Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Mięso

Mięso

Mięso – czym jest? Podstawowe informacje

Mięso to zbiorcza nazwa dla wszystkich elementów ciała zwierząt, które docelowo mają trafić na stół człowieka z przeznaczeniem do spożycia. Określenie to jest adekwatne zarówno dla zwierząt hodowlanych, jak i zwierzyny łownej. Dotyczy przy tym nie tylko surowców pozyskiwanych ze ssaków czy ptaków, ale także pozostałych gromad zwierząt, również tych bardziej egzotycznych.

W mowie potocznej słowo „mięso” jest dość ogólnym określnikiem, wobec czego współczesny handel precyzuje nie tylko zwierzę z którego mięso zostało pozyskane, ale także konkretną część ciała zwierzęcia (na przykład „skrzydełko kurczaka” czy „karkówka wieprzowa”). Jest to istotne nie tylko ze względów informacyjnych, ale także z uwagi na zastosowanie mięsa w gastronomii, które jest niezwykle bogate i pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw z najrozmaitszych rodzajów mięs.

Mięso jest przy tym kluczowym dla człowieka składnikiem diety. Obfituje nie tylko w białko, ale też szereg witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, fosfor i magnez. 

Czy ryba to mięso?

Choć rozmaite aspekty kulturowe każą nam widzieć ryby jako rodzaj pokarmu odseparowany od mięsa pozostałych zwierząt, to jednak z biologicznego punktu widzenia ryba to też mięso. 

Niemniej, widoczne są wyraźne różnice pomiędzy mięsem z ryby, a mięsem ptaka czy ssaka. Przede wszystkim, rybie mięso jest dużo łatwiej przyswajalne przez człowieka i lepiej się trawi – ma także bardziej kruchą, delikatną konsystencję. Zawiera przy tym znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, spożycie ryby w formie surowej jest dużo bezpieczniejsze dla człowieka aniżeli konsumpcja surowego mięsa świni czy kurczaka.

Jakie rodzaje mięsa wyróżniamy?

Rodzaje mięsa można kategoryzować przez pryzmat dwóch kategorii – z jednej strony wyróżniamy poszczególne elementy handlowe danego zwierzęcia, na przykład szynkę i karkówkę w przypadku świni, skrzydełko i udko w przypadku kurczaka, czy antrykot w przypadku wołowiny.

W bardziej ogólnym rozumieniu rodzajów mięsa w pierwszej kolejności powinniśmy podzielić je na zwierzęta hodowlane (np.: kury, świnie, krowy) i zwierzęta łowne (np.: dziki, jelenie, sarny). W obu przypadkach możemy mówić o różnych gromadach zwierząt, gdzie w Polsce zdecydowanie dominować będą ssaki, ryby i ptaki, jednak w zależności od miejsca na świecie mogą to być również gady, płazy, owady, pajęczaki czy owoce morza.

Hodowla zwierząt na mięso w Polsce i na świecie

W Polsce hoduje się na mięso przede wszystkim dwa rodzaje zwierząt – świnie, z których pozyskiwana jest wieprzowina (zajmujemy w tej kategorii trzecie miejsce w Europie, ustępując jedynie Niemcom i Hiszpanii), a także wszelkiego rodzaju drób (w przeważającej mierze kury, będą największym producentem drobiu w Unii Europejskiej). W Polsce tłumnie łowione są także ryby wszelkiego gatunku.

Sporą popularnością cieszy się również hodowla owiec, kóz czy królików. W innych regionach świata z kolei hodowane na mięso mogą być zwierzęta nieco bardziej dla nas egzotyczne, takie jak strusie, alpaki, mięsożerne żółwie czy kangury.

Pokaż więcej

Patryk Wołosz
18.02.2025 18:56 Trwa walka o ziemię. Rolnicy mają poważny problem

Zeszłoroczna inflacja wyhamowała, a razem z nią zniknęła szansa na dużo większe renty i emerytury. To już pewne. Tak niskiej podwyżki świadczeń nie było od lat. Rolnicy zaciekle walczą o ziemię. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zalewają oferty, a procedury ciągną się w nieskończoność. O jedną działkę stara się nawet czterdziestu rolników. Mięso z probówki trafiło do sklepów. Na razie tylko w jednym z europejskich krajów, ale wprowadzenie go na rynek także w Polsce może być kwestią czasu.

