Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Ma niezwykłe właściwości zdrowotne i możesz uprawiać go w ogródku. W ten sposób wykorzystasz jego potencjał
Julia Bogucka
Julia Bogucka 30.04.2025 18:46

Ma niezwykłe właściwości zdrowotne i możesz uprawiać go w ogródku. W ten sposób wykorzystasz jego potencjał

ogród, kwiaty i warzywa
Fot. cjmckendry/Getty Images/CanvaPro

W przydomowych ogródkach uprawiamy to, co lubimy jeść, ale również bomby witaminowe, które poprawią naszą odporność. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to warzywo jest bardzo łatwe w utrzymaniu, a dodatkowo ma świetne działanie prozdrowotne. Wykorzystasz je nie tylko w deserach i kompotach.

Rośliny z potencjałem prozdrowotnym

W czasach, gdy coraz większą wagę przykładamy do zdrowego stylu życia, własny ogródek — również w wersji balkonowej — staje się prawdziwym skarbem. To nie tylko sposób na świeże produkty, ale także na naturalne wsparcie organizmu. Społeczeństwo jest coraz bardziej świadomie w kwestii, które rośliny mają największy potencjał prozdrowotny i są stosunkowo łatwe w uprawie.

Własnoręcznie wyhodowane owoce to nie tylko smak, którego nie da się porównać z produktem ze sklepowej półki, ale także prawdziwa bomba zdrowotna. Tu warto wymienić między innymi maliny, uwielbiane truskawki oraz borówki amerykańskie. Wśród warzyw prym wiodą jarmuż i buraki, zaś z ziół warto wybrać miętę, bazylię i szałwię.

buraki.jpg
Fot. foodandwinephotography/Getty Images/CanvaPro

Co ciekawe, wiele roślin prozdrowotnych nie tylko wspiera nasze zdrowie, ale również wzajemnie się chroni. Mięta odstrasza mrówki i komary, a bazylia posadzona obok pomidorów poprawia ich smak i chroni przed szkodnikami.

Własna uprawa to sposób na świeże, ekologiczne produkty, ale też na budowanie lepszych nawyków żywieniowych i większą świadomość tego, co trafia na nasz talerz.

Górnicy
Zarabiają więcej niż programiści. I wciąż im mało
Tak ochronisz drzewka owocowe przed robakami. Szkodniki nie będą miały szans Surfinie wystrzelą jak szalone. Musisz tylko wystrzegać się tych błędów

W ten sposób zadbasz o swoje zdrowie

W ostatnich latach obserwujemy rosnącą popularność suplementów diety. W aptekach i sklepach internetowych roi się od preparatów "na odporność", "na piękne włosy" czy "na lepszy sen". Jednak czy rzeczywiście potrzebujemy ich w takiej ilości? Coraz więcej ekspertów przypomina, że podstawą dobrego zdrowia powinna być przede wszystkim zbilansowana dieta, a suplementy — jeśli już — mogą być jedynie uzupełnieniem, a nie podstawą dbania o organizm.

Prawidłowo skomponowane posiłki dostarczają niezbędnych składników odżywczych – witamin, minerałów czy błonnika, w formie, którą organizm najlepiej przyswaja. Owoce, warzywa czy zioła, wraz z innymi produktami, tworzą fundament odporności, energii i prawidłowej pracy wszystkich układów w organizmie.

zioła.jpg
Fot. shironagasukujira/Getty Images/CanvaPro

Regularne spożywanie naturalnych, nieprzetworzonych produktów może:

  • wzmacniać układ odpornościowy,
  • poprawiać kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • wspierać pracę mózgu i serca,
  • zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych (np. cukrzycy typu 2, nadciśnienia, chorób nowotworowych),
  • regulować metabolizm i utrzymywać zdrową masę ciała.

To właśnie dlatego warto zastanowić się nad uzupełnianiem swojej diety o prawdziwe owoce i warzywa, które dostarczą nam potrzebnych składników, zamiast spożywać duże ilości suplementów. W tym pomoże nam uprawa i spożycie tego wyjątkowego warzywa, które nie tylko przyda się w licznych deserach, ale także wyraźnie wpłynie na nasze zdrowie.

Zobacz: Odstraszy szerszenie, gdzie pieprz rośnie. Wystarczy, że wrzucisz do doniczki i podpalisz

Nie tylko składnik deserów, ale też bomba witamin

Jego kwaskowaty smak sprawia, że świetnie sprawdza się w ciastach, kompotach i konfiturach. Jadalne są wyłącznie ogonki liściowe — liście zawierają toksyczne szczawiany i nie nadają się do spożycia.

Rabarbar dostarcza witamin C, K i z grupy B oraz potasu, wapnia i magnezu. Jest niskokaloryczny (ok. 21 kcal/100 g) i bogaty w błonnik, który wspiera trawienie. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, ale osoby z tendencją do kamicy nerkowej powinny ograniczyć jego spożycie ze względu na szczawiany.

Sadzenie najlepiej przeprowadzić wczesną wiosną lub jesienią, wykorzystując kłącza z pąkami. Rośliny należy umieszczać co 80–100 cm w żyznej, wilgotnej glebie (pH 6,0–6,8), wzbogaconej kompostem lub obornikiem. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste i osłonięte od wiatru. Rabarbar lubi wilgoć, ale nie toleruje zastoju wody. Regularnie warto podlewać młode rośliny, a starsze są bardziej odporne na suszę. Nawożenie powinno się rozpocząć już przy sadzeniu — później stosować można nawozy organiczne wiosną, a po zbiorach — potasowo-fosforowe. Dobrze działa też gnojówka z pokrzywy, ale nawożenie zakończ w lipcu.

rabarbar.jpg
Fot. veger/Getty Images/CanvaPro

Pierwsze zbiory możliwe są od drugiego roku uprawy, a dokładniej od kwietnia do czerwca. Ogonki wykręcaj u nasady, gdy osiągną 20–30 cm. Po lipcu daj roślinie czas na regenerację.

Rabarbar rozmnaża się przez podział kłączy wiosną lub jesienią. Każdy fragment powinien mieć 1–2 pąki. Warto zwracać uwagę na choroby jak rdza i szara pleśń — z tego powodu należy usuwać porażone liście i dbać o przewiewność stanowiska. Ze szkodników najczęściej pojawiają się ślimaki i mszyce – pomogą pułapki i naturalne opryski.