Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Mięso

Mięso

Mięso – czym jest? Podstawowe informacje

Mięso to zbiorcza nazwa dla wszystkich elementów ciała zwierząt, które docelowo mają trafić na stół człowieka z przeznaczeniem do spożycia. Określenie to jest adekwatne zarówno dla zwierząt hodowlanych, jak i zwierzyny łownej. Dotyczy przy tym nie tylko surowców pozyskiwanych ze ssaków czy ptaków, ale także pozostałych gromad zwierząt, również tych bardziej egzotycznych.

W mowie potocznej słowo „mięso” jest dość ogólnym określnikiem, wobec czego współczesny handel precyzuje nie tylko zwierzę z którego mięso zostało pozyskane, ale także konkretną część ciała zwierzęcia (na przykład „skrzydełko kurczaka” czy „karkówka wieprzowa”). Jest to istotne nie tylko ze względów informacyjnych, ale także z uwagi na zastosowanie mięsa w gastronomii, które jest niezwykle bogate i pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw z najrozmaitszych rodzajów mięs.

Mięso jest przy tym kluczowym dla człowieka składnikiem diety. Obfituje nie tylko w białko, ale też szereg witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, fosfor i magnez. 

Czy ryba to mięso?

Choć rozmaite aspekty kulturowe każą nam widzieć ryby jako rodzaj pokarmu odseparowany od mięsa pozostałych zwierząt, to jednak z biologicznego punktu widzenia ryba to też mięso. 

Niemniej, widoczne są wyraźne różnice pomiędzy mięsem z ryby, a mięsem ptaka czy ssaka. Przede wszystkim, rybie mięso jest dużo łatwiej przyswajalne przez człowieka i lepiej się trawi – ma także bardziej kruchą, delikatną konsystencję. Zawiera przy tym znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, spożycie ryby w formie surowej jest dużo bezpieczniejsze dla człowieka aniżeli konsumpcja surowego mięsa świni czy kurczaka.

Jakie rodzaje mięsa wyróżniamy?

Rodzaje mięsa można kategoryzować przez pryzmat dwóch kategorii – z jednej strony wyróżniamy poszczególne elementy handlowe danego zwierzęcia, na przykład szynkę i karkówkę w przypadku świni, skrzydełko i udko w przypadku kurczaka, czy antrykot w przypadku wołowiny.

W bardziej ogólnym rozumieniu rodzajów mięsa w pierwszej kolejności powinniśmy podzielić je na zwierzęta hodowlane (np.: kury, świnie, krowy) i zwierzęta łowne (np.: dziki, jelenie, sarny). W obu przypadkach możemy mówić o różnych gromadach zwierząt, gdzie w Polsce zdecydowanie dominować będą ssaki, ryby i ptaki, jednak w zależności od miejsca na świecie mogą to być również gady, płazy, owady, pajęczaki czy owoce morza.

Hodowla zwierząt na mięso w Polsce i na świecie

W Polsce hoduje się na mięso przede wszystkim dwa rodzaje zwierząt – świnie, z których pozyskiwana jest wieprzowina (zajmujemy w tej kategorii trzecie miejsce w Europie, ustępując jedynie Niemcom i Hiszpanii), a także wszelkiego rodzaju drób (w przeważającej mierze kury, będą największym producentem drobiu w Unii Europejskiej). W Polsce tłumnie łowione są także ryby wszelkiego gatunku.

Sporą popularnością cieszy się również hodowla owiec, kóz czy królików. W innych regionach świata z kolei hodowane na mięso mogą być zwierzęta nieco bardziej dla nas egzotyczne, takie jak strusie, alpaki, mięsożerne żółwie czy kangury.

Pokaż więcej

Mięso
23.05.2025 16:37 Poważne kłopoty polskich hodowców. Węgry nie odpuszczają, straty rosną

Choć od wprowadzenia zakazu importu bydła i mięsa z Polski przez Węgry minęło już kilka dni, po stronie polskich władz wciąż panuje cisza. Brakuje reakcji, brakuje działań - a straty producentów rosną z każdą godziną.

Bydło
12.05.2025 12:03 Zakaz importu wołowiny i wieprzowiny z Polski. Europejski kraj się odgraża, ucierpią na tym hodowcy

Jeden z krajów Europy Środkowej wprowadził embargo na import polskiej wieprzowiny i wołowiny. To odpowiedź na wcześniejszą decyzję Warszawy o wstrzymaniu importu zwierząt z tego państwa po wykryciu przypadków pryszczycy. Sytuacja wywołuje niepokój wśród polskich hodowców i przetwórców mięsa.

