Czym różnią się ziemniaki młode od wczesnych? Kluczowy jest czas zbioru
Ziemniak zasłużył sobie na miano najbardziej popularnego warzywa i najchętniej spożywanego w wielu europejskich krajach. Bylina ta występuje jednak na całym świecie i to aż w 10 tysiącach różnych odmian. Na obiad wybieramy zazwyczaj wybieramy ziemniaki młode, bo rewelacyjnie smakują z każdym rodzajem mięsa i surówkami. Udając się na zakupy, nie zdajemy sobie sprawy, że ziemniaki młode, a wczesne to kolosalna różnica.
Król wśród warzyw - ziemniak
Jeśli myślicie, że ziemniaki pochodzą z Europy, to jesteście w błędzie. Ich prawowitą ojczyzną jest Ameryka Południowa, gdzie uprawiano je już tysiące lat temu. Do Europy zawitały pod koniec XVI wieku, natomiast Polacy zajadali się nim już w XVII wieku. Można by zatem pokusić się o stwierdzenie, że ziemniaki są stare jak świat.
Rzecz jasna ziemniaki nie przetrwałyby tak długiego okresu. Co roku na wiosnę rolnicy przygotowują tzw. sadzeniaki, z których potem wyrosną młode i pyszne ziemniaki. A właśnie, młode czy wczesne? Jaka istnieje między nimi różnica?
Wczesne ziemniaki pojawiają się na wiosnę
Między wczesnymi a młodymi ziemniaki jest wyraźna różnica. Chodzi tu głównie o czas pojawienia się na rynku sprzedażowym. Wczesne warzywo możemy kupić już w marcu i kwietniu, jednak nie jest to ziemniak pochodzący z Polski. Jeśli w sklepie na początku wiosny zobaczycie ziemniaki pod nazwą wczesne, to powinniście wiedzieć, iż tak naprawdę są to stare bulwy ziemniaków, tylko, że odmiany wczesnej.
Takie ziemniaki importowane są do naszego kraju z Włoch, Grecji czy Cypru, gdzie warzywa maja zupełnie inny okres wegetacji. Klimat tamtejszych państw sprawia, że ziemniaki rosną szybciej i wcześniej pojawiają się na rynku krajów europejskich. Zanim jednak pojawią się na naszym stole, muszą przebyć daleką drogę, często zabezpieczone środkami chemicznymi, żeby nie psuły się w trakcie transportu.
Młode ziemniaki kupimy w maju i czerwcu
Wczesne ziemniaki pojawiają się na początku wiosny, natomiast jeśli chodzi o młode, to te kupić można na targach już na przełomie maja i czerwca. Zwykle mają niewielkie rozmiary i bardzo cienką skórkę, która łatwo się obiera. Młode ziemniaki zawierają znacznie mniej skrobi niż wczesne, jednocześnie są mniej kaloryczne.
Jedynym mankamentem młodych ziemniaków jest to, że ich przechowywanie jest krótkotrwałe. Takie ziemniaki szybko tracą swoją świeżość i mogą łatwo się psuć, jeśli miejsce ich przechowywania jest nieodpowiednie. Wybierając podczas zakupów młode ziemniaki, powinniśmy wybierać rodzime, ze względu na krótki czas transportu od rolnika do punktu sprzedażowego.