Dziś Międzynarodowy Dzień Ziemniaka. Świętujemy po raz pierwszy
Dziś pierwszy Międzynarodowy Dzień Ziemniaka ustanowiony przez Organizacje Narodów Zjednoczonych. Polska jest trzecim w Europie producentem ziemniaka.
ONZ ustanawia Międzynarodowy Dzień Ziemniaka
W 2023 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła, iż 30 maja 2024 roku będzie dniem pierwszego w historii Międzynarodowego Dnia Ziemniaka. Jak czytamy w uzasadnieniu tej decyzji:
Ziemniaki są ważnym elementem strategii zapewniających dostępną i pożywną żywność oraz poprawę warunków życia na obszarach wiejskich i innych obszarach, gdzie zasoby naturalne, zwłaszcza grunty orne i woda, są ograniczone, a nakłady drogie.
Międzynarodowy Dzień Ziemniaka będzie obchodzony cyklicznie, każdego 30 maja. Pierwsza edycja tego święta popularnego warzywa będzie świętowana pod hasłem “Różnorodność zbiorów i karmienie nadziei”
Rolniku, oczekuj telefonu od GUS. Ankieterzy zapytają o hodowlęZnaczenie ziemniaka dla wyżywienia ludności
Ziemniaki w wielości swoich odmian stanowiły od lat podstawę żywienia społeczeństwa nie tylko w Europie. Ziemniak jest w pierwszej piątce podstawowych produktów żywieniowych na świecie. Wszechstronność jego zastosowań kulinarnych oraz mnogość odmian mogą wpływać zdaniem ONZ na zmniejszenie, a nawet wyeliminowanie głodu na świecie. Warto przy tym zauważyć, że ziemniaki w swojej uprawie nie są zbyt skomplikowane, a przy tym mają niewielkie wpływ na produkcję gazów cieplarnianych w porównaniu do innych upraw. Według badań, mają także duży potencjał pochłaniania dwutlenku węgla z gleby.
Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie ubogich warstw społeczeństwa, a wielość zastosowań kulinarnych sprawia, że mogą być smacznym składnikiem diety. Warto wiedzieć, że ziemniaki w diecie są traktowane jak węglowodany, nie jak dodatek warzywny.
Ziemniaki i ich właściwości zdrowotne
Białe, żółte, czerwone i fioletowe to podział ziemniaków ze względu na kolor. Jadalne, paszowe, skrobiowe i chipsowe to podział ze względu na wykorzystanie kulinarne. Według typów kulinarnych podzielimy je na typ kulinarny A, B, C i mieszane AB, BC, przy czym typ A to typ sałatkowy, B to typ ogólnoużytkowy, a C to typ mączysty.
Spośród dodatków węglowodanowych ziemniaki mają najniższą kaloryczność. 100 g gotowanych ziemniaków zawiera 70 kcal, w porównaniu do kaszy gryczanej zawierającej 110 kcal, ryżu zawierającego 110-148 kcal i makaronu zawierającego 195-140 kcal w 100 g ugotowanego produktu. Oczywiście mówimy tutaj o ziemniakach gotowanych w wodzie, ziemniaki smażone, frytki czy chipsy mają dużo więcej kalorii, ze względu na sposób przygotowania.
Ziemniaki są bogatym źródłem potasu, krytego zawierają aż 379 mg w 100 g produktu. Oprócz tego zawierają magnez, żelazo, cynk i selen, 19 mg witaminy C, a także witaminy z grupy B. Z powodu wysokiej zawartości potasu ziemniaki są polecane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym krwi, jednak należy wtedy ograniczyć solenie ziemniaków podczas gotowania.