Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Od 30.08 UE wprowadza nowe limity dla ilości kadmu i ołowiu w żywności
Magdalena Więckowska
Magdalena Więckowska 19.03.2022 02:42

Od 30.08 UE wprowadza nowe limity dla ilości kadmu i ołowiu w żywności

unia europejska
unsplash.com / fot. Christian Lue

Od 30 i 31 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wprowadza nowe limity dla zawartości kadmu i ołowiu w żywności. W praktyce oznacza to obniżenie dopuszczalnej ilości związków rakotwórczych w produktach spożywczych.

Działanie to jest skorelowane z unijną polityką promowania i zwiększania dostępności zdrowej żywności w krajach Europy.

Unia Europejska wprowadza nowe limity dla kadmu i ołowiu w żywności

Zmiana unijnych przepisów jest z pewnością dobrą informacją dla milionów Europejczyków: od 30 sierpnia zmniejszona zostaje dopuszczalna ilość ołowiu, a od 31 sierpnia ilość kadmu w pożywieniu sprzedawanym w sklepach spożywczych.

Wymienione substancje mogą przyczynić się do powstawania poważnych schorzeń, a surowsze restrykcje nakładane na producentów żywności mają szansę wspomóc walkę z rakiem w Europie.

Celem zarządzenia Unii Europejskiej jest nie tylko walka z powszechnymi chorobami, lecz również popularyzowanie dostępności zdrowej żywności.

W wyniku zmian prawnych ilość szkodliwych substancji zmaleje m.in. w żywności dla niemowląt i małych dzieci, przyprawach, soli i produktach na bazie grzybów.

Część podmiotów produkujących żywność będzie zobowiązana do wprowadzenia zmian już od 30 i 31 sierpnia 2021 roku; niektóre będzie obowiązywał pewien okres przejściowy.

Związki rakotwórcze w żywności

Choć żywność powinna być źródłem zdrowia, to we współczesnym świecie ideał ten nie zawsze realizuje się w praktyce codziennego życia.

Ołów jest pierwiastkiem powszechnie występującym w przyprawach, soli, a nawet gotowej żywności dla niemowląt.

Jego nadmiarowe spożycie doprowadza u najmłodszych do neurotoksyczności rozwojowej, a u dorosłych - do nefrotoksyczności i chorób sercowo-naczyniowych.

Kadm jest z kolei metalem ciężkim, który znaleźć można w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, mięsie i ziemniakach.

Obecność kadmu w organizmie może doprowadzić do chorób takich jak nowotwory piersi, płuc, pęcherza moczowego i endometrium.

Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]

Źródło: agronews.com.pl