Od 30.08 UE wprowadza nowe limity dla ilości kadmu i ołowiu w żywności
Od 30 i 31 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wprowadza nowe limity dla zawartości kadmu i ołowiu w żywności. W praktyce oznacza to obniżenie dopuszczalnej ilości związków rakotwórczych w produktach spożywczych.
Działanie to jest skorelowane z unijną polityką promowania i zwiększania dostępności zdrowej żywności w krajach Europy.
Unia Europejska wprowadza nowe limity dla kadmu i ołowiu w żywności
Zmiana unijnych przepisów jest z pewnością dobrą informacją dla milionów Europejczyków: od 30 sierpnia zmniejszona zostaje dopuszczalna ilość ołowiu, a od 31 sierpnia ilość kadmu w pożywieniu sprzedawanym w sklepach spożywczych.
Wymienione substancje mogą przyczynić się do powstawania poważnych schorzeń, a surowsze restrykcje nakładane na producentów żywności mają szansę wspomóc walkę z rakiem w Europie.
Celem zarządzenia Unii Europejskiej jest nie tylko walka z powszechnymi chorobami, lecz również popularyzowanie dostępności zdrowej żywności.
W wyniku zmian prawnych ilość szkodliwych substancji zmaleje m.in. w żywności dla niemowląt i małych dzieci, przyprawach, soli i produktach na bazie grzybów.
Część podmiotów produkujących żywność będzie zobowiązana do wprowadzenia zmian już od 30 i 31 sierpnia 2021 roku; niektóre będzie obowiązywał pewien okres przejściowy.
Związki rakotwórcze w żywności
Choć żywność powinna być źródłem zdrowia, to we współczesnym świecie ideał ten nie zawsze realizuje się w praktyce codziennego życia.
Ołów jest pierwiastkiem powszechnie występującym w przyprawach, soli, a nawet gotowej żywności dla niemowląt.
Jego nadmiarowe spożycie doprowadza u najmłodszych do neurotoksyczności rozwojowej, a u dorosłych - do nefrotoksyczności i chorób sercowo-naczyniowych.
Kadm jest z kolei metalem ciężkim, który znaleźć można w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, mięsie i ziemniakach.
Obecność kadmu w organizmie może doprowadzić do chorób takich jak nowotwory piersi, płuc, pęcherza moczowego i endometrium.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
Nocny pożar w gospodarstwie. Płomienie strawiły dobytek rolników
62-latek pracował na polu. Został przygnieciony przez ciągnik
Rolnicy kupili wadliwy ciągnik za 300 tys. złotych. Firma uchyla się od odpowiedzialności
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]
Źródło: agronews.com.pl