MRiRW i ptasia grypa: “Nie ma żadnego zagrożenia”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) zorganizowało 5 lipca 2023 r. specjalną konferencję prasową poświęconą zakażeniom kotów wirusem H5N1. W trakcie spotkania eksperci stanowczo zapewnili, że nie ma żadnego zagrożenia związanego z obecnością wirusa grypy ptaków w mięsie drobiowym.
Sprzeczne informacje w artykule
Podczas konferencji wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra stanowczo odrzucił informacje zawarte w artykule prasowym “Gazety Wyborczej” dotyczącym obecności wirusa grypy ptaków w surowym mięsie drobiowym. Wskazał, że żadne badania nie potwierdzają tych informacji.
– Nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Polski drób jest bezpieczny – wskazał wiceminister Ciecióra.
Oświadczenie profesora cytowanego w artykule “Gazety Wyborczej”
Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, którego badania były cytowane w artykule, przesłał oświadczenie do Ministerstwa Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, które zostało zaprezentowane podczas konferencji prasowej. Profesor jasno podkreślił, że wyniki przeprowadzonych badań nie potwierdzają, że koty zakażają się wirusem grypy ptaków H5N1 poprzez skażone mięso drobiowe.
Główny lekarz weterynarii, Paweł Niemczuk, podkreślił, że mięso trafiające do obrotu musi być zdrowe. Przypomniał również, że mięso jest badane zarówno przed, jak i po uboju. Zaznaczono, że nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów, a polski drób jest bezpieczny do spożycia.
Apel o odpowiedzialność mediów
Obecny na konferencji prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński, zaapelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Podkreślił, że polski sektor drobiarski zajmuje pierwszą pozycję w Europie i czwartą na świecie.
– To jest efekt ciężkiej pracy całego sektora i nie można tego zmarnować – zaapelował prezes.