Soczyste arbuzy latem to rarytas. Można je uprawiać w swoim ogródku
W upalne, letnie dni szukamy każdej możliwej alternatywy, by ugasić swe pragnienie. Najlepszy owoc, który pomoże nam przetrwać wysokie temperatury, to właśnie arbuz. Ten egzotyczny owoc składa się głównie z wody, tak więc doskonale nawadnia. Soczyste owoce uprawia się w większości krajów EU, jednak z powodzeniem możemy sami wyhodować swoje arbuzy. Późna wiosna to idealny na to czas.
Arbuz idealny dla aktywnych
Arbuz to owoc należący do rodziny dyniowatych. Wywozi się z Afryki Południowej, gdzie do tej pory można spotkać go jako dziko rosnącą roślinę. Arbuzy hodowane są obecnie w wielu regionach o ciepłym klimacie na całym świecie, w Polsce również.
Arbuza jest jedyny w swoim rodzaju, choć w środowisku rolniczym zalicza się go do warzyw, to jednak ze względu na słodki smak, przypięto mu łatkę owocu. Charakteryzuje go gruba zielona skóra, w środku której znajduje się soczysty czerwony lub żółty miąższ z pestkami.
Ten owoc uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Spożywanie arbuza zaleca się zwłaszcza osobom aktywnym oraz cierpiącym na problemy z nerkami. Miąższ arbuza dostarcza organizmowi potasu oraz witaminy C.
Uprawa arbuza krok po kroku
Soczyste bomby witaminowe w postaci dużych owoców, można z powodzeniem hodować w przydomowym ogrodzie lub w tunelu. Jednak warto mieć na uwadze, że takie arbuzy mogą osiągać mniejsze rozmiary, niż te kupowane w sklepach.
Arbuz (kawon) to roślina jednoroczna, która doskonale czuje się w nasłonecznionym stanowisku. Do wzrostu potrzebuje żyznej gleby o pH 6 oraz temperatur sięgających powyżej 20 stopni Celsjusza.
Uprawa arbuza jest prosta. Nasiona można wysiać do doniczek lub do tunelu foliowego, jednak minimum na miesiąc przed przesadzeniem do gruntu. Dogodny termin to od kwietnia, aż do początku maja.
Uprawę z rozsad koniecznie należy przykrywać i chronić przed chłodem oraz nawozić. Kiedy pojawią się pierwsze liście arbuza, roślinę powinniśmy hartować aby przygotować do wysadzenia. Do gruntu sadzimy pod koniec maja, kiedy gleba jest ciepła. Pamiętajmy o dużych odstępach między sadzonkami, gdyż roślina lubi się rozrastać.
Kiedy pojawią się pierwsze arbuzy?
Po wsadzeniu sadzonki z rozsady, należy pamiętać o regularnym aczkolwiek nie przesadnych podlewaniu. Przelanie rośliny grozi wystąpieniem chorób grzybowych.
Dojrzałe
owoce
arbuza pojawiają się zwykle w połowie sierpnia, aż do jesieni. W pełni nadający się do spożycia owoc, poznać można na kilka sposobów. Pierwszy to łatwo odchodząca od owocu łodyga, kolejny to ślady bladożółte i głuchy odgłos po puknięciu w arbuza.