Mięso to zbiorcza nazwa dla wszystkich elementów ciała zwierząt, które docelowo mają trafić na stół człowieka z przeznaczeniem do spożycia. Określenie to jest adekwatne zarówno dla zwierząt hodowlanych, jak i zwierzyny łownej. Dotyczy przy tym nie tylko surowców pozyskiwanych ze ssaków czy ptaków, ale także pozostałych gromad zwierząt, również tych bardziej egzotycznych.
W mowie potocznej słowo „mięso” jest dość ogólnym określnikiem, wobec czego współczesny handel precyzuje nie tylko zwierzę z którego mięso zostało pozyskane, ale także konkretną część ciała zwierzęcia (na przykład „skrzydełko kurczaka” czy „karkówka wieprzowa”). Jest to istotne nie tylko ze względów informacyjnych, ale także z uwagi na zastosowanie mięsa w gastronomii, które jest niezwykle bogate i pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw z najrozmaitszych rodzajów mięs.
Mięso jest przy tym kluczowym dla człowieka składnikiem diety. Obfituje nie tylko w białko, ale też szereg witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, fosfor i magnez.
Choć rozmaite aspekty kulturowe każą nam widzieć ryby jako rodzaj pokarmu odseparowany od mięsa pozostałych zwierząt, to jednak z biologicznego punktu widzenia ryba to też mięso.
Niemniej, widoczne są wyraźne różnice pomiędzy mięsem z ryby, a mięsem ptaka czy ssaka. Przede wszystkim, rybie mięso jest dużo łatwiej przyswajalne przez człowieka i lepiej się trawi – ma także bardziej kruchą, delikatną konsystencję. Zawiera przy tym znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, spożycie ryby w formie surowej jest dużo bezpieczniejsze dla człowieka aniżeli konsumpcja surowego mięsa świni czy kurczaka.
Rodzaje mięsa można kategoryzować przez pryzmat dwóch kategorii – z jednej strony wyróżniamy poszczególne elementy handlowe danego zwierzęcia, na przykład szynkę i karkówkę w przypadku świni, skrzydełko i udko w przypadku kurczaka, czy antrykot w przypadku wołowiny.
W bardziej ogólnym rozumieniu rodzajów mięsa w pierwszej kolejności powinniśmy podzielić je na zwierzęta hodowlane (np.: kury, świnie, krowy) i zwierzęta łowne (np.: dziki, jelenie, sarny). W obu przypadkach możemy mówić o różnych gromadach zwierząt, gdzie w Polsce zdecydowanie dominować będą ssaki, ryby i ptaki, jednak w zależności od miejsca na świecie mogą to być również gady, płazy, owady, pajęczaki czy owoce morza.
W Polsce hoduje się na mięso przede wszystkim dwa rodzaje zwierząt – świnie, z których pozyskiwana jest wieprzowina (zajmujemy w tej kategorii trzecie miejsce w Europie, ustępując jedynie Niemcom i Hiszpanii), a także wszelkiego rodzaju drób (w przeważającej mierze kury, będą największym producentem drobiu w Unii Europejskiej). W Polsce tłumnie łowione są także ryby wszelkiego gatunku.
Sporą popularnością cieszy się również hodowla owiec, kóz czy królików. W innych regionach świata z kolei hodowane na mięso mogą być zwierzęta nieco bardziej dla nas egzotyczne, takie jak strusie, alpaki, mięsożerne żółwie czy kangury.
Pokaż więcej
W godzinach porannych 19 listopada w zakładzie drobiarskim Grupy Sokołów w miejscowości Osie (powiat świecki) doszło do pożaru. Mimo szybkiej akcji ratunkowej incydent w tak dużej jednostce produkcyjnej wywołał natychmiastowe zaniepokojenie na rynku. Wstępne doniesienia spółki mówiły o awarii i krótkotrwałym zapłonie maszyny.
Choć od wprowadzenia zakazu importu bydła i mięsa z Polski przez Węgry minęło już kilka dni, po stronie polskich władz wciąż panuje cisza. Brakuje reakcji, brakuje działań - a straty producentów rosną z każdą godziną.
W sobotni wieczór wybuchł ogromny pożar w jednym z polskich zakładów mięsnych. Do akcji gaśniczej skierowano w pierwszym rzucie 16 zastępów, później Państwowa Straż Pożarna informowała o 40 zastępach. Ostatecznie na miejscu pojawiło się 55 zastępów, ok. 150 strażaków walczyło z żywiołem. Ogień rozprzestrzeniał się niezwykle szybko.
Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce może być zagrożone przez wirus ptasiej grypy, który wciąż jest poważnym problemem dla wielu hodowców. Teraz dodatkowo wisi jeszcze nad nimi widmo pryszczycy, pojawiającej się w kolejnych europejskich krajach. Mimo podjętych działań prewencyjnych i restrykcyjnych kontroli, w sprzedaży pojawiło się mięso, które może być skażone wirusem. Sieć sklepów dyskontowych wycofuje produkty od jednego ze swoich dostawców.
Ostatni okres jest trudny dla hodowców i konsumentów. Różnorodne czynniki wyraźnie wpłynęły na ceny mięsa, które w ciągu zaledwie kilku lat poszybowały w górę. Kupujący muszą się zastanowić nad tym, co włożą do koszyka, a producenci oceniają bilans zysków i strat. Znane są powody takiego stanu rzeczy oraz prognozy na przyszłość.
Zeszłoroczna inflacja wyhamowała, a razem z nią zniknęła szansa na dużo większe renty i emerytury. To już pewne. Tak niskiej podwyżki świadczeń nie było od lat. Rolnicy zaciekle walczą o ziemię. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zalewają oferty, a procedury ciągną się w nieskończoność. O jedną działkę stara się nawet czterdziestu rolników. Mięso z probówki trafiło do sklepów. Na razie tylko w jednym z europejskich krajów, ale wprowadzenie go na rynek także w Polsce może być kwestią czasu.
Przewodnicząca Komisji Europejskiej od kilku godzin jest w Urugwaju. To właśnie tam prowadzone są końcowe negocjacje, dotyczące umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur. Dla rolników nie są to dobre wiadomości. W kogo najmocniej uderzy sfinalizowanie tej umowy, a kto może na tym zyskać?
Taką decyzję podjęła chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakaz został wprowadzony w związku z pojawieniem się ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy w Polsce. Nie nacieszyliśmy się długo importem do Chin, bowiem poprzednie embargo na polskie mięso drobiowe, zostało zniesione w czerwcu 2024 roku. Co z mięsem, które już dotarło do Chin na początku września?
Kradzieże w ostatnich czasach zdarzają się nagminnie. Łupem padają ciągniki, samochody przeznaczone do przewożenia towaru czy nawet nawozy. Ci złodzieje w Brodach jednak połakomili się na cztery owce, które pasły się na prywatnym pastwisku. Łatwą zdobycz zabili i sprzedali na mięso. Właściciel owiec wycenił je na sporą sumę.
Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.
Niewykluczone, że pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże produkcji i sprzedaży żywności syntetycznej (tj. produkowanej w laboratoriach, tzw. żywności komórkowej) będą Włochy. Inicjatywa ta wynika z niedawnej deklaracji włoskiego ministra rolnictwa, Francesco Lollobrigidy.
Prężnie rozwijający się Izrael staje się światowym liderem w transformacji systemu żywności. Kierując się dynamicznym rozwojem startupów, kraj ten dąży do rewolucji w sektorze alternatywnych białek, szczególnie mięsa hodowanego komórkowo. W ciągu minionej dekady izraelski Urząd ds. Innowacji przekazał na ten cel ok. 65 mln dolarów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła 545 kontroli w zakładach ubojowych w 2022 roku, skupiając się na klasyfikacji tusz wołowych zgodnie z wytycznymi EUROP. Celem tych kontroli było zapewnienie prawidłowej klasyfikacji tusz wołowych w ubojniach, przestrzeganie obowiązujących regulacji oraz wzmacnianie zaufania społecznego do systemu klasyfikacji.
8 września 2023 roku w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego Porozumienia Rolniczego. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli sektora mięsa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji branżowych. Głównym celem tego wydarzenia było przyjęcie nowej strategii o nazwie "Polska Wołowina 2030". Dokument ten ma kluczowe znaczenie dla rozwoju sektora mięsa wołowego i ma służyć zabezpieczeniu go w przypadku wyzwań gospodarczych i ekonomicznych.
W Polsce rocznie produkuje się ponad 500 tysięcy ton żywca wołowego. Póki co, najważniejszymi odbiorcami produktów wołowych są kraje członkowskie Unii Europejskiej. Jednak rynek azjatycki coraz śmielej otwiera się na polskie produkty pochodzenia zwierzęcego. W sierpniu bieżącego roku 11 polskich zakładów otrzymało uprawnienia na eksport mięsa i podrobów wołowych na rynek tajlandzki.
Nowe prognozy Departamentu Rolnictwa USA dotyczące chińskiego rynku wieprzowiny wzbudzają uwagę analityków i producentów. Jak kształtują się perspektywy produkcji, spożycia i importu wieprzowiny w Chinach?
Eksport mięsa, ziaren zbóż, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych stanowił kluczowy czynnik wzrostu gospodarczego w Polsce w pierwszym półroczu tego roku. Dane udostępnione przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) wykazują, że wartość wywozu żywności przekroczyła 25,6 miliarda euro, co oznacza imponujący wzrost o 16 procent w porównaniu do roku poprzedniego.
Popularna sieć polskich sklepów Dino stawia na przyśpieszenie rozwoju swojej spółki. Analizując własne przychody oraz łączną liczbę otwartych sklepów w I półroczu 2023 roku, zarząd Dino informuje o kolejnych inwestycjach.
Krajowy Ośrodek Rozwoju Rolnictwa (KOWR) przekazał pozytywne informacje dotyczące polskiego eksportu żywności. W okresie styczeń–maj 2023 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę wzrosła o około 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 r.
MRiRW wskazało na potencjalne możliwości dla polskich rolników na amerykańskim rynku. Spotkanie wiceministra rolnictwa, Ryszarda Bartosika, z zastępcą ambasadora USA w Polsce, Danielem Lawtonem, pozwoliło poruszyć kwestie dotyczące eksportu m.in. polskich jabłek, tytoniu i mięsa wołowego. Polska odnotowała rekordową wartość eksportu do USA w 2022 roku, osiągając 770 mln euro, co podkreśla znaczenie tego rynku dla polskiego sektora rolniczego.
Pionierem w Unii Europejskiej, otwierając drogę do degustacji mięsa hodowanego komórkowo, staje się Holandia. Rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa komórkowego i sektorem HollandBIO, wprowadził tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tej nowej generacji żywności w kontrolowanych warunkach.
Opublikowany w ostatnim czasie raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja mięsa wzrośnie w 2023 roku. Sprawdź szczegóły komunikatu.
Cieszący się coraz większym zainteresowaniem sektor mięsa produkowanego w hodowli komórkowej doczekał się kolejnego przełomowego kroku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż kurczaka hodowanego w laboratorium, otwierając tym samym drogę dla konsumentów, którzy będą mogli samodzielnie go wypróbować. Pozwolenie na taką produkcję otrzymały dwa startupy: Good Meat oraz Upside Foods.
Spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC), Yu Jianhua, 21 czerwca 2023 roku, przyniosło postęp w procedurach umożliwiających otwarcie chińskiego rynku dla kolejnych kategorii polskiej żywności. W trakcie spotkania podpisano także liczne dokumenty dwustronne. Spotkanie było pierwszym tego rodzaju od 2018 roku. W spotkaniu uczestniczył również sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Główny Urząd Statystyczny opublikował raport cen skupu podstawowych produktów rolnych za maj 2023 roku. Jak kształtował się rynek w tym okresie?
Chiny poinformowały o zniesieniu zakazu importu z Polski wołowiny z kością ze zwierząt w wieku do 30 miesięcy. Zakaz importu trwał przez ostatnie 22 lata. Przedstawiciele polskiego rządu oraz unijnych instytucji wysłali do Pekinu swoich specjalistów, którzy przeprowadzili szczegółową ocenę polskich standardów związanych ze zdrowiem zwierząt i kwarantanną. Pozytywne wyniki tej oceny skłoniły Chiny do zmiany swojego stanowiska.
Każdego roku 1 maja miłośnicy kaszanki mogą celebrować Międzynarodowy Dzień Kaszanki. To okazja, by dowiedzieć się nieco na temat historii i właściwości zdrowotnych tego charakterystycznego dla polskiej kuchni specjału oraz poznać sposób jego przyrządzenia.
W Polsce coraz większa liczba rolników decyduje się na inwestycję w kozy. Nic dziwnego – wysokiej jakości kozie mięso i mleko cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. W naszym artykule przedstawiamy kilka podstawowych powodów, dla których inwestycja w hodowlę kóz może być opłacalna.