Ten syrop z czarnego bzu wygra z każdym przeziębieniem. Musisz mieć go w domu
Niewiele osób wie, że czarny bez wykorzystywany był w dawniej jako naturalne lekarstwo. Do tej pory z kwiatów i owoców tej rośliny przygotowuje się napary, syropy czy nalewki. Czarny bez jeszcze kwitnie, dlatego warto wybrać się w poszukiwaniu białych baldachimów i przygotować z nich syrop. Redakcja Rolnik Info otrzymała od czytelniczki unikatowe zdjęcia i przepis na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu.
Czarny bez - lekarstwo na różne dolegliwości
Czarny bez od pokoleń był wykorzystywany w celach leczniczych. Już nasze babcie potrafiły wykorzystać niezwykłe właściwości tej rośliny. Z kwiatów przygotowywały nie tylko napar działający napotnie, lecz również syrop, którzy wykorzystywano potem wspomagająco w przeziębieniach i grypie. Kwiatów tej rośliny używano w leczeniu m.in. astmy, gruźlicy, różyczki, zapalenia pęcherza moczowego czy też szkarlatyny.
Czarny bez rośnie niemalże wszędzie, a poznać go można w fazie kwitnięcia (maj, czerwiec) po drobnych i białych kwiatuszkach, które zebrane są w dosyć duże baldachimy. Kiedy przekwitnie (przełom sierpnia i września), pojawiają się na nim ciemnofioletowe owoce.
Kwiaty czarnego bzu. Działanie na organizm człowieka
Zawarte w kwiatach czarnego bzu składniki, w tym flawonoidy, kwas fenolowy, triterpeny i sterole, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Czarny bez pomoże przy stanach gorączkowych. Działa również antywirusowo. Ponadto kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie, napotnie i moczopędnie. Oczyszczają organizm i zwiększają elastyczność naczyń włosowatych.
UWAGA! Świeże kwiaty i niedojrzałe owoce czarnego bzu zawierają toksyczną sambunigrynę. Spożycie może spowodować biegunkę i wymioty. Jedynie obróbka termiczna i suszenie może zniwelować drażniące działanie toksyny.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu, nadesłany przez panią Basię
Nasza wierna czytelniczka i rolniczka, pani Barbara z woj. mazowieckiego, podzieliła się z nami swoim przepisem na syrop w kwiatów czarnego bzu.
Potrzebujemy:
- około 20 średnich baldachimów czarnego bzu
- soku z 2/3 cytryny
- 0,7 l wody
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Najpierw należy oddzielić kwiaty od łodyg, a następnie zalać je wrzątkiem. Do całości dodać sok z cytryny (opcjonalnie dorzucić parę plasterków cytryny) i zostawić do wystygnięcia na okres 24 godzin. Można wstawić do lodówki. Po tym czasie kwiaty trzeba przecedzić przez sito, dodać cukier i zagotować. Tak przygotowany syrop należy jeszcze gorący przelać do słoiczków lub buteleczek. Pani Basia dodatkowo pasteryzuje słoiczki z syropem, choć nie jest to konieczne. GOTOWE.