Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego: Polska zajmuje 25. miejsce
Co ciekawe, biorąc pod uwagę Unię Europejską jako jeden obszar, zajmuje ona 2. miejsce na świecie w rankingu przygotowanym przez Economist Intelligence Unit.
Bezpieczeństwo żywnościowe Polski
Jakie kryteria są badane podczas określania indeksu bezpieczeństwa żywnościowego danego kraju? Na stronie foodsecurityindex.eiu.com możemy przeczytać, iż w badaniu analizowane są elementy systemu żywnościowego takie jak przystępność cenowa produktów spożywczych, ich dostępność w sklepach, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność.
Które państwa dzierżą palmę pierwszeństwa w opisywanym rankingu? Są to: Finlandia, Irlandia i Holandia. Polska znalazła się na 25. miejscu - co ciekawe, wyprzedzają nas takie kraje jak Białoruś (23. miejsce) oraz Rosja (24. pozycja).
Warto dodać, że Niemcy zajęły 13. wynik w tabeli wyników. Gorzej od Polski wypadają m.in. Węgry (36. miejsce), Chiny (39. pozycja), Słowacja (40. miejsce) i Bułgaria (44. wynik).
Czy bezpieczeństwo żywnościowe jest nadal istotne?
Badanie indeksu bezpieczeństwa żywnościowego podaje również, które spośród ocenianych kategorii okazały się być atutami każdego kraju. W skali od 0 do 100 Polska zdobyła maksymalną ilość punktów w kategorii programów bezpieczeństwa żywności oraz jakości protein.
99,5 punktu przyznano za proporcję liczby osób dotkniętych ubóstwem w porównaniu do globalnego poziomu ubóstwa, co ukazuje, że na tle innych państw skrajne niedożywienie nie jest w Polsce powszechnym problemem. Wedle danych podanych na stronie wynika bowiem, że niedożywienie dotyka 2,5% mieszkańców Polski. Z kolei 25,6% populacji cierpi na otyłość.
Choć Unia Europejska jest wspólnotą państw i jej celem jest tworzenie bezpieczeństwa żywnościowego i samowystarczalności bez względu na granice poszczególnych krajów, to nie ulega wątpliwości, że każdy z członków wspólnoty chce zapewnić sobie własne poczucie bezpieczeństwa.
Według portalu warzywaiowoce.pl, Unia Europejska skupia się teraz mniej na budowaniu bezpieczeństwa żywnościowego na rzecz innych kierunków rozwoju. To, co liczy się teraz najbardziej to - jak twierdzi unijny komisarz ds. środowiska oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkevicius - problemy takie jak nadmierna konsumpcja żywności, jej marnotrawienie, otyłość obywateli UE i wpływ produkcji rolniczej na klimat i środowisko.
Zdaniem Virginijusa Sinkeviciusa strategia Od pola do stołu w wielu aspektach ma wpłynąć na budowanie systemu bezpieczeństwa żywnościowego na terenie całej Unii Europejskiej. Wszelkie informacje na temat Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego znajdują się pod tym linkiem.
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
Apel fanki ws. Emilki z "Rolnicy. Podlasie". "Czas zakończyć dyskusję"
"Rolnicy. Podlasie": Wiadomo już, co wydarzy się w pierwszym odcinku
Tragedia w gospodarstwie. Żona odnalazła martwego rolnika w oborze
Zapraszamy na naszą rozmowę z Michałem Kołodziejczakiem, liderem Agrounii.
Źródło: warzywaiowoce.pl, foodsecurityindex.eiu.com