Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Wyciek amoniaku w zakładzie mleczarskim. Cały obiekt pilnie ewakuowany
Marcelina Gancarz
Marcelina Gancarz 05.02.2025 11:45

Wyciek amoniaku w zakładzie mleczarskim. Cały obiekt pilnie ewakuowany

wyciek amoniaku w zakładzie mleczarskim
Fot. Vadym Terelyuk – Getty Images/Canva

Polski zakład mleczarski został sparaliżowany po tym jak zauważono wyciek amoniaku. Ze względu na potencjalne zagrożenie zarządzono pilną ewakuację całego zakładu. Interweniowała straż pożarna. 

Wyciek amoniaku w mleczarni

We wtorek 4 lutego w łódzkiej mleczarni doszło do wycieku amoniaku. Sytuacja była niebezpieczna z uwagi na fakt, że amoniak działa drażniąco na błony śluzowe i skórę, natomiast jego większe stężenie w powietrzu może wywołać nawet porażenie ośrodkowego układu nerwowego. Amoniak w zakładach mleczarskich jest najczęściej wykorzystywany w instalacjach chłodniczych. 

amoniak jest wykorzystywany w urządzeniach chłodniczych.jpg
amoniak jest wykorzystywany w urządzeniach chłodniczych, fot. SlavkoSereda –  Getty Images/Canva

Na miejsce została wezwana straż pożarna oraz jednostka chemiczna, a wszyscy pracownicy musieli opuścić budynek i przeczekać akcję ratunkową w podstawionym autobusie. W tym czasie praca zakładu została wstrzymana. 

Ucierpiało ok. 10 tys. rolników. KRUS opublikował przerażające dane Gospodarstwa czekają dodatkowe kontrole. Jest pilny apel do hodowców bydła

Zagrożenie w łódzkiej mleczarni

Do zdarzenia doszło około godziny 16:30 w zakładach mleczarskich przy ulicy Omłotowej w na łódzkim Polesiu. Wyciek nastąpił podczas przeprowadzania prac konserwacyjnych, polegających na przepinaniu zbiorników z amoniakiem.

Po tym jak zauważono wyciek, praca mleczarni została wstrzymana, a na miejscu pojawiło się 10 zastępów straży pożarnej oraz jedna jednostka chemiczna. Z budynku ewakuowano 34 osoby, gdyż istniało ryzyko zatrucia. Prace ratunkowe w takich przypadkach polegają na uruchomieniu wentylacji awaryjnej, odcięciu dopływu amoniaku do tej części instalacji, z której nastąpił wyciek oraz neutralizacji powstałej pary przy użyciu mgły wodnej lub preparatów chemicznych. 

Niestety takie zdarzenia nie należą do rzadkości w branży spożywczej. Strażacy w ciągu roku wielokrotnie są wzywani do podobnych przypadków. 

Problem polskich mleczarni

Sytuacja została opanowana około godziny 18:00. Z najnowszych ustaleń wynika, że nikt nie ucierpiał na skutek wycieku. Wszystko dzięki sprawnie zorganizowanej akcji ratunkowej. 

Łódzki zakład mleczarski nie jest jedynym, któremu przydarzył się incydent z amoniakiem. Tym razem obyło się bez poszkodowanych, jednak do podobnych wypadków dochodzi nawet kilka razy w roku. Awarie związane z niekontrolowanym uwolnieniem amoniaku wykorzystywanego w instalacjach chłodniczych są zagrożeniem dla pracowników oraz najbliższego środowiska. Z tego powodu, miejsca, które wykorzystują takie systemy, muszą spełniać dodatkowe wymagania dotyczące bhp, co zarządziło Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.