Jako składnik w kuchni i remedium na przeziębienie. Tyle obecnie kosztuje cebula
Za oknem typowa jesienna pogoda. Słońca coraz mniej i ochoty na spędzanie czasu podczas deszczowych październikowych dni. Jesień to także czas największej ilości zachorowań wśród Polaków. Jednak jest na to rada, pomóc może cebula! Zobacz, w jakich cenach obecnie można ją kupić.
Ulubione warzywo w kuchni. Cebulę dodasz praktycznie do wszystkiego
To cenione za swoje walory smakowe warzywo, występuje w kraju w kilku wersjach kolorystycznych: żółtej, białej i czerwonej, a każda z nich różni się od siebie wyrazistością smaku. Najbardziej popularna to ta żółta, zwana zwyczajną. W kuchni jest to najpowszechniejsze warzywo, które doda smaku i aromatu wielu potrawom. Chyba nikt nie wyobraża sobie rosołu bez podsmażonej cebuli lub zupy cebulowej bez tego warzywa.
Cebulę można wykorzystać do wielu innych dań, sosów, przetworów czy składników sałatki i mizerii. Cebulę można ugotować, upiec, usmażyć, a nawet wrzucić na grilla i zjeść w wersji grillowanej. Wielu zjada cebulę jak jabłko, choć ostry smak niemalże od razu wyciska z oczu łzy. Jednak na surowo jest najzdrowsza, a to wszystko dzięki właściwościom zdrowotnym.
Kandydatka Rafała z "Rolnika" ukryła przed nim związek małżeński. Teraz ma kolejny sekretSyrop z cebuli uleczy każde przeziębienie
Polacy uwielbiają cebulę, także ze względu na jej cudowne właściwości prozdrowotne. Kiedy w okresie jesienno-zimowym spada odporność i zwiększa się częstotliwość zachorowań, cebula obok czosnku, to najchętniej wybierane warzywo wspierające walkę z wirusami.
Już nasze babcie zauważywszy pierwsze objawy przeziębienia, sięgały po cebulę i przygotowywały z niej syrop. Najszybszym sposobem na uaktywnienie związków zawartych w cebuli, jest spożycie jej na surowo, chociażby na kanapce. Jedzenie cebuli wzmacnia organizm i wspiera go w zwalczaniu infekcji. W wielu krajach traktowana jest jako naturalny antybiotyk. W tym okresie kupujemy cebulę całymi kilogramami. Ile obecnie kosztuje?
Tyle w październiku kosztuje cebula
Cebula to ogólnodostępne warzywo, które można kupić przez cały rok na kilogramy lub pakowaną w worki siatkowane. Cena nie różni się zbytnio od tej w okresie wiosennych. Większą różnice widać natomiast w porównaniu z rokiem 2022, kiedy jej ceny były o 38% wyższe niż są obecnie. Według analiz ekspertów z Pan Paragon, za kilogram cebuli dwa lata temu trzeba było zapłacić około 3,99 zł. Obecnie cena cebuli wynosi w granicach 2,49 zł/kg.
Na giełdzie w podwarszawskich Broniszach, ceny hurtowe cebuli różnią się w zależności od odmiany tego warzywa. Cebula zwykła kosztuje od 1,10 do 1,40 zł/kg, czerwona to już od 3 do 3,75 zł/kg, natomiast biała od 2,70-3,70 zł/kg. Nieco wyższe ceny znajdziemy na targach. Na radomskim targowisku cebula zwyczajna dochodzi nawet do 4 zł/kg, a czerwona nawet złotówkę więcej.
Przeglądając oferty w dyskontach, zerknęliśmy także na obecne ceny cebuli. W Dino za kilogram zapłacimy 2,49 zł (przed obniżką kosztowała 4,49zł/kg). W Auchanie za kilogramową siatkę cebuli od polskiego rolnika zapłacimy 3,99 zł. W Biedronce kilogram żółtej odmiany cebuli kosztuje 4,49 zł, kilogram szalotki dochodzi do 9,90 zł, a czerwona cebula w 500 gramowym opakowaniu kosztuje 5,99 zł.
Najtańsze oferty cebuli można znaleźć prosto od rolnika, który oferuje sprzedaż warzyw w sieci. W woj. wielkopolskim za kg cebuli z wiosennego siewu jeden z rolników liczy sobie 1,10 zł/kg. W Kujawsko-Pomorskim cebula luzem sprzedawana u rolnika jest w cenie 0,75 zł/kg, natomiast za czerwoną odmianę hurtowo liczą 2 zł/kg. Najwyższą ofertę wskazał rolnik z woj. małopolskiego, tam żółta cebula w siatce kosztuje 3 zł/kg.