Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Mięso z probówki. Pierwszy kraj UE zezwolił na degustację
Magdalena Maffioli
Magdalena Maffioli 11.07.2023 09:15

Mięso z probówki. Pierwszy kraj UE zezwolił na degustację

mięso
Iberion.pl

Pionierem w Unii Europejskiej, otwierając drogę do degustacji mięsa hodowanego komórkowo, staje się Holandia. Rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa komórkowego i sektorem HollandBIO, wprowadził tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tej nowej generacji żywności w kontrolowanych warunkach. 

Degustacje w kontrolowanych środowiskach

5 lipca 2023 r. ogłoszono, że wkrótce w Holandii możliwe będzie przeprowadzanie degustacji hodowanego komórkowo mięsa i owoców morza. Holenderski rząd, we współpracy z producentami mięsa hodowlanego i sektorem HollandBIO, opracował tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tych nowych produktów w kontrolowanych warunkach. To porozumienie czyni z Holandii pierwszy kraj w Unii Europejskiej, który pozwala na degustację żywności wyhodowanej bezpośrednio z komórek zwierzęcych jeszcze przed zatwierdzeniem jej w unijnym prawie.

Inwestycje w przyszłość rolnictwa komórkowego

Holenderski rząd zainwestował 60 milionów euro w budowę ekosystemu rolnictwa komórkowego, aby uczynić Holandię światowym centrum tej rozwijającej się technologii. Organizacja o nazwie Cellular Agriculture Netherlands, odpowiedzialna za wdrożenie planu Narodowego Funduszu Wzrostu, będzie nadzorować wprowadzenie kodeksu praktyk, w tym ocenę wniosków firm dotyczących przeprowadzania degustacji mięsa hodowlanego i owoców morza. 

Degustacje w kontrolowanych warunkach stanowią nie tylko możliwość zebrania cennych informacji zwrotnych na temat produktów, ale także sposobność edukacji kluczowych interesariuszy na temat roli, jaką rolnictwo komórkowe może odegrać w osiąganiu celów związanych z suwerennością żywnościową i zrównoważonym rozwojem.

Mięso komórkowe wkracza na światową scenę

Warto podkreślić, że mięso komórkowe już jest dostępne poza Europą. Sektor mięsa hodowanego w laboratorium, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem, odnotował kolejny przełomowy krok. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż kurczaka hodowanego w laboratorium, otwierając tym samym drzwi dla konsumentów, którzy będą mogli samodzielnie przekonać się o tym nowym sposobie produkcji. Pozwolenie na produkcję mięsa komórkowego otrzymały dwa startupy: Good Meat oraz Upside Foods.