W polskich lasach coraz częściej pojawiają się grzyby, które zostały uznane przez badaczy za gatunek wymarły w kraju. Ich wyjątkowe walory smakowe i ciekawy, niemal cynamonowy aromat cieszy się ogromnym uznaniem za granicą. Ich występowanie wciąż jest rzadkie, dlatego ceny, jakie osiągają, są zawrotne.
Chociaż sezon na grzybobranie kojarzy się głównie z jesienią, doświadczeni grzybiarze wiedzą, że przy sprzyjających warunkach grzyby z powodzeniem mogą wyrosnąć również wiosną. Pogoda, a w szczególności obfite opady, zdecydowanie sprzyjają pojawianiu się jednemu z najbardziej uwielbianych gatunków w lasach — ten smakołyk znajdziemy w leśnych zakamarkach już teraz.
Świadomi miłośnicy grzybów wiedzą, że za niektóre smakowite okazy można otrzymać niemałe pieniądze. Większość z niecierpliwością poszukują ich w leśnych zakamarkach — okazuje się, że nawet najbardziej kosztowne gatunki da się wyhodować w przestrzeni przydomowego ogródka, czy działki. Warto spróbować swojego szczęścia!
Wygląda dziwnie, często jest mylony z trującymi grzybami i przez to zostaje w lesie. A szkoda – nie tylko jest jadalny, ale i bardzo smaczny. Chodzi o purchawkę chropowatą, na którą niektórzy wciąż patrzą niepewnością. Czy pora spojrzeć na niego inaczej?
Wbrew powszechnie panującej opinii, sezon na grzyby nie przypada wyłącznie jesienią — jeśli warunki pogodowe sprzyjają, a opady są bardziej obfite, możemy liczyć na obfite zbiory już w maju. Podczas grzybobrania wielu, szczególnie początkujących zbieraczy powiela błędy, których skutki mogą być bardzo przykre. O czym musimy pamiętać, aby nie zaszkodzić naturze i sobie?
Lasy przyciągają pierwszych grzybiarzy, jednak nie wszyscy wracają z pełnymi koszami – wielu wychodzi z lasu zaledwie z garstką zdobyczy lub zupełnie z pustymi rękami. Co mówią ci, którzy znają temat od podszewki? Sprawdzamy, czy majowe wyprawy do lasu mają dziś sens, czy lepiej jeszcze wstrzymać się z pakowaniem wiklinowego koszyka.
Chociaż szczyt sezonu grzybiarskiego kojarzymy głównie z późnym latem i mokrą jesienią, na zbiory z powodzeniem można wybrać się także w maju. Pojawia się coraz więcej doniesień od doświadczonych grzybiarzy, którzy zdradzają, w jakich regionach kraju można aktualnie znaleźć najwięcej dorodnych okazów.
Mimo że przedłużająca się susza może ostudzić zapał do leśnych wędrówek, doświadczeni zbieracze grzybów wiedzą, że nie należy rezygnować z poszukiwań – w majówkę warto zabrać ze sobą koszyk, bo nawet jeśli grzybów jest mniej niż w szczycie sezonu, trafne oko i odrobina szczęścia mogą zaowocować udanym zbiorem. Na jakie gatunki warto zwrócić uwagę podczas majowych spacerów po lesie?
Zadziwiające zjawisko pojawiło się ostatnimi czasy w polskich lasach. Poszukiwacze grzybów wpadli na niecodzienny pomysł. Obok grzybów zostawiają karteczki z napisem "Nie zbierać, rezerwacja". Konkurencja w lasach jest tak ogromna, że grzybiarze masowo rezerwują sobie grzyby. Czy taki precedens należy brać na poważnie? Lasy Państwowe rozwiewają wątpliwości.
To zdarzenie miało miejsce w niedzielę po południu, w Nadleśnictwie Jarosław w woj. podkarpackim. Wysyp grzybów sprawił, że w lasach zaroiło się od grzybiarzy i aut, które zostawiają przy drodze. Kilka z nich zablokowało dojazd karetce pogotowia, która została wezwana do poszkodowanej kobiety. Lasy Państwowe wydały pilny komunikat, to sprawa najwyższej rangi.
W lasach powoli rozpoczyna się wysyp grzybów. Choć do rozpoczęcia sezonu zostały prawie dwa tygodnie, to w sieci już od dawna pojawiają się zdjęcia z tegorocznego grzybobrania. Chętnych na zbieranie grzybów jest wielu, jednak nie każdy pamięta, że nieprzestrzeganie przepisów w trakcie leśnych wędrówek, może słono kosztować. Na co należy uważać? Mało kiedy o tym pamiętamy.
Spacerując po lesie w poszukiwaniu grzybów, nierzadko można się zamyślić i zgubić orientację w terenie. Najprawdopodobniej tak też było z 43-letnim mężczyzną, którego zaniepokojona długą nieobecnością rodzina zgłosiła zaginięcie.
W ostatnim czasie w polskich lasach zadomowił się nowy gatunek grzyba. Złotak wysmukły, złotoborowik czy też borowik amerykański — właśnie pod tymi kilkoma nazwami kryje się kolejny gatunek zaliczany do rodziny borowikowatych. Czym się charakteryzuje? Czy nadaje się do spożycia? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w naszym artykule.
Z pewnością nie będzie przesadą określenie grzybobrania mianem sportu narodowego Polaków. Jak się do niego odpowiednio przygotować? O czym należy pamiętać podczas pobytu w lesie? Jakie są najczęściej powtarzane mity na temat grzybów? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą Państwo w naszym artykule.
Z pokolenia na pokolenie koszyk polskiego grzybiarza będzie ulegał zmianie. Czego możemy się spodziewać? Co wpływa na obecność grzybów w lesie? Wyjaśniamy.
Grzybobranie to jedna z tradycji Polaków, łącząca spędzanie wolnego czasu na łonie natury i zbieranie smacznych grzybów. Podczas leśnych spacerów powinniśmy jednak pamiętać o kilku regułach, które uchronią nas od wysokich mandatów.