RolnikInfo.pl

unsplash.com / fot. Sammy Williams, Kalyani Akella

Mieszkańcy miast chcą tańszej żywności, rolnicy toną w długach. Eksperci wskazują na liczby

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Magdalena Więckowska

Udostępnij:

W supermarketach konsumenci mogą obserwować wysokie ceny produktów spożywczych. W tym samym czasie badania przeprowadzone przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH pokazują, że w I kwartale bieżącego roku ceny warzyw w sklepach spadły średnio o 4,9%, a owoców - o 5% w porównaniu do analogicznego okresu w 2020 roku.

Mimo to mieszkańcy miast często wyrażają niezadowolenie spowodowane aktualnymi cenami żywności, które - ich zdaniem - są zbyt wysokie. Rolnicy natomiast zaciskają pasa - ich zarobki wcale nie wzrastają, ponieważ coraz większa część ich budżetu przeznaczana jest na pokrycie kosztów produkcji, cen maszyn rolniczych i siły roboczej. 

Analiza rynku owoców i warzyw

Jak przekazuje Monday News, pandemia koronawirusa jest czasem, w którym ceny owoców i warzyw stały się niższe. Jest to dość ryzykowna teza; w pewnym sensie kłóci się ona z nastrojami, które panują wśród konsumentów sklepów spożywczych. 

Jak wskazuje analiza rynku przeprowadzona przez Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH, warzywa w sklepach staniały o 4,9%, a owoce - o 5%. Eksperci przekonują, że z jednej strony jest to pozytywna informacja dla konsumentów, lecz z drugiej - niepokojąca dla producentów produktów spożywczych.

Analizie poddano prawie 6 tysięcy cen w czasie pierwszego kwartału 2020 roku i 2021 roku. Porównanie stawek ukazało jednoznaczny trend spadkowy cen opisywanych rodzajów żywności. W przypadku warzyw eksperci przyjrzeli się dziesięciu produktom - aż osiem z nich potaniało w 2021 roku wobec roku ubiegłego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:

[EMBED-11]

Wedle informacji prasowej Monday News, największe spadki odnotowano w przypadku cebuli (24%). Buraki stały się tańsze o ponad 18% wobec analogicznego czasu sprzed roku, a ziemniaki - o 16%. Droższe w 2021 roku stały się cukinie - o 7,3% oraz papryki - o 2%. 

Również w przypadku owoców przeanalizowano dziesięć produktów - tutaj spadki cen objęły siedem z nich. Na czele rankingu uplasowały się cytryny (15%), gruszki (13%) i jabłka (11%). W górę poszybowały natomiast ceny kiwi - o 20,2%, grejpfrutów - 5,8%, a także ananasów - 1,4%.

Trudne czasy dla rolników

Jak można wytłumaczyć opisywane zmiany na rynku owoców i warzyw w sprzedaży detalicznej? Jak twierdzi Witold Boguta z Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, źródłem spadku cen warzyw w ciągu roku był zróżnicowany poziom plonów w latach 2019-2020. 

- Do tego konsumenci rok temu zaopatrywali się głównie w artykuły trwałe, takie właśnie jak cebula, buraki i ziemniaki. Niechętnie kupowali produkty świeże, zwłaszcza najszybciej psujące się gatunki warzyw, jak cukinia czy papryka - dodał Witold Boguta. 

Warto jednak zaznaczyć, że w pierwszych miesiącach 2020 roku, czyli na samym początku pandemii, ogólnoświatowy niepokój na rynkach sprawił, że ceny żywności znacząco wzrosły. Innym ważnym czynnikiem, stojącym u źródła obecnych zjawisk, jest susza z 2019 roku, kiedy to zgromadzono mniejsze zapasy warzyw. Później, w 2020 roku, kiedy suszy nie było, rolnicy mogli zmagazynować znacznie większe ilości produktów - zwłaszcza buraków, cebuli i ziemniaków. 

Pomimo wszystkich tych danych trudno zauważyć, by osoby zatrudnione w branżach pozarolniczych były zadowolone z aktualnego poziomu cen żywności. Rolnicy również nie ukrywają rozczarowania - głównym problemem stają się obecnie bardzo wysokie koszty prowadzenia gospodarstwa.

Problemem, który wpływa na trudną sytuację producentów owoców i warzyw są wzrastające koszty zakupu i utrzymania maszyn, środków ochrony roślin, nawozów, energii elektrycznej, opakowań i siły roboczej. Niemałe znaczenie mają też tutaj obostrzenia i wymogi związane z pandemią koronawirusa.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl

Źródło: informacja prasowa / redakcja Monday News

Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl

Podobne artykuły

grzyby

Ceny

Tegoroczne ceny grzybów. Kurki już za 60 złotych za kilogram

Czytaj więcej >
zboże

Ceny

Ceny pszenicy rosną. Nadchodzą kolejne podwyżki produktów zbożowych

Czytaj więcej >
drewno

Ceny

Zagraniczni pośrednicy zarabiają miliony. Drewna w Polsce coraz mniej

Czytaj więcej >
opłaty

Ceny

Wiadomo, o ile wzrosną opłaty za wodę i ścieki. Kwoty uderzą w tysiące osób?

Czytaj więcej >
mięso

Ceny

W sklepach mięso podrożeje, rolnicy zostaną z niczym. "Będziemy jeść szczaw"

Czytaj więcej >
maliny

Ceny

Najpierw truskawki, teraz maliny. Ceny na bazarach wzrosły nawet o 300%

Czytaj więcej >