Izrael liderem? Proponuje alternatywę na rynku rolno-spożywczym
Prężnie rozwijający się Izrael staje się światowym liderem w transformacji systemu żywności. Kierując się dynamicznym rozwojem startupów, kraj ten dąży do rewolucji w sektorze alternatywnych białek, szczególnie mięsa hodowanego komórkowo. W ciągu minionej dekady izraelski Urząd ds. Innowacji przekazał na ten cel ok. 65 mln dolarów.
Kierunek: innowacja. Izrael inspiruje w kwestii produkcji alternatywnego źródła białka
Hodowla zwierząt na potrzeby mięsa ma ogromny wpływ na środowisko naturalne, w tym na emisję gazów cieplarnianych i degradację gleby. Alternatywne źródła białka, takie jak mięso hodowane komórkowo, mogą pomóc w ograniczeniu negatywnego wpływu na środowisko poprzez zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, ilości zużywanej wody i ilości odpadów.
W ostatnim czasie Izrael podejmował kluczowe decyzje, ukierunkowane na rozwój sektora alternatywnych białek. Pierwsze na świecie akademickie centrum badań nad białkami alternatywnymi to tylko jedno z dowodów na zaangażowanie kraju w ten obszar. Firmy zajmujące się hodowlą mięsa komórkowego ogłaszają plany rozbudowy, a Izraelski Urząd ds. Innowacji stanowi siłę napędową, inicjując projekty wspierające finansowo startupy oraz rozwijając infrastrukturę badawczą. W ciągu ostatnich dziesięciu lat wspomniany urząd przeznaczył na rozwój tej gałęzi równowartość ponad 65 mln dolarów.
Nie tylko organy państwowe, ale również prywatni inwestorzy
Rządowa instytucja, jaką jest Izraelski Urząd ds. Innowacji, nie jest jedynym graczem wspierającym rozwój branży. Ministerstwo Nauki i Innowacji oraz Ministerstwo Zdrowia również zaangażowane są w rozwijanie sektora alternatywnych białek. Prywatni inwestorzy odgrywają kluczową rolę w finansowaniu tego młodego sektora, który, oprócz zapewnienia środków finansowych, potrzebuje także rozbudowanego zaplecza badawczego i produkcyjnego.
Mięso hodowane komórkowo: 10 proc. udziału w światowym rynku mięsa do 2040 roku
Firma badawcza Euromonitor prognozuje, że do roku 2040 sprzedaż mięsa pozyskiwanego poprzez hodowlę komórkową może osiągnąć nawet 10 proc. udziału w światowym rynku mięsa.
Nie dziwi zatem, że inwestycje w produkcję mięsa hodowanego komórkowo w Izraelu utrzymują się na wyjątkowo wysokim poziomie od kilku lat. Pod względem wielkości inwestycji Izrael ustępuje jedynie Stanom Zjednoczonym. Dodatkowo, pieczęć koszerna wydana przez naczelnego rabina na produkty tej branży zwiększa ich akceptację. Izraelskie firmy, takie jak Believer Meats i Steakholder Foods, szybko rozwijają swoje zakłady produkcyjne, zapowiadając dynamiczny wzrost produkcji mięsa hodowanego komórkowo oraz tłuszczu komórkowego.
źródło: topagrar.pl