Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Ceny > Kaufland rozpieszcza grzybiarzy. Akcesoria do przetworów sprzedają za bezcen, promocja tylko do jutra
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 15.07.2025 11:11

Kaufland rozpieszcza grzybiarzy. Akcesoria do przetworów sprzedają za bezcen, promocja tylko do jutra

Kaufland, grzyby
Fot. Arkadiusz Ziolek/East News, jirkaejc, Getty Images/Canva

W Kauflandzie pojawiły się akcesoria przydatne dla wszystkich miłośników robienia własnych, domowych przetworów. Szczególnym powodzeniem w kuchni cieszą się marynowane grzyby, a lipiec to najlepszy moment, aby zabrać się za własną produkcję takich pyszności. Warto się pospieszyć, oferta obowiązuje tylko do jutra!

Kaufland z hukiem otwiera sezon na przetwory

W lipcu nadchodzi doskonały moment, kiedy możemy przygotować własne przetwory i zamknąć w słoikach na dłużej owoce naszej ciężkiej pracy w ogrodzie. Nasz poświęcony czas odczuwa się w doskonałym smaku zawekowanych starannie warzyw i owoców. Z tej okazji Kaufland przygotował dedykowane promocje, podczas których możemy kupić wszelkie niezbędne przybory, aby przygotować przepyszne, naturalne dodatki na stół.

Marynowane grzyby
Fot. Sergii Baibak, Getty Images/Canva

W ofercie znalazły się zarówno słoiki o różnorodnych rozmiarach, jak i również niezbędne przyprawy, dodatki i inne gadżety, które ułatwiają przygotowywanie domowych przetworów. Na co warto zwrócić szczególną uwagę?

Gorąca oferta na akcesoria do przetworów

Jeśli nie posiadamy własnych warzyw, to do przetworów idealnie nadadzą się polskie ogórki gruntowe — już teraz dostępne w Kauflandzie w cenie 3,99 zł/kg (z kartą Kaufland Card). Morele zostały przecenione o 40 proc. do 5,99 zł/kg, a porzeczki dostaniemy już za 7,99 zł. Rabarbar kosztuje 12,99 zł, a zielona papryka za 5,79 zł.

Na półce z opakowaniami i słoikami znajdziemy m.in. komplety po 6 sztuk (np. z zakrętkami ozdobnymi lub złotymi) za 14,99 zł, oraz nieco większe słoiki z zakrętką o pojemnościach 1,7 l (6,99 zł) i 5 l (17,99 zł). Kaufland oferuje również słoiki marki Florina z etykietami przeznaczonymi do poszczególnych przetworów, np. do ogórków — gotowe do kiszenia za 12,99 zł (poj. 3 l) lub 14,99 zł (poj. 4 l).

Warto też skorzystać z promocji 1+1 gratis na aromatyczne przyprawy do przetworów marki Prymat (do ogórków konserwowych i kiszonych) i na produkty żelujące, niezbędne podczas robienia własnych dżemów, konfitur i galaretek: dżemiksy, konfiturexy, pektyny i żelfixy — produkty można dowolnie miksować.

kaufland promocje.jpg
Fot. leaflets.kaufland.com
kaufland promocje.jpg
Fot. leaflets.kaufland.com
kaufland promocje.jpg
Fot. leaflets.kaufland.com

Przy okazji promocji warto przypomnieć sobie najważniejsze wskazówki dotyczące preparowania przetworów. Jest kilka sztuczek, aby zawsze wychodziły idealnie pyszne i soczyste!

Zobacz też: Fałszował etykiety owoców, klienci nie byli niczego świadomi. Mężczyzna zapłaci 50 tys. euro grzywny

Najważniejsze wskazówki dotyczące przetworów

Podczas przygotowywania przetworów warto korzystać ze sprawdzonych przepisów, aby nie narazić się na zmarnowanie owoców, czy warzyw. Liczy się również jakość produktów, które chcemy zamknąć w słoikach — muszą być jędrne, świeże, bez oznak zepsucia. Należy je wcześniej dokładnie umyć i osuszyć, po myciu nie przechowujemy ich za długo, aby nie spleśniały.

Do smażenia dżemów i konfitur wystarczy szeroki rondel lub garnek z grubym dnem. Duża średnica pomoże szybciej odparować wodę z owoców. Nada się do tego również patelnia z grubym dnem. Pasteryzację napełnionych przetworami słoików również można wykonać w każdym garnku o dużej średnicy. Jeśli nie zdążymy kupić słoików na promocji, można poszukać w domu takich, w których wcześniej były inne produkty, np. oliwki — wyparzamy je przez 10-15 minut w piekarniku, w temperaturze 120–150 st. C. Nakrętki osobno zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i osuszamy.

Warto pamiętać, że konfitury, w których zawartość cukru przekracza 50 proc., nie wymagają pasteryzowania, ponieważ nie rozwiną się w nich bakterie. Aby proces pasteryzacji przebiegł prawidłowo, napełniamy słoiki, pozostawiając 1,5 cm do górnej krawędzi. Dokładnie wycieramy brzegi i zamykamy pokrywkami. 

Jak najłatwiej poradzić sobie z pasteryzacją? Dno garnka wykładamy gazetami lub ściereczką i ustawiamy naczynia tak, żeby się nie stykały ze sobą. Do garnka lejemy zimną lub ciepłą wodę i podgrzewamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, pozostawiamy słoiki w wodzie o temperaturze bliskiej wrzeniu na 20 minut (małe) i 25 minut (duże). Wyjmujemy, dobrze dokręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.