RolnikInfo.pl

flickr.com, fot. Alpha

Międzynarodowy Dzień Kaszanki – kulinarne święto miłośników wieprzowego specjału

1 Maja 2023

Autor tekstu:

Magdalena Maffioli

Każdego roku 1 maja miłośnicy kaszanki mogą celebrować Międzynarodowy Dzień Kaszanki. To okazja, by dowiedzieć się nieco na temat historii i właściwości zdrowotnych tego charakterystycznego dla polskiej kuchni specjału oraz poznać sposób jego przyrządzenia.

Historia kaszanki w Polsce

Kaszanka to jeden z najstarszych i najbardziej tradycyjnych specjałów mięsnych w polskiej kuchni. Jej historia sięga XVII wieku, kiedy to ludność wiejska, chcąc wykorzystać całe mięso z zabitego zwierzęcia, opracowała sposób na jego wykorzystanie z dodatkiem kaszy.

Początkowo kaszanka była wytwarzana tylko na potrzeby domowe, jednak z czasem zaczęła pojawiać się na stołach szlachty i bogatszych mieszczan. W okresie międzywojennym stała się popularnym produktem na rynku, a produkcja kaszanki zaczęła nabierać charakteru przemysłowego.

Podczas II wojny światowej produkcja kaszanki uległa ograniczeniu, ale po zakończeniu wojny powróciła z nową siłą. Kaszanka zaczęła być produkowana w coraz większych ilościach i stała się jednym z najbardziej popularnych wyrobów mięsnych w Polsce.

Właściwości zdrowotne kaszanki

Kaszanka to produkt wysokobiałkowy, który zawiera w sobie mnóstwo składników odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem białka, witamin z grupy B, a także żelaza (z racji dużej zawartości krwi zwierzęcej) i cynku.

Ze względu na swoje składniki kaszanka pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapewnia organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Ponadto kaszanka pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a dzięki wspomnianemu wysokiemu poziomowi żelaza przeciwdziała niedokrwistości.

Sposób przyrządzania kaszanki

Geniusz kaszanki tkwi w prostocie jej przyrządzenia. Nie znaczy to jednak, że kaszanka jest łatwa w przygotowaniu: jej smak zależy od wielu czynników, w tym od dodanych przypraw i jakości mięsa. Do jej produkcji najczęściej używa się wieprzowego mięsa oraz kaszy gryczanej. Mięso i kaszę gotuje się, a następnie dodaje cebulę i przyprawy. Gotową masę wlewamy do jelita wieprzowego, które następnie wędzimy i suszymy.

Kaszanka jest doskonałym daniem na śniadanie, ale sprawdza się także jako dodatek do obiadu lub kolacji. Podawana na ciepło z dodatkiem smażonych cebulek i kiszonych ogórków stanowi ulubiony zestaw polskich kucharzy w renomowanych restauracjach.

W niektórych regionach Polski do kaszanki dodaje się także inne składniki, takie jak skwarki, suszone śliwki, jabłka czy suszone grzyby. W zależności od regionu smak kaszanki może się nieco różnić, ale zawsze pozostaje charakterystyczny, a jej przyjemna konsystencja i aromatyczny smak przyciągają amatorów tradycyjnych wyrobów mięsnych.

Tagi:

MięsoŻywność

Podobne artykuły

Wiadomości

Wysokość dopłat do paliwa. Jasna deklaracja szefa MRiRW
Czytaj więcej >

Wiadomości

Zmiany w kwestii dopłaty do nawozów. Minister rolnictwa zapowiedział
Czytaj więcej >

Wiadomości

Od 1.06. nowa granica dochodów dla zawieszenia emerytury lub renty w KRUS
Czytaj więcej >

Wiadomości

Mikrobiogazownie: zaproszenie na bezpłatne warsztaty dla rolników
Czytaj więcej >

Wiadomości

KRUS: 31.05 to ostatni dzień na złożenie ważnego oświadczenia
Czytaj więcej >

Wiadomości

Ostatni moment na złożenie wniosku. 812 tys. rolników poprosiło o wsparcie
Czytaj więcej >
Magdalena Maffioli

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Wiadomości

Finanse i Prawo

Magdalena Maffioli

Produkujesz jaja lub drób? Od 9.06 rusza nabór wniosków o dopłaty
Czytaj więcej >
Finanse i Prawo

Magdalena Maffioli

Wiemy, ilu producentów zboża złożyło wnioski o dotacje od 1.06
Czytaj więcej >
Wiadomości

Magdalena Maffioli

Tylko 21 dni na złożenie wniosku. Rusza nowa forma pomocy dla rolników
Czytaj więcej >
Wiadomości

Magdalena Maffioli

Pomoc dla rolników? KE przesądziła w trzech sprawach
Czytaj więcej >
Wiadomości

Magdalena Maffioli

Nieoficjalne: KE zdecydowała ws. importu zboża z Ukrainy
Czytaj więcej >
Wiadomości

Magdalena Maffioli

Dopłaty 2023: wiemy, ilu rolników zawnioskowało do 2 czerwca
Czytaj więcej >