GMO - ang. genetically modified organisms, żywność modyfikowana genetycznie.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa udoskonala swoje metody przeprowadzania urzędowych kontroli materiału siewnego i upraw pod kątem występowania modyfikacji genetycznych (GMO). Naukowcy do swoich szeregów werbują nowe bioroboty, które pomogą w wykonywaniu badań laboratoryjnych.
Członkowie Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Brukseli dyskutowali o aktualnej sytuacji na rynku rolnym. Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił priorytetową kwestię rozwiązania problemu z ukraińskimi produktami rolnymi.
Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia mającego na celu ułatwienie wprowadzenia nowych technik modyfikacji genetycznej do Europy. To ważna inicjatywa, która ma wspierać cele związane z zrównoważonym rozwojem i walką ze zmianami klimatycznymi. Propozycja ta budzi jednak kontrowersje i obawy wśród przeciwników, którzy widzą w niej zagrożenie dla tradycyjnego rolnictwa oraz dominację korporacji nad rolnikami i konsumentami.
KE zapowiedziała przedstawienie projektu zmiany przepisów w kwestii organizmów modyfikowanych genetycznie na 5 lipca 2023 roku. Wśród wielu środowisk budzi to jednak spore kontrowersje.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa kolejny rok z rzędu przeprowadziła kontrolę upraw pod kątem przestrzegania zakazu prowadzenia upraw GMO w Polsce. Jak podaje w najnowszym raporcie za rok 2022, nasz kraj jest całkowicie wolny od genetycznie zmodyfikowanych roślin.
Choć celem krytyków GMO jest zniechęcenie innych osób do spożywania produktów poddanych ingerencji inżynierii genetycznej, to - zgodnie z oceną większości naukowców - nie ma realnych podstaw, by sądzić, że rośliny modyfikowane genetycznie mają jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Pytania o GMOOrganizmy zmodyfikowane genetycznie (ang. GMO - genetically modified organisms) poddawane są działaniom inżynierii genetycznej, by zmieniać istniejące cechy lub uzyskiwać nowe. W przypadku roślin uprawnych naukowcy zazwyczaj dodają lub usuwają geny gatunków m.in. po to, by zwiększyć ich odporność na szkodniki, wirusy, bakterie i grzyby. Dzięki temu rolnicy nie muszą stosować tak dużej ilości chemicznych ośrodków roślin w celu utrzymania ich w dobrej kondycji. Dzięki zdobyczom inżynierii genetycznej rośliny ze zmienionym genomem mogą z większą łatwością funkcjonować np. w sytuacji suszy (które zdarzają się coraz częściej ze względu na negatywne procesy klimatyczne), co może przekładać się na mniejsze straty finansowe rolników. Pomimo tego, że ponad 271 organizacji naukowych z całego świata wyraziło opinię, że spożywanie genetycznie modyfikowanych płodów rolnych nie tworzy większego zagrożenia w porównaniu do ich niemodyfikowanych odpowiedników, istnieje wiele osób, które wyrażają głęboki niepokój w kwestii GMO i wskazują na potrzebę przeprowadzenia większej liczby badań w tym kierunku. Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo: [EMBED-5]Dobitnym przykładem sceptycyzmu w tym obszarze jest Międzynarodowy Dzień Opozycji przeciwko Organizmom Zmodyfikowanym Genetycznie przypadający na 8 kwietnia. Innym rodzajem działań wyrażających niepewność wobec genetycznie zmodyfikowanych organizmów jest ustawa obowiązująca w Polsce od 1 stycznia 2020 roku, polegająca na dobrowolnym oznaczaniu produktów spożywczych przez producentów wyrażeniami bez GMO lub wyprodukowane bez stosowania GMO.