"Płynne złoto" pod pomidory i ogórki. Plony będą obfite. Zabraknie ci koszy, by je pomieścić

Sezon na uprawę warzyw trwa w najlepsze. Zamiast kupować je w marketach, wielu Polaków decyduje się zasadzić je w swoich własnych ogródkach. Mało doświadczone osoby mogą jednak nie do końca zdawać sobie sprawę jak obchodzić się np. z pomidorami czy ogórkami. Aby plony były obfite a, a warzywa smaczne, warto podlewać je specjalnie przygotowaną mieszkanką o kapitalnych, a przede wszystkim zdrowych właściwościach.
Kiedy najlepiej siać pomidory i ogórki?
Wysiew nasion pomidorów najlepiej powinno odbywać się w marcu, po to, aby rośliny miały czas dojrzeć przed posadzeniem ich w gruncie. Za ten drugi etap warto wziąć się w połowie maja. W przypadku ogórków sprawa wygląda nieco podobnie.
Siew bezpośredni zwykle ma miejsce mniej więcej w połowie maja i trwa do połowy czerwca. Z kolei rozsadka do doniczek zazwyczaj odbywa się w drugiej połowie kwietnia lub na początku maja. Zarówno pomidory, jak i ogórki są warzywami ciepłolubnymi. Jeżeli prognoza pogody wskazuje na chłodne wieczory, a nawet przymrozki, wówczas należy wstrzymać się z ich uprawą.


Jak przygotować rozsadę pomidorów i ogórków?
Tego rodzaju warzywa może uprawiać każdy, pod warunkiem że zapewnimy im odpowiedni warunki. W przypadku rozsadki sadzonki można umieścić w skrzynkach, ale i w niewielkich rozmiarów doniczkach. Ważne, by zadbać o dobre podłoże. Można kupić w sklepie ogrodniczym, ale też przygotować samemu. W jaki sposób?
To mieszkanka torfu z piaskiem w stosunku 1:1. Nasionka należy przykryć dosyć cienką warstwą ziemi i delikatnie je zraszać. Pojemniki ustawiamy w ciepłym miejscu z dostępem do światła. Jeżeli zdecydujemy się umieścić je przy oknie, wówczas musimy pamiętać, że uchylone okno może mieć na nie niekorzystny wpływ.
Domowe ogórki i pomidory. Ten sposób jest niezawodny, przyniesie obfite plony warzyw
Aby cieszyć się obfitymi plonami, warto skorzystać z różnych sposobów, które jedynie pomogą wzrosnąć pomidorom i ogórkom. W sklepach ogrodniczych sprzedawcy mogą zaoferować najprzeróżniejsze produkty, które niejednokrotnie cechuje wysoka zawartość środków chemicznych. Co zatem sprawdzi się najlepiej? To powinni wziąć pod uwagę szczególnie ci ogrodnicy, którym zależy na naturalnych składnikach pozbawionych sztucznych ulepszaczy.
Wszystko, co całkowicie naturalne, z reguły jest bardzo proste w przygotowaniu. I tak też jest w tym przypadku. Mowa oczywiście o gnojówkach roślinnych. Wciąż nie wszyscy wiedzą o ich dobroczynnych właściwościach, a jest ich wiele. Stanowią doskonałą alternatywę dla drogich i szkodliwych nawozów chemicznych, są bezpieczne dla roślin i poddają się naturalnym procesom fermentacji.
Jak i z czego zrobić gnojówkę roślinną? To bardzo proste. Możemy np. wykorzystać pokrzywę, skrzyp, wrotycz, orlicę pospolitą czy czosnek. Oprócz tego dobrze sprawdzi się też żywokost czy mniszek lekarski.
Aby samodzielnie przygotować “płynne złoto” pod pomidory czy ogórki, należy zebrać młode liście i łodygi wskazanych wyżej roślin, a następnie umieścić je w plastikowym wiadrze, po czym nalać deszczówki (10 l). Po kilku dniach mamy gotowy oprysk. Na nieco dłużej należy odstawić wywar np. z wrotycza pospolitego - eksperci rekomendują 2 tygodnie.




