Pożar
11.05.2025 10:20 Pożar w zakładach mięsnych w Sosnowcu. W nocy w ogniu stanęła hala, ponad 170 strażaków w akcji

W sobotni wieczór wybuchł ogromny pożar w jednym z polskich zakładów mięsnych. Do akcji gaśniczej skierowano w pierwszym rzucie 16 zastępów, później Państwowa Straż Pożarna informowała o 40 zastępach. Ostatecznie na miejscu pojawiło się 55 zastępów, ok. 150 strażaków walczyło z żywiołem. Ogień rozprzestrzeniał się niezwykle szybko.

Mięso
11.04.2025 10:11 Znane zakłady mięsne znikają i idą pod młotek. Kłopoty zaczęły się jednak wcześniej

To koniec historii jednego z uwielbianych polskich zakładów mięsnych. Kłopoty przedsiębiorstwa zaczęły się jednak znacznie wcześniej — rok temu pracownicy przestali dostawać pensje, a za to otrzymali wypowiedzenia. Komornik wystawił na licytację nieruchomość, którą można nabyć w o wiele niższej cenie, niż wynosi ich wartość.

skażony drób
09.04.2025 11:35 Drób znika ze sklepowych półek, jest zagrożony ptasią grypą. Koniecznie sprawdź nr partii

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce może być zagrożone przez wirus ptasiej grypy, który wciąż jest poważnym problemem dla wielu hodowców. Teraz dodatkowo wisi jeszcze nad nimi widmo pryszczycy, pojawiającej się w kolejnych europejskich krajach. Mimo podjętych działań prewencyjnych i restrykcyjnych kontroli, w sprzedaży pojawiło się mięso, które może być skażone wirusem. Sieć sklepów dyskontowych wycofuje produkty od jednego ze swoich dostawców.

Wieprzowina
04.04.2025 10:28 Ceny mięsa poszybowały. Jest coraz gorzej, hodowcy mają pod górkę

Ostatni okres jest trudny dla hodowców i konsumentów. Różnorodne czynniki wyraźnie wpłynęły na ceny mięsa, które w ciągu zaledwie kilku lat poszybowały w górę. Kupujący muszą się zastanowić nad tym, co włożą do koszyka, a producenci oceniają bilans zysków i strat. Znane są powody takiego stanu rzeczy oraz prognozy na przyszłość.

Krowy
30.03.2025 17:00 Polskie służby weterynaryjne w pełnej gotowości. Groźna choroba może wkrótce dotrzeć do kraju

Pryszczyca, jedna z najgroźniejszych chorób zakaźnych zwierząt, zagraża Polsce. Najnowsze ogniska w Niemczech, na Węgrzech i Słowacji sprawiają, że zagrożenie dotarciem tej choroby do naszego kraju jest coraz bardziej realne. Z tego powodu na granicach z Czechami i Słowacją trwają intensywne kontrole, a w Polsce opracowano szczegółowe scenariusze, jak poradzić sobie w przypadku wykrycia pryszczycy.

zakupy
12.03.2025 20:27 Markety robią Polaków w balona. Tak oszukują na etykietach. Posypały się kary

Klienci często nie zwracają uwagi na to, skąd dokładnie pochodzi to, co wkładają do koszyka. Część konsumentów chce jednak kupować świadomie i wybierać artykuły od rodzimych sprzedawców. Czy rzeczywiście mogą mieć pewność, że pochodzą one z Polski? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prześwietliła markety pod względem oznakowania konkretnego produktu. Wniosek nasunął się sam. W wielu przypadkach Polacy byli oszukiwani. 

Donald Trump
03.03.2025 06:50 Polscy rolnicy mogą stracić na wojnie handlowej z USA. Te towary sprzedajemy najczęściej

Prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump zapowiedział wprowadzenie 25-procentowych ceł na towary importowane z Unii Europejskiej. Nowe taryfy mają objąć wszystkie produkty, a nie jest wykluczone, że dotkną również sektor rolny. Decyzja ta budzi ogromne kontrowersje, a jej skutki mogą być odczuwalne w wielu gałęziach gospodarki, w tym również w Polsce.

Mięso
21.02.2025 12:16 W tych produktach znajdzie się mięso "z probówki". Branża mięsna może wkrótce stanąć pod ścianą

Pierwsze badania nad mięsem “z probówki” zostały przeprowadzone w 2000 roku. Na ten moment jest dopuszczone do sprzedaży w niewielu państwach na świecie, wiele wskazuje jednak na to, że zostaną poczynione postępy w tym zakresie. Właśnie ujawniono, w jakich produktach znajdzie się ten wzbudzający emocje składnik. To pierwsza taki przypadek w historii.

Patryk Wołosz
18.02.2025 18:56 Trwa walka o ziemię. Rolnicy mają poważny problem

Zeszłoroczna inflacja wyhamowała, a razem z nią zniknęła szansa na dużo większe renty i emerytury. To już pewne. Tak niskiej podwyżki świadczeń nie było od lat. Rolnicy zaciekle walczą o ziemię. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zalewają oferty, a procedury ciągną się w nieskończoność. O jedną działkę stara się nawet czterdziestu rolników. Mięso z probówki trafiło do sklepów. Na razie tylko w jednym z europejskich krajów, ale wprowadzenie go na rynek także w Polsce może być kwestią czasu.

Świnie
05.02.2025 14:51 Ceny mięsa runęły. Branża bije na alarm, spełnia się najczarniejszy scenariusz dla rynku

Wcześniejsze notowania były nie tylko ostrzeżeniem, ale również zwiastunem najgorszego scenariusza. Ceny mięsa wciąż spadają, a hodowcy alarmują. Skutki takiego stanu rzeczy mogą być opłakane, znane są hipotezy potencjalnych przyczyn. Systemowe działania trzeba wdrożyć już dziś.

Mięso
04.02.2025 08:09 Pazury i kości nie tylko w parówkach. Polacy się nim zajadają, mało kto sprawdza skład

Warto przyjrzeć się swoim wyborom żywieniowym i nabrać świadomości w kwestii produktów, które wybieramy w codziennej diecie. Wciąż wielu z nas decyduje się na zakup produktów mięsnych, niskiej jakości, które są przetwarzane w sposób mechaniczny. Patrząc na skład niektórych z nich, można się negatywnie zaskoczyć.

Ursula von der Leyen
05.12.2024 20:18 Ursula von der Leyen jest w Urugwaju. "Umowa UE-Mercosur już w zasięgu wzroku"

Przewodnicząca Komisji Europejskiej od kilku godzin jest w Urugwaju. To właśnie tam prowadzone są końcowe negocjacje, dotyczące umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur. Dla rolników nie są to dobre wiadomości. W kogo najmocniej uderzy sfinalizowanie tej umowy, a kto może na tym zyskać? 

mięso wędliny
18.11.2024 20:54 Ostrzeżenie GIS! Groźna bakteria wykryta w mięsie wieprzowym, spożycie może doprowadzić do sepsy

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek 18 listopada pilne ostrzeżenie dotyczycące boczku wędzonego. GIS podał, że w jednej partii produktu wykryta została niebezpieczna bakteria o nazwie Listeria monocytogenes. Sklepy już wycofują tą partię boczku. Jeśli masz taki boczek wędzony w domu, natychmiast go wyrzuć!

mięso drobiowe
09.09.2024 13:08 Polskie mięso drobiowe nie pojedzie do Chin. Embargo już obowiązuje

Taką decyzję podjęła chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakaz został wprowadzony w związku z pojawieniem się ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy w Polsce. Nie nacieszyliśmy się długo importem do Chin, bowiem poprzednie embargo na polskie mięso drobiowe, zostało zniesione w czerwcu 2024 roku. Co z mięsem, które już dotarło do Chin na początku września?  

wypas owiec
28.08.2024 10:57 Złodzieje dwa razy przyjeżdżali kraść owce. Wpadli, bo narobili hałasu

Kradzieże w ostatnich czasach zdarzają się nagminnie. Łupem padają ciągniki, samochody przeznaczone do przewożenia towaru czy nawet nawozy. Ci złodzieje w Brodach jednak połakomili się na cztery owce, które pasły się na prywatnym pastwisku. Łatwą zdobycz zabili i sprzedali na mięso. Właściciel owiec wycenił je na sporą sumę.

sklep mięsny
22.08.2024 17:28 Przez inflację pogubiliśmy patriotyzm konsumencki. Teraz liczy się tylko cena

Zakład Mięsny "Wierzejki" to niewielka rodzinna firma z wieloletnią tradycją, zajmująca się ubojem, rozbiorem i sprzedażą mięsa, a także produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Jest to też firma, która jako jedna z niewielu przetrwała lata 90' oraz wstąpienie do Unii Europejskiej, przy czym nie utraciła tradycji i nie uległa modzie na ulepszanie smaku wyrobów mięsnych. O tym jak powstała marka "Wierzejki" i jak do dziś dnia funkcjonują zakłady opowiada Adam Zdanowski, współwłaściciel zakładów mięsnych. 

mięso, ser, wędlina
18.07.2024 19:14 Kontrole jakości wędlin, serów i mięsa. IJHARS podała wyniki, konsumenci nie będą zadowoleni

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonej przez inspektorów kontroli sprzedaży detalicznej mięsa, serów i wędliny. Kontrolę odbywały się w I kwartale 2024 roku na terenie całego kraju. Na 179 punktów sprzedaży detalicznej w ponad połowie wykryto wiele nieprawidłowości. Posypały się kary pieniężne. 

mięso wieprzowe
04.06.2024 12:15 GIS ostrzega Polaków. W mięsie wykryto groźną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o niezwykle groźnej bakterii, którą wykryto w partii suszonego mięsa wieprzowego. Mięso to jest sprowadzane z Chorwacji. Spożycie tego mięsa może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Produkt już jest wycofywany z obrotu na terenie kraju. 

jadalne robaki
16.04.2024 19:49 Owady jadalne zamiast mięsa. Czy Polacy się do tego przekonają?

Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.

plastry surowego mięsa z ziołami
22.11.2023 17:56 Europejski kraj chce zakazać sprzedaży mięsa z laboratorium

Niewykluczone, że pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże produkcji i sprzedaży żywności syntetycznej (tj. produkowanej w laboratoriach, tzw. żywności komórkowej) będą Włochy. Inicjatywa ta wynika z niedawnej deklaracji włoskiego ministra rolnictwa, Francesco Lollobrigidy.

kawałek wołowiny
31.10.2023 18:28 UE nie dogadała się z partnerem handlowym. Poszło o mięso

Pięcioletnie negocjacje handlowe między Unią Europejską a Australią zakończyły się impasem. Decyzja UE o nieotwieraniu rynku na australijskie mięso, w tym wołowinę i baraninę, spotkała się z dezaprobatą. Ostatnia runda rozmów w Japonii nie przyniosła satysfakcjonującego dla obu stron rezultatu.

naukowiec przy mikroskopie
11.10.2023 13:24 Izrael liderem? Proponuje alternatywę na rynku rolno-spożywczym

Prężnie rozwijający się Izrael staje się światowym liderem w transformacji systemu żywności. Kierując się dynamicznym rozwojem startupów, kraj ten dąży do rewolucji w sektorze alternatywnych białek, szczególnie mięsa hodowanego komórkowo. W ciągu minionej dekady izraelski Urząd ds. Innowacji przekazał na ten cel ok. 65 mln dolarów. 

surowe mięso
19.09.2023 18:46 Mięso tylko dla bogatych? W UE już niektórych nie stać

Związek Polskie Mięso alarmuje, że coraz więcej mieszkańców Unii Europejskiej zmaga się z trudnościami w utrzymaniu regularnego spożycia mięsa. Dane opublikowane przez Eurostat, na które powołuje się ZPM, pokazują, że w Polsce ponad 4% konsumentów ma ograniczony dostęp do mięsa. To jednak nie jest tylko problemem Polski, ale dotyczy także innych krajów Unii Europejskiej.

wołowina
09.09.2023 17:29 Klasyfikacja tusz wołowych w ubojniach. Wnioski z 545 kontroli

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła 545 kontroli w zakładach ubojowych w 2022 roku, skupiając się na klasyfikacji tusz wołowych zgodnie z wytycznymi EUROP. Celem tych kontroli było zapewnienie prawidłowej klasyfikacji tusz wołowych w ubojniach, przestrzeganie obowiązujących regulacji oraz wzmacnianie zaufania społecznego do systemu klasyfikacji. 

spotkanie w MRiRW
08.09.2023 19:42 Na ratunek producentom mięsa. Przyjęto strategię rozwoju sektora

8 września 2023 roku w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się  posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego Porozumienia Rolniczego. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli sektora mięsa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji branżowych. Głównym celem tego wydarzenia było przyjęcie nowej strategii o nazwie "Polska Wołowina 2030". Dokument ten ma kluczowe znaczenie dla rozwoju sektora mięsa wołowego i ma służyć zabezpieczeniu go w przypadku wyzwań gospodarczych i ekonomicznych.

Żeberka na talerzu
31.08.2023 08:00 Roślinne żeberka. Wielkie zaskoczenie w świecie alternatywnego mięsa

Roślinne żeberka z jadalnymi kośćmi mogą być dla wielu osób dużym zaskoczeniem, jednak słoweńska firma Juicy Marbles lubi wprawiać w zdumienie konsumentów. 

  • 1
  • 2