Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Biznes > UE nie będzie promować mięsa? MRiRW dało rolnikom obietnicę
Magdalena Więckowska
Magdalena Więckowska 19.03.2022 02:37

UE nie będzie promować mięsa? MRiRW dało rolnikom obietnicę

mięso
unsplash.com / fot. Jez Timms

Choć takie działania pozostają na razie jedynie w sferze otwartych dyskusji, to MRiRW zapowiedziało, że będzie walczyć o dalszą promocję tego typu mięsa w krajach członkowskich UE.

Mięso czerwone i mięso białe

Na samym początku warto zaznaczyć, iż do mięsa czerwonego zalicza się m.in. wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, konina, a także kaczki i gęsi. Dietetycy zalecają, by nie przesadzać z ilością spożywanych dań z ich wykorzystaniem i wybierać je maksymalnie kilka razy w miesiącu - mięso czerwone jest bowiem bardziej kaloryczne i może po czasie prowadzić m.in. do miażdżycy i chorób układu naczyniowego.

Po drugiej stronie mamy przykłady mięsa białego, do którego zaliczamy cielęcinę, królika, indyka oraz kurczaka. Są to mniej kaloryczne rodzaje mięsa, toteż - zgodnie z obecną wiedzą naukową - można je jeść nawet kilka razy w tygodniu bez uszczerbku na zdrowiu. 

Wiadomo, że do 23 czerwca 2021 roku Unia Europejska ma w planach sprawdzanie, jak dużą skuteczność mają podejmowane przez nią działania promocyjne dotyczące żywności. W wyniku prowadzonych programów unijnym władzom chodzi głównie o zmianę negatywnych nawyków żywieniowych Europejczyków.

Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:

[EMBED-11]

Choć nie są to oficjalne doniesienia, polscy politycy i hodowcy zwierząt obawiają się, że na fali omawianych kwestii mięso czerwone przestanie być promowane przez Unię Europejską.

Obietnica MRiRW

Zaniepokojenie wizją zaprzestania promocji mięsa czerwonego wyraził ostatnio poseł z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego - Stefan Krajewski. W interpelacji wystosowanej do szefa resortu rolnictwa Grzegorza Pudy zapytał wprost: Jakie kroki podejmie rząd, aby zapobiec zaprzestaniu promocji mięsa czerwonego przez Komisję Europejską?

Poseł Krajewski zaznaczył, że Polska jest czwartym największym producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej; znajduje się również na szóstym miejscu w rankingu europejskiej produkcji wołowiny.

Polityk wyraził zaniepokojenie, że zaprzestanie promocji mięsa czerwonego będzie prowadziło do marginalizacji tej gałęzi gospodarki, czy nawet jej szkalowania.

Na słowa Stefana Krajewskiego zareagował sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Ryszard Bartosik, który powiedział m.in., że promocja mięsa czerwonego przez UE powinna być kontynuowana, a resort rolnictwa nie popiera opcji, która zakłada przegląd warunkowości/kwalifikowalności, która może skutkować całkowitym wykluczeniem ze wsparcia niektórych sektorów.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Jeżeli c**hcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]**

Źródło: money.pl, sejm.gov.pl