Świnie
05.02.2025 14:51 Ceny mięsa runęły. Branża bije na alarm, spełnia się najczarniejszy scenariusz dla rynku

Wcześniejsze notowania były nie tylko ostrzeżeniem, ale również zwiastunem najgorszego scenariusza. Ceny mięsa wciąż spadają, a hodowcy alarmują. Skutki takiego stanu rzeczy mogą być opłakane, znane są hipotezy potencjalnych przyczyn. Systemowe działania trzeba wdrożyć już dziś.

Mięso
04.02.2025 08:09 Pazury i kości nie tylko w parówkach. Polacy się nim zajadają, mało kto sprawdza skład

Warto przyjrzeć się swoim wyborom żywieniowym i nabrać świadomości w kwestii produktów, które wybieramy w codziennej diecie. Wciąż wielu z nas decyduje się na zakup produktów mięsnych, niskiej jakości, które są przetwarzane w sposób mechaniczny. Patrząc na skład niektórych z nich, można się negatywnie zaskoczyć.

Ursula von der Leyen
05.12.2024 20:18 Ursula von der Leyen jest w Urugwaju. "Umowa UE-Mercosur już w zasięgu wzroku"

Przewodnicząca Komisji Europejskiej od kilku godzin jest w Urugwaju. To właśnie tam prowadzone są końcowe negocjacje, dotyczące umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur. Dla rolników nie są to dobre wiadomości. W kogo najmocniej uderzy sfinalizowanie tej umowy, a kto może na tym zyskać? 

mięso wędliny
18.11.2024 20:54 Ostrzeżenie GIS! Groźna bakteria wykryta w mięsie wieprzowym, spożycie może doprowadzić do sepsy

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek 18 listopada pilne ostrzeżenie dotyczycące boczku wędzonego. GIS podał, że w jednej partii produktu wykryta została niebezpieczna bakteria o nazwie Listeria monocytogenes. Sklepy już wycofują tą partię boczku. Jeśli masz taki boczek wędzony w domu, natychmiast go wyrzuć!

mięso drobiowe
09.09.2024 13:08 Polskie mięso drobiowe nie pojedzie do Chin. Embargo już obowiązuje

Taką decyzję podjęła chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakaz został wprowadzony w związku z pojawieniem się ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy w Polsce. Nie nacieszyliśmy się długo importem do Chin, bowiem poprzednie embargo na polskie mięso drobiowe, zostało zniesione w czerwcu 2024 roku. Co z mięsem, które już dotarło do Chin na początku września?  

wypas owiec
28.08.2024 10:57 Złodzieje dwa razy przyjeżdżali kraść owce. Wpadli, bo narobili hałasu

Kradzieże w ostatnich czasach zdarzają się nagminnie. Łupem padają ciągniki, samochody przeznaczone do przewożenia towaru czy nawet nawozy. Ci złodzieje w Brodach jednak połakomili się na cztery owce, które pasły się na prywatnym pastwisku. Łatwą zdobycz zabili i sprzedali na mięso. Właściciel owiec wycenił je na sporą sumę.

sklep mięsny
22.08.2024 17:28 Przez inflację pogubiliśmy patriotyzm konsumencki. Teraz liczy się tylko cena

Zakład Mięsny "Wierzejki" to niewielka rodzinna firma z wieloletnią tradycją, zajmująca się ubojem, rozbiorem i sprzedażą mięsa, a także produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Jest to też firma, która jako jedna z niewielu przetrwała lata 90' oraz wstąpienie do Unii Europejskiej, przy czym nie utraciła tradycji i nie uległa modzie na ulepszanie smaku wyrobów mięsnych. O tym jak powstała marka "Wierzejki" i jak do dziś dnia funkcjonują zakłady opowiada Adam Zdanowski, współwłaściciel zakładów mięsnych. 

mięso, ser, wędlina
18.07.2024 19:14 Kontrole jakości wędlin, serów i mięsa. IJHARS podała wyniki, konsumenci nie będą zadowoleni

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonej przez inspektorów kontroli sprzedaży detalicznej mięsa, serów i wędliny. Kontrolę odbywały się w I kwartale 2024 roku na terenie całego kraju. Na 179 punktów sprzedaży detalicznej w ponad połowie wykryto wiele nieprawidłowości. Posypały się kary pieniężne. 

mięso wieprzowe
04.06.2024 12:15 GIS ostrzega Polaków. W mięsie wykryto groźną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o niezwykle groźnej bakterii, którą wykryto w partii suszonego mięsa wieprzowego. Mięso to jest sprowadzane z Chorwacji. Spożycie tego mięsa może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Produkt już jest wycofywany z obrotu na terenie kraju. 

jadalne robaki
16.04.2024 19:49 Owady jadalne zamiast mięsa. Czy Polacy się do tego przekonają?

Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.

plastry surowego mięsa z ziołami
22.11.2023 17:56 Europejski kraj chce zakazać sprzedaży mięsa z laboratorium

Niewykluczone, że pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże produkcji i sprzedaży żywności syntetycznej (tj. produkowanej w laboratoriach, tzw. żywności komórkowej) będą Włochy. Inicjatywa ta wynika z niedawnej deklaracji włoskiego ministra rolnictwa, Francesco Lollobrigidy.

kawałek wołowiny
31.10.2023 18:28 UE nie dogadała się z partnerem handlowym. Poszło o mięso

Pięcioletnie negocjacje handlowe między Unią Europejską a Australią zakończyły się impasem. Decyzja UE o nieotwieraniu rynku na australijskie mięso, w tym wołowinę i baraninę, spotkała się z dezaprobatą. Ostatnia runda rozmów w Japonii nie przyniosła satysfakcjonującego dla obu stron rezultatu.

naukowiec przy mikroskopie
11.10.2023 13:24 Izrael liderem? Proponuje alternatywę na rynku rolno-spożywczym

Prężnie rozwijający się Izrael staje się światowym liderem w transformacji systemu żywności. Kierując się dynamicznym rozwojem startupów, kraj ten dąży do rewolucji w sektorze alternatywnych białek, szczególnie mięsa hodowanego komórkowo. W ciągu minionej dekady izraelski Urząd ds. Innowacji przekazał na ten cel ok. 65 mln dolarów. 

surowe mięso
19.09.2023 18:46 Mięso tylko dla bogatych? W UE już niektórych nie stać

Związek Polskie Mięso alarmuje, że coraz więcej mieszkańców Unii Europejskiej zmaga się z trudnościami w utrzymaniu regularnego spożycia mięsa. Dane opublikowane przez Eurostat, na które powołuje się ZPM, pokazują, że w Polsce ponad 4% konsumentów ma ograniczony dostęp do mięsa. To jednak nie jest tylko problemem Polski, ale dotyczy także innych krajów Unii Europejskiej.

wołowina
09.09.2023 17:29 Klasyfikacja tusz wołowych w ubojniach. Wnioski z 545 kontroli

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła 545 kontroli w zakładach ubojowych w 2022 roku, skupiając się na klasyfikacji tusz wołowych zgodnie z wytycznymi EUROP. Celem tych kontroli było zapewnienie prawidłowej klasyfikacji tusz wołowych w ubojniach, przestrzeganie obowiązujących regulacji oraz wzmacnianie zaufania społecznego do systemu klasyfikacji. 

spotkanie w MRiRW
08.09.2023 19:42 Na ratunek producentom mięsa. Przyjęto strategię rozwoju sektora

8 września 2023 roku w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się  posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego Porozumienia Rolniczego. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli sektora mięsa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji branżowych. Głównym celem tego wydarzenia było przyjęcie nowej strategii o nazwie "Polska Wołowina 2030". Dokument ten ma kluczowe znaczenie dla rozwoju sektora mięsa wołowego i ma służyć zabezpieczeniu go w przypadku wyzwań gospodarczych i ekonomicznych.

Żeberka na talerzu
31.08.2023 08:00 Roślinne żeberka. Wielkie zaskoczenie w świecie alternatywnego mięsa

Roślinne żeberka z jadalnymi kośćmi mogą być dla wielu osób dużym zaskoczeniem, jednak słoweńska firma Juicy Marbles lubi wprawiać w zdumienie konsumentów. 

None
29.08.2023 15:06 Tajlandia otworzyła się na polską wołowinę

W Polsce rocznie produkuje się ponad 500 tysięcy ton żywca wołowego. Póki co, najważniejszymi odbiorcami produktów wołowych są kraje członkowskie Unii Europejskiej. Jednak rynek azjatycki coraz śmielej otwiera się na polskie produkty pochodzenia zwierzęcego. W sierpniu bieżącego roku 11 polskich zakładów otrzymało uprawnienia na eksport mięsa i podrobów wołowych na rynek tajlandzki.  

schabowy
28.08.2023 18:20 Inflacja szaleje, lecz omija żywność w sejmowej stołówce

W czasach rosnącej inflacji i coraz wyższych cen artykułów spożywczych, stołówka sejmowa wydaje się być miejscem nietkniętym zmianami. Podczas gdy ceny produktów żywnościowych gwałtownie wzrastają, politycy korzystający z usług parlamentarnej restauracji cieszą się praktycznie niezmienionymi cenami posiłków. Ta nierówność w doświadczeniach kulinarnych wywołuje pytania dotyczące przywilejów parlamentarzystów i sposobu, w jaki cena żywności wpływa na różne grupy społeczne.

świnia
27.08.2023 15:35 Wieprzowina. Zmiany na chińskim rynku

Nowe prognozy Departamentu Rolnictwa USA dotyczące chińskiego rynku wieprzowiny wzbudzają uwagę analityków i producentów. Jak kształtują się perspektywy produkcji, spożycia i importu wieprzowiny w Chinach?

Kurczak w panierce
24.08.2023 11:28 Mięso z grzybów. Czy tak będzie wyglądała przyszłość?

Szkocka firma Enough otrzymała w ostatnim czasie dotację w wysokości 40 mln euro na rozwój pozyskiwania białka z fermentacji grzybów w celu produkowania roślinnego mięsa. To pierwsze tak ambitne rozwinięcie technologii wykorzystania białka z grzybów na całym świecie. 

warzywa
21.08.2023 19:30 KOWR: znamy produkty, które dały Polsce największe przychody w pierwszym półroczu 2023 r.

Eksport mięsa, ziaren zbóż, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych stanowił kluczowy czynnik wzrostu gospodarczego w Polsce w pierwszym półroczu tego roku. Dane udostępnione przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) wykazują, że wartość wywozu żywności przekroczyła 25,6 miliarda euro, co oznacza imponujący wzrost o 16 procent w porównaniu do roku poprzedniego.

Sklep Dino
21.08.2023 08:00 Dino rośnie w siłę. Zarząd spółki planuje otwarcie kolejnych sklepów

Popularna sieć polskich sklepów Dino stawia na przyśpieszenie rozwoju swojej spółki. Analizując własne przychody oraz łączną liczbę otwartych sklepów w I półroczu 2023 roku, zarząd Dino informuje o kolejnych inwestycjach. 

traktor na polu
06.08.2023 20:19 KOWR: polskie rolnictwo rośnie w siłę. Eksport wzrósł o 17 proc. rok do roku

Krajowy Ośrodek Rozwoju Rolnictwa (KOWR) przekazał pozytywne informacje dotyczące polskiego eksportu żywności. W okresie styczeń–maj 2023 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę wzrosła o około 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 r. 

kiełbasa
01.08.2023 20:17 Nagle mają alergię na mięso. Powód jest jeden

Wzrasta liczba alergii na mięso po ugryzieniach kleszczy w USA i Europie. Powodem tego zjawiska jest zespół Alpha Gal (AGS) i wirus Alongshan (ALSV), które stają się coraz bardziej powszechne. Władze zdrowotne wyrażają obawy i apelują o dalsze badania i działania w tej kwestii.

flaga USA
31.07.2023 20:21 Polscy rolnicy zarobią na eksporcie do USA? MRiRW mówi o kilku produktach

MRiRW wskazało na potencjalne możliwości dla polskich rolników na amerykańskim rynku. Spotkanie wiceministra rolnictwa, Ryszarda Bartosika, z zastępcą ambasadora USA w Polsce, Danielem Lawtonem, pozwoliło poruszyć kwestie dotyczące eksportu m.in. polskich jabłek, tytoniu i mięsa wołowego. Polska odnotowała rekordową wartość eksportu do USA w 2022 roku, osiągając 770 mln euro, co podkreśla znaczenie tego rynku dla polskiego sektora rolniczego.

mięso
11.07.2023 09:15 Mięso z probówki. Pierwszy kraj UE zezwolił na degustację

Pionierem w Unii Europejskiej, otwierając drogę do degustacji mięsa hodowanego komórkowo, staje się Holandia. Rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa komórkowego i sektorem HollandBIO, wprowadził tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tej nowej generacji żywności w kontrolowanych warunkach. 

  • 1
  • 2