, a także zwarowe, które powstają z serwatki. Polska jest piątym co do wielkości producentem serów w Unii Europejskiej, a także szóstym na świecie (po Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Francji, Włoszech i Holandii).
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Kontrola pociągów z drewnianymi zrębkami. SG i KAS udaremniły przemyt
-
Świętokrzyskie: Pożar ciągnika. Na miejscu cztery zastępy straży pożarnej
-
Na polu nagle zapadła się ziemia. Niebywałe, jakiego odkrycia dokonał rolnik
Źródło: pfhb.pl, agronews.com.pl