GIS – centralny urząd administracji rządowej z siedzibą w Warszawie, funkcjonujący od 1 stycznia 2000. Urzędem kieruje powoływany przez premiera na wniosek ministra zdrowia Główny Inspektor Sanitarny.
15 marca na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat ostrzegający konsumentów przed partią truskawek, które mogą wywołać niebezpieczne zakażenie.
Państwowa Inspekcja Sanitarna (GIS) donosi o wycofaniu z rynku kilku popularnych produktów mięsnych po wykryciu w nich obecności białka soi. Wśród wyrobów znajduje się surowy wędzony boczek marki Sokołów oraz parówki "Stówki" 100%. Brak odpowiednich informacji na etykietach dotyczących alergennego składnika stanowił poważne zagrożenie dla osób z alergią na białka soi.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) ostrzega: w ostatnich dniach wycofano z polskich sklepów szereg produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zainteresowanych informacją o tym, które produkty są objęte wycofaniem, przestrzegamy, aby zachować szczególną ostrożność. Wadliwych produktów nie wolno spożywać – można je wyrzucić lub oddać do sklepu.
Jak co roku Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bąblowicą, chorobą przenoszoną ze zwierząt na ludzi. Można się nią łatwo zarazić m.in. w wyniku zjedzenia nieumytych owoców leśnych lub kontaktu brudnych rąk z ustami.
Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w 2023 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zdecydował się na uruchomienie kampanii “Wybieraj bezpieczną żywność” w szesnastu krajach Unii Europejskiej.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak powiadomiono, Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex powiadomił o wycofaniu wyrobów mięsnych. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez firmę, w mieszance przyprawowej znalazł się tlenek etylenu. Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex wycofał partie boczku, golonki i szynki, ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika, który był zanieczyszczony tlenkiem etylenu. - Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona - informuje GIS. Z rynku wycofane zostały następujące produkty:>
GIS podał, iż pierwszy produkt to mięso mielone sprzedawane w sklepach Lidl, a drugi to sznycel drobiowy dostępny w sieci Biedronka. Gis o salmonelli w mięsie drobiowymGłówny Inspektorat Sanitarny podał niepokojącą wiadomość dotyczącą popularnego produktu spożywczego sprzedawanego w sieciach handlowych Lidl i Biedronka: wskutek działań urzędowych w mięsie drobiowym wykryto salmonellę. W pierwszym komunikacie możemy przeczytać: - W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.Serdecznie zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:[EMBED-3]Pomimo tego, że obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zachorowania na salmonellozę, to Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niejedzenie wadliwego produktu: - (...) ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.