wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Wieś > Dziś Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Świętujemy po raz pierwszy
Aneta Modrzejewska
Aneta Modrzejewska 30.05.2024 22:49

Dziś Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Świętujemy po raz pierwszy

Dziś Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Świętujemy po raz pierwszy
fot. Aneta Modrzejewska

Dziś pierwszy Międzynarodowy Dzień Ziemniaka ustanowiony przez Organizacje Narodów Zjednoczonych. Polska jest trzecim w Europie producentem ziemniaka. 

ONZ ustanawia Międzynarodowy Dzień Ziemniaka

W 2023 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła, iż 30 maja 2024 roku będzie dniem pierwszego w historii Międzynarodowego Dnia Ziemniaka. Jak czytamy w uzasadnieniu tej decyzji:

Ziemniaki są ważnym elementem strategii zapewniających dostępną i pożywną żywność oraz poprawę warunków życia na obszarach wiejskich i innych obszarach, gdzie zasoby naturalne, zwłaszcza grunty orne i woda, są ograniczone, a nakłady drogie. 

Międzynarodowy Dzień Ziemniaka będzie obchodzony cyklicznie, każdego 30 maja. Pierwsza edycja tego święta popularnego warzywa będzie świętowana pod hasłem “Różnorodność zbiorów i karmienie nadziei”

Znaczenie ziemniaka dla wyżywienia ludności

Ziemniaki w wielości swoich odmian stanowiły od lat podstawę żywienia społeczeństwa nie tylko w Europie. Ziemniak jest w pierwszej piątce podstawowych produktów żywieniowych na świecie. Wszechstronność jego zastosowań kulinarnych oraz mnogość odmian mogą wpływać zdaniem ONZ na zmniejszenie, a nawet wyeliminowanie głodu na świecie. Warto przy tym zauważyć, że ziemniaki w swojej uprawie nie są zbyt skomplikowane, a przy tym mają niewielkie wpływ na produkcję gazów cieplarnianych w porównaniu do innych upraw. Według badań, mają także duży potencjał pochłaniania dwutlenku węgla z gleby. 

Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie ubogich warstw społeczeństwa, a wielość zastosowań kulinarnych sprawia, że mogą być smacznym składnikiem diety. Warto wiedzieć, że ziemniaki w diecie są traktowane jak węglowodany, nie jak dodatek warzywny. 

 

 

Ziemniaki i ich właściwości zdrowotne

Białe, żółte, czerwone i fioletowe to podział ziemniaków ze względu na kolor. Jadalne, paszowe, skrobiowe i chipsowe to podział ze względu na wykorzystanie kulinarne. Według typów kulinarnych podzielimy je na typ kulinarny A, B, C i mieszane AB, BC, przy czym typ A to typ sałatkowy, B to typ ogólnoużytkowy, a C to typ mączysty.

Spośród dodatków węglowodanowych ziemniaki mają najniższą kaloryczność. 100 g gotowanych ziemniaków zawiera 70 kcal, w porównaniu do kaszy gryczanej zawierającej 110 kcal, ryżu zawierającego 110-148 kcal i makaronu zawierającego 195-140 kcal w 100 g ugotowanego produktu. Oczywiście mówimy tutaj o ziemniakach gotowanych w wodzie, ziemniaki smażone, frytki czy chipsy mają dużo więcej kalorii, ze względu na sposób przygotowania.

Ziemniaki są bogatym źródłem potasu, krytego zawierają aż 379 mg w 100 g produktu. Oprócz tego zawierają magnez, żelazo, cynk i selen, 19 mg witaminy C, a także witaminy z grupy B. Z powodu wysokiej zawartości potasu ziemniaki są polecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym krwi, jednak należy wtedy ograniczyć solenie ziemniaków podczas gotowania. 

 

Bądź na bieżąco - najważniejsze wiadomości z kraju i zagranicy
Google News Obserwuj w Google News
RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: