Krajowy bób w sprzedaży. Jakie ceny na giełdzie, targach i u rolnika?
Wyśmienite i niepowtarzalne smaki lata pojawiły się w tym roku nieco wcześniej, niż zazwyczaj. Sezon truskawkowy dobiega końca, pojawiają się natomiast jagody, borówki czy młode ziemniaki. Jak początek wakacji, to nie może zabraknąć również bobu. Pierwsze oferty sprzedaży bobu pojawiły się w maju i wówczas kosztował krocie, jednak sezon dopiero przed nami. Sprawdzamy, ile kosztuje średnio woreczek strąków pod koniec czerwca.
Bób najlepszy w sezonie i na świeżo
Nie ma chyba takiej osoby, która nie skusiłaby się na sezonowe warzywa i owoce. Letnie miesiące obfitują w największą ilość rodzai przeróżnych smakołyków prosto z krzaczka. Mimo, że w tym roku owocowy sezon rozpoczął się wcześnie, to jednak w wielu miejscach nadal można kupić chociażby truskawki.
Na targowiskach czy giełdach już pod koniec maja, można było spotkać bób. Jednak było to warzywo z importu. Oczywiście, bób można kupić przez cały rok w postaci mrożonej. Krajowy natomiast pojawia się w większych ilościach dopiero pod koniec czerwca, a kończy w sierpniu.
Bób w hurcie i w detalu. Jakie są ceny pod koniec czerwca?
Klient za bób krajowy w hurcie zapłaci od 12-14 zł za kilogram. Zupełnie inna sytuacja jest w sprzedaży detalicznej, gdzie bób pakowany jest w woreczki półkilogramowe. W ubiegłym roku za woreczek bobu na targowiskach, sprzedawcy wołali maksymalnie do 10 zł. Ceny obecnie uwarunkowane są dostępnością w danym regionie czy też zależne od danego sprzedawcy. Jak wygląda sytuacja ze sprzedażą bobu na polskim rynku? Porównaliśmy różne oferty.
Lidl oferuje 500 gramowe opakowanie bobu w cenie 9,99 zł. Podobna cena pojawia się na stoisku w Jędrzejowie, gdzie w cenie 10zł otrzymamy pół kilograma bobu, zaś w innym za 15 zł mamy cały kilogram. Taniej nieco jest na radomskim targowisku, gdzie woreczek bobu kosztuje tylko 8 zł.
W sieci pojawiają się także oferty sprzedaży bobu prosto od rolnika. To nie tylko okazja do wsparcia lokalnych producentów, ale też większe szanse na zakup świeżych strąków. Ceny są różne, od 8-10 zł za 0,5 kg do 13 zł za cały kilogram. Rolnicy w ogłoszeniach oferują bób na zamówienie lub rwany na świeżo, w ilościach hurtowych oraz detalicznych.
Dlaczego warto jeść bób?
Bób to jedyna w swoim rodzaju sycząca przekąska, którą można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Strąki tej zielonej rośliny przypominają kształtem nerki, jednak to unikatowe właściwości bobu są cenione najbardziej. Bób charakteryzuje niska zawartość kaloryczna, dlatego też polecany jest zwłaszcza osobom będącym na diecie.
Bób zawiera mnóstwo błonnika, białka, wapnia oraz kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w ciąży. Jedynym mankamentem spożywania bobu jest to, że po zjedzeniu doprowadza do wzdęć i nadmiernych gazów, przez co nie każdy może się nim zajadać.