Jakie warzywa wysiewa się w marcu? Każdy ogrodnik powinien wiedzieć
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy pogoda sprzyja pierwszym pracom porządkowym i pierwszej produkcji rozsady warzyw. Zastanawiasz się, jakie warzywa można wsiać w marcu? Podpowiemy jakie warzywa można wsiać do tunelu foliowego, a jakie bezpośrednio od gruntu.
Jakie warzywa siać w marcu?
Marzec jest odpowiednim miesiącem na przygotowanie uprawy warzyw z rozsady. Jeżeli nie udało się nam zrobić tego w lutym, to w pierwszych dnia marca można przygotować rozsadę następujących warzyw:
- seler (korzeniowy i naciowy);
- por;
- warzywa kapustne;
- sałata;
- papryka.
W drugiej połowie marca można rozpocząć uprawę z rozsady warzyw psiankowatych:
- pomidory — wysiew od 15 marca - 5 kwietnia;
- bakłażan;
- kapusta pekińska;
- brokuł.
Wszystkie warzywa psiankowate są ciepłolubne, więc potrzebują stałych warunków w okresie kiełkowania nasion, wschodów oraz wzrostu rozsady. Można wsiać je do pojemników lub doniczek i ustawić w pobliżu kaloryfera.
Ile w Polsce zarabia sołtys? Znamy stawkiJakie warzywa w marcu wsiać do tunelu foliowego?
Wraz z początkiem marca, można przygotować wysiew pierwszych warzyw do tunelu foliowego. Uprzednio jednak dobrze jest przygotować teren pod wysiew. Ważne, by wyczyścić, przekopać i spulchnić teren. Takie działanie ma zapewnić obfity plon, ale by się tak zadziało, potrzeba jeszcze wzbogacić podłoże nawozem organicznym (typu kompost).
Które warzywa możemy wsiać już na początku marca do tunelu foliowego?
- rzodkiewkę;
- marchew;
- szpinak;
- por;
- sałatę masłową;
- koper.
Oczywiście należy zwracać uwagę na pogodę, zwłaszcza nocą. Wsiane warzywa dobrze jest przykryć agrowłókniną, by zabezpieczyć je przez nagłymi spadkami temperatury. W marcu możliwe są jeszcze przymrozki.
Wysiew marcowy wprost do gruntu
Kiedy temperatury nocami nie będą spadać poniżej 0°C, pod koniec marca można rozpocząć wysiewanie warzyw bezpośrednio do gruntu. Zanim się do tego zabierzemy, to jak w przypadku wysiewu do tunelu foliowego, podłoże najpierw należy odpowiednio przygotować.
Do gruntu pod koniec marca wysiewamy:
- bób;
- groch;
- wczesną marchew;
- pietruszkę korzeniową i naciową;
- rzodkiew;
- koper ogrodowy;
- jarmuż;
- pasternak;
- szpinak warzywny.
Oprócz tego, pod koniec marca wysadzamy do gruntu cebulę dymkę oraz ząbki czosnku jarego. Sadzimy także kępki szczypiorku.