Nadchodzi zakaz klatkowej hodowli kur w UE? Dane pokazują nastroje konsumentów
90% obywateli Unii Europejskiej w badaniach Eurobarometru z 2016 roku stwierdziło, że ochrona dobrostanu zwierząt jest kluczowa oraz stanowi dla nich fundamentalną kwestię. Na razie nie widać jednak na horyzoncie rozwiązań prawnych, które miałyby zakazać klatkowej hodowli kur w całej Unii Europejskiej.
Coraz więcej przeciwników klatkowej hodowli kur
Według raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki aż 82% badanych Polaków uważa, że hodowla klatkowa nie zapewnia kurom odpowiednich warunków do życia. Co więcej, ponad połowa (54,5%) ankietowanych w naszym kraju uważa też, że producenci żywności, restauracje i sieci handlowe powinny zrezygnować z używania jaj z chowu klatkowego.
Opinie konsumentów wpływają w znaczący sposób na handel. Przykładem może być fakt, iż do końca 2020 roku 145 firm działających w Polsce zapowiedziało odejście od jaj, które znoszone są przez kury żyjące w klatkach najpóźniej do 2025 roku.
Co więcej, już 33 firmy w naszym kraju wprowadziły te założenia w życie. Największe sieci handlowe, takie jak Aldi, Auchan, Spar i Carrefour zapowiedziały, iż 50% jaj w ofercie sklepów będzie pochodziło ze źródeł innych niż hodowla klatkowa (w przypadku Carrefoura padła zapowiedź o 84% jaj z hodowli alternatywnych).
Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:
[EMBED-5]
Nie tylko sieci handlowe, ale również producenci kurzych jaj chcą się zmieniać zgodnie z oczekiwaniami konsumentów. Pięciu producentów jaj, z którymi spotkało się Stowarzyszenie Otwarte Klatki (Fermy Drobiu Woźniak, Fermy Drobiu Mizgier, Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Aktiw Sp. z o.o., PW Amigo), zapowiedziało, iż nie planują inwestycji w kierunku rozwoju chowu klatkowego.
Maria Madej, menadżerka ds. relacji biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki skomentowała sprawę następująco:
– Prognozy producentów jaj jasno wskazują, że udział hodowli klatkowej w strukturze utrzymania kur będzie nadal sukcesywnie spadał. Możliwe jednak, że spadek będzie bardziej znaczący – zakaz hodowli klatkowej kur wchodzi lub już wszedł w życie w 3 krajach europejskich: Austrii, Niemczech i Czechach. Pod Europejską Inicjatywą Obywatelską “Koniec Epoki Klatkowej” podpisał się ponad milion obywateli UE, więc możliwy jest też zakaz obejmujący całą Unię.
Kury z chowu klatkowego i alternatywnego
Warto zaznaczyć, że zmiany w kwestii sposobu hodowli kur nieśnych widoczne są w Polsce nie tylko w ciągu minionego roku, ale na przestrzeni ostatnich lat. Jak podaje raport Stowarzyszenia Otwarte Klatki, obecnie 20,4% kur w Polsce pochodzi z hodowli alternatywnych - tj. ściółkowej, wolnowybiegowej i ekologicznej.
Wedle danych pochodzących z Głównego Inspektoratu Weterynarii w ostatnich siedmiu latach populacja kur, które hodowane były w chowie ściółkowym, wzrosła o 96%, wolnowybiegowym – 159%, a w chowie ekologicznym aż o 420%.
Warto przy okazji przypomnieć numery, jakie możemy zauważyć na jajach sprzedawanych w sklepie: produkt opatrzony numerem 0 pochodzi z hodowli ekologicznej, o numerze 1 - z hodowli wolnowybiegowej, 2 - z hodowli ściółkowej, 3 - z hodowli klatkowej.
Jaja o rozmiarze S mają wagę poniżej 53 g, o rozmiarze M - od 53 do 63 g, L reprezentują przedział od 63 do 73 g, natomiast XL - powyżej 73 g.
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
Czy jaskółki powinny gniazdować w chlewniach? Prawo mówi jednoznacznie
Janików: pożar zajął budynki, płody rolne i maszyny. Rolnik zemdlał z przerażenia
Ukradli ciągnik wart ponad 100 tys. zł. Młodzi mężczyźni usłyszeli zarzuty
Źródło: materiały prasowe Stowarzyszenia Otwarte Klatki