Prawdziwa skarbnica witamin – dereń jadalny
Roślina ta jest bardzo dobrze znana naszym dziadkom, którzy wiedzieli jak wykorzystać jej ogromny leczniczy potencjał. W ostatnim czasie dereń jadalny zyskuje coraz większą popularność i słusznie, ponieważ jego owoce są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Przybliżamy sylwetkę derenia jadalnego.
Charakterystyka derenia jadalnego
Roślinę tę można spotkać zarówno dziko rosnącą w lesie, jak i w przydomowym ogródku. Dereń jadalny to drzewo mogące sięgać do 7 metrów wysokości. Charakteryzuje się zielonymi pędami, które przy intensywnym nasłonecznieniu zmieniają barwę na brązową. Na pędach eliptyczne liście są osadzone naprzemianlegle. Dereń jest uważany za najbardziej urokliwy wczesną wiosną, gdy kwitnie jako jeden z pierwszych drzew owocowych oraz jesienią w czasie owocowania.
Dereń jadalny to roślina miododajna. W marcu i kwietniu tworzy kwiatostany z pojedynczych, drobnych i promienistych żółtych kwiatów, które są prawdziwym pszczelim przysmakiem. Owoce derenia to z kolei czerwone pestkowce o owalnym kształcie, charakteryzujące się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Właściwości lecznicze derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, P i A. Posiadają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcją oraz mają zbawienny wpływ na wszelkiego rodzaju dolegliwości trawienne. Oprócz samych owoców należy pamiętać, że zarówno liście, kora, jak i korzenie derenia jadalnego są cennymi surowcami wykorzystywanymi w przemyśle farmaceutycznym.
Kulinarne zastosowanie derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego charakteryzują się piękną czerwoną barwą oraz słodko-kwaśnym smakiem z nutą cierpkości. Można je spożywać na surowo, a także z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju wypieków lub deserów. Świeże owoce derenia są też świetnym składnikiem na przetwory - dżemy, konfitury, syropy czy też nalewki. Natomiast te suszone mogą stanowić przyprawę do marynat, nadając mięsu niepowtarzalnego charakteru. Ciekawostką jest, że niedojrzałe owoce po ukiszeniu przypominają w smaku oliwki.
Nalewka otrzymywana z owoców derenia jadalnego była i jest bardzo ceniona w medycynie ludowej. Oprócz tradycyjnej i bardziej popularnej dereniówki otrzymywanej z owoców znana jest również nalewka z liści derenia, która działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Nalewka pomaga zbić gorączkę oraz wzmocnić układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym.
Przepisy
Warto znać niezwykłe właściwości lecznicze derenia jadalnego i włączyć go do swojej diety. Lasy Państwowe na swojej stronie lasy.gov.pl podzieliły się sprawdzonymi przepisami z wykorzystaniem derenia jadalnego:
Herbata z derenia
Wzmacnia organizm i wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność, dbając o prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Polecana jest szczególnie jako pomoc w walce z przeziębieniem.
Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych herbatkę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń.
Konfitura z derenia
Do przygotowania konfitury z derenia będą potrzebne: 1 kg dojrzałych owoców derenia i 2 kg cukru. Owoce obierz, opłucz, wydryluj (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić).
Z cukru i 1/2 litra wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce i odstaw na 24 godziny. Po wskazanym czasie gotuj na dużym ogniu. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste. Gorącą konfiturę nałóż do słoików.
Źródło: lasy.gov.pl