Produkcja "różowego złota" w Polsce. Unikatowe białko o szerokich zastosowaniach to ogromna szansa

W Lidzbarku Warmińskim, rozpoczyna się przełomowy projekt produkcji laktoferyny – cennego białka wspierającego odporność, potocznie nazywanego „różowym złotem”. Innowacja, powstała we współpracy z polskimi naukowcami i wsparta Funduszami Europejskimi, ma szansę zrewolucjonizować globalny rynek farmaceutyczny i superfoods.
Na Warmii rusza produkcja "różowego złota". 98-procentowa czystość wartościowego białka
Naukowcy Centrum Badawczego Grupy Polmlek zaprezentowali pierwsze, obiecujące wyniki swoich badań nad tzw. różowym złotem. Stanowiło ono zwieńczenie kolejnego etapu prac w ramach projektu badawczo-rozwojowy, którego celem jest pozyskiwanie białek – laktoferyny i laktoperoksydazy.
Założenia technologii produkcji laktoferyny powstały dzięki ścisłej współpracy Grupy Polmlek z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Będzie to pierwsza linia produkcyjna W Europie, która ma pozwolić na uzyskanie najczystszej na rynku laktoferyny o spodziewanej czystości aż 98%.

Prace nad pozyskaniem laktoferyny współfinansowano ze środków NCBR i Funduszy Europejskich
Z entuzjazmem na postępy spogląda Marcin Kulasek, minister nauki i szkolnictwa wyższego:
Technologia, która powstała we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z lidzbarskiego Polmleku, jest doskonałym przykładem efektywnej współpracy nauki i biznesu. Współpracy, która przynosi realne korzyści dla społeczeństwa
Projekt został najwyżej oceniony w konkursie NCBR. Jego całkowita wartość to blisko 80 mln zł, z czego dofinansowanie z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki wyniosło ponad 30,5 mln zł. Realizacja projektu potrwa do maja 2027 r.
Szerokie zastosowania "różowego złota". od zdrowia przez branże beaty i farmaceutyki
Laktoferyna to białko naturalnie występujące m.in. pierwszym mleku matki. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, wspiera rozwój prawidłowej mikrobioty jelitowej, poprawia przyswajanie żelaza.
Jest cennym wsparciem dla niemowląt, dorosłych i seniorów, pomaga w walce z infekcjami i przewlekłymi stanami zapalnymi. Produkcja „różowego złota” w Polsce to szansa na ekspansję dla rodzimej branży rolno-spożywczej, ale też zwiększenie dostępności produktów korzystnych dla zdrowia. Wejście przedsięwzięcia w kluczową fazę komentuje Marcin Witulski, prezes Polmleku:
Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, suplementów diety, a nawet sektora beauty. Chcemy wejść na cenny rynek pharmacy, prowadzimy już rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji.
Dzięki projektowi Polska dołącza do elitarnego grona zaledwie czterech krajów w Europie zdolnych do produkcji tego cennego białka, mając przy tym predyspozycje do walki o pozycję lidera pod względem jakości.


































