RolnikInfo.pl Uprawy Do kiszenia i konserwowania. Na co zwracać uwagę przy zakupie ogórków gruntowych
fot.Pixabay/_Alicja_

Do kiszenia i konserwowania. Na co zwracać uwagę przy zakupie ogórków gruntowych

24 czerwca 2024
Autor tekstu: Iwona Stachurska

Ogórki, ogóreczki, ogórasy, pod kilkoma nazwami jednego warzywa, kryje się najlepszy smak letnich roślin jednorocznych, uprawianych na polu czy pod osłonami. Gospodynie czekają na pojawienie się sezonu ogórkowego, aby uzupełnić zapasy na zimę. Nie ma nic zdrowszego niż zrobione przez siebie przetwory z ogórków, jednak na co zwrócić uwagę przy zakupie, żeby nie zepsuły się potem w słoiku?

Pochodzenie ogórków gruntowych

Ogórki jak się okazuje, były znane już starożytności. Grecy i Rzymianie doceniali walory smakowe ogórków gruntowych, z których robiono pierwsze przetwory. Z czasem to warzywo rozpowszechniono po całym świecie, a obecnie jest najmocniej kojarzone z Polską i Niemcami.

Gospodynie domowe przekazywały sprawdzone przepisy swoim dzieciom i w ten sposób tradycja kiszenia ogórków przetrwała do dnia dzisiejszego. Oczywiście z czasem przepisy modyfikowano i ulepszano. Obecnie przepisów na różne przetwory z ogórków jest tysiące, a każdy może się od siebie różnić proporcjami lub składnikami.

ASF przenosi się z paszą? Nowe badania dają odpowiedź

Na co uważać podczas zakupów ogórków?

Najgorsze co może się wydarzyć, to kupno ogórków, które pomimo wszelkich chęci i starań potrafią zepsuć się w słoiku. Niestety nie możemy być pewni wiarygodności handlarza, który twierdzi, że ogórki nie były "pędzone" nawozami.

Alternatywnie możemy zatem poszukać w okolicy rolnika, który uprawia ekologiczne ogórki gruntowe. Oczywiście, cena eko ogórków będzie się znacznie różniła od standardowych, jednak pewność co do jakości towaru, ma w tym przypadku ogromne znaczenie.

Ogórki najlepiej kupować wcześnie rano , wówczas są większe szansę, że warzywa będą świeże. Warto zwrócić uwagę na to, czy ogórki są twarde i jędrne oraz na skórkę, która powinna błyszczeć. Idealne ogórki nie mogą być uszkodzone i posiadać przebarwień. Wybieraj średnie i o w miarę regularnym kształcie ogórki, to ułatwi układanie ich w słoiku.

Natomiast unikaj ogórków , które mają miękkie końcówki, matową skórkę i kolor zbliżony do żółtego. Takie ogórki nie są świeże.

Odmiany do kiszenia i korniszonów

Kolejną istotną dla udanych przetworów z ogórków gruntowych j est dobrze dobrana odmiana tych warzyw. Nie każda nadaje się do kiszenia czy konserwowania. Jeżeli potrzebujemy ogórków do kiszenia, wybierzmy takie, które są szczególnie polecane. Wśród nich są odmiany takie jak:

  • ogórek Śremski;
  • ogórek Borus;
  • ogórek Julian;
  • ogórek Andrus;
  • ogórek Octopus.

Ogórki idealne do korniszonów to:

  • ogórek Polan;
  • ogórek Śremski;
  • ogórek Lider;
  • ogórek Izyd.
Rolnicy już nie kupią tego typu węgla. Rządowe zmiany od sierpnia wejdą w życie
Sara z "Rolnik szuka żony" nie ukrywa radości. Właśnie "odhaczyła swój cel"
Obserwuj nas w
autor
Iwona Stachurska

Redaktorka portalu RolnikINFO. Prywatnie mama dwójki dzieci. W wolnym czasie czytam książki i słucham audiobooków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś