RolnikInfo.pl
unia europejska

unsplash.com / fot. Christian Lue

Od 30.08 UE wprowadza nowe limity dla ilości kadmu i ołowiu w żywności

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

Od 30 i 31 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wprowadza nowe limity dla zawartości kadmu i ołowiu w żywności. W praktyce oznacza to obniżenie dopuszczalnej ilości związków rakotwórczych w produktach spożywczych.

Działanie to jest skorelowane z unijną polityką promowania i zwiększania dostępności zdrowej żywności w krajach Europy.

Unia Europejska wprowadza nowe limity dla kadmu i ołowiu w żywności

Zmiana unijnych przepisów jest z pewnością dobrą informacją dla milionów Europejczyków: od 30 sierpnia zmniejszona zostaje dopuszczalna ilość ołowiu, a od 31 sierpnia ilość kadmu w pożywieniu sprzedawanym w sklepach spożywczych.

Wymienione substancje mogą przyczynić się do powstawania poważnych schorzeń, a surowsze restrykcje nakładane na producentów żywności mają szansę wspomóc walkę z rakiem w Europie.

Celem zarządzenia Unii Europejskiej jest nie tylko walka z powszechnymi chorobami, lecz również popularyzowanie dostępności zdrowej żywności.

maszyna rolnicza

Zanieczyszczanie dróg przez rolników. Kary mogą być bardzo dotkliwe

CZYTAJ DALEJ

W wyniku zmian prawnych ilość szkodliwych substancji zmaleje m.in. w żywności dla niemowląt i małych dzieci, przyprawach, soli i produktach na bazie grzybów.

Część podmiotów produkujących żywność będzie zobowiązana do wprowadzenia zmian już od 30 i 31 sierpnia 2021 roku; niektóre będzie obowiązywał pewien okres przejściowy.

Związki rakotwórcze w żywności

Choć żywność powinna być źródłem zdrowia, to we współczesnym świecie ideał ten nie zawsze realizuje się w praktyce codziennego życia.

Ołów jest pierwiastkiem powszechnie występującym w przyprawach, soli, a nawet gotowej żywności dla niemowląt.

Jego nadmiarowe spożycie doprowadza u najmłodszych do neurotoksyczności rozwojowej, a u dorosłych - do nefrotoksyczności i chorób sercowo-naczyniowych.

Kadm jest z kolei metalem ciężkim, który znaleźć można w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, mięsie i ziemniakach.

Obecność kadmu w organizmie może doprowadzić do chorób takich jak nowotwory piersi, płuc, pęcherza moczowego i endometrium.

Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:

  • Nocny pożar w gospodarstwie. Płomienie strawiły dobytek rolników

  • 62-latek pracował na polu. Został przygnieciony przez ciągnik

  • Rolnicy kupili wadliwy ciągnik za 300 tys. złotych. Firma uchyla się od odpowiedzialności

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: agronews.com.pl

Magdalena WięckowskaAutor

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

kołodziejczak agrounia

Wiadomości

Kołodziejczak zajął stanowisko w sprawie wniosku PSL. Nie kryje dezaprobaty

Czytaj więcej >
grzyby

Wiadomości

Wykręcać czy odcinać? Wybitny specjalista dementuje popularne mity o grzybach

Czytaj więcej >
kontrole

Wiadomości

Wzmożona liczba kontroli w gospodarstwach. Wszystko przez skargi i donosy na rolników

Czytaj więcej >
ustawa

Wiadomości

Rekompensaty ws. stanu wyjątkowego. Rząd podjął decyzję

Czytaj więcej >
piątka dla zwierząt

Wiadomości

Sylwia Spurek zaproponowała nową "piątkę dla zwierząt". Burza komentarzy w sieci

Czytaj więcej >
sejm

Wiadomości

17.09 Sejm zajmie się nową ustawą. Rolnicy będą lepiej chronieni w handlu żywnością

Czytaj więcej